Det gode uteliv

Det gode utelivet starter med våren. Etter måneder innendørs er det igjen tid for å nyte utelivet på terrrassen og i hagen - og det er tid for en oppgradering av uteplassen.

Kurv har lange tradisjoner som utemøbler. Bordets understell er i jern. Tilsvarende møbler får hos de fleste forhandlere.
Kurv har lange tradisjoner som utemøbler. Bordets understell er i jern. Tilsvarende møbler får hos de fleste forhandlere.
 Trenden er klar, vi nøyer oss ikke lenger med en benk og noen klappstoler. Uteplassen skal nå innredes og møbleres på lik linje med resten av boligen.

En stue i det fri, en komfortabel spiseplass på balkongen eller en deilig hvilestol under epletreet? Drømmen om det gode uteliv varierer.

Vi har sett litt på hvilke valgmuligheter som finnes, og hva de ulike typene krever av stell og vedlikehold.

 

 

Hva bør du velge?
Valg av utemøbler beror på flere forhold. Stedet, været, plassen, bruken, smaken, stilen, lysten og lommeboken er alle avgjørende faktorer for hva du bør velge.

I værharde områder bør du velge form og materialer som tåler en "trøkk". I områder med mye vind vil for eksempel en lett stol kunne blåse bort. I områder med hyppige regnbyger er det viktig å tenke på at vannet ikke blir stående i stolen eller på bordplaten, men at det renner vekk og at møblene tørker raskt. Skal du spise, hvile eller sole deg? Skal møblene ha løse puter, er det i tillegg praktisk å tenke igjennom hvor disse skal oppbevares. Det er mange hensyn å ta.

 

Cafestol og bord i jern fra Hus og Hage. Trendy og lite plasskrevende. Tåler vær og vind og kan stå ute hele året.
Cafestol og bord i jern fra Hus og Hage. Trendy og lite plasskrevende. Tåler vær og vind og kan stå ute hele året.

Hvor skal møblene stå?
Tenk først og fremst igjennom hvilke ønsker du har for uterommet ditt og hvordan det kan møbleres. Lag gjerne en disposisjonsplan eller en enkel planskisse. Har du en stor terrasse, er det lurt å lage ulike soner for de forskjellige aktivitetene. Hvor er det best å nyte morgenkaffen, og hvor står solen når det er tid for middag?

Spiseplassen skal kanskje ikke ligge på det mest solrike stedet, der kan du heller møblere med noen deilige solstoler. Er det mulig å sole seg og samtidig nyte utsikten?

 

Oppbevaring om vinteren
Selv om terrassen er stor og du har mulighet til å møblere med mange sitte- og liggegrupper, så tenk også igjennom hvor møblene skal oppbevares om vinteren. Har du plass i boden, kjelleren eller garasjen til alt sammen? Hvis ikke møblene kan stå ute hele året, kan det være lurt å velge møbler som kan stables eller slåes sammen.

 

Til området rundt bassenget er det en fordel å velge løsninger som tåler vannsprut. Modellen er å få hos de fleste forhandlere.
Til området rundt bassenget er det en fordel å velge løsninger som tåler vannsprut. Modellen er å få hos de fleste forhandlere.

Hvilke materialer skal du velge?
Om uteplassen er skjermet med tak eller ikke er avgjørende for valg av møbeltype og materialer. Velg materialer med omhu. Noen tåler litt fuktighet, men kanskje ikke de store nedbørsmengdene, noen bør ikke utsettes for regn i det hele tatt, mens andre igjen tåler godt både regn og snø.

 

Valg av materialer bør også sees i forhold til din egen interesse for stell og vedlikehold. Ditt materialvalg = ditt vedlikeholdsvalg! Trives du med enkle vedlikeholdssysler, eller er du en vedlikeholdsvegrer? Møbler i tre, oljet eller malt, krever mer vedlikehold enn plast og metall.

Tenk også igjennom hvilke farger som passer best, både til huset og i forhold til den stilen du vil oppnå. Foretrekker du at møblene og husveggen skal harmonere og gli over i hverandre, eller vil du skape kontrast og la møblene være et blikkfang?

Husk også at helt hvite møbler reflekterer lyset og gjenskinnet fra solen. Dette kan være svært ubehagelig for øynene. Mørke møbler absorberer derimot mye varme og kan bli svært varme og ubehagelige å sitte på når solen skinner. Det er også et element at smuss og skitt synes bedre på hvite og lyse møbler enn på mørke. Hvite møbler krever derfor mer vask og vedlikehold.

 

Fra
Fra Hus og Hage kommer denne tøffe og praktiske solsengen.

Årets trender
Når du skal møblere uterommet,kan du i dag velge og vrake i alt fra det helt stramme til mer shabby chic-pregede varianter. Noen møbler er stramme og asketiske, mens andre er romantiske og nostalgiske.Atter andre har et lekent formspråk.

 

 

Fra den danske produsenten Skagerak (tidligere kjent under navnet Trip Trap) finner vi både klassiske og innovative møbler. Deres nyeste produktlinje er serien Ocean, som er designet med utgangspunkt i rene linjer, funksjonalitet og fleksibilitet.

Kjeden Hus og Hage har alltid vært tidlig ute med å "fange opp" trendsvingningene. For sesongen 2007 satser de på et stort og bredt utvalg av eksklusive hagemøbler til svært konkurransedyktige priser. – Teak, aluminium, tekstiler, polyrotting og hvitmalt, vi har alt, sier butikksjefen entusiastisk.

Årets nyheter kan kort oppsummeres i to ord: UTESOFA og POLYROTTING.

 

Flytt dagligstuen ut!
Den store hagemøbeltrenden i år er sofagrupper spesielt utviklet for å stå ute i allslags vær helt uten vedlikehold. VIRO™ polyrotting, håndvevd over et solid rammeverk i pulverlakkert aluminium, gir fleksibilitet, styrke og varighet under alle klimaforhold. I tillegg til sofaserien Amalfi som kom ifjor, introduserer vi TGI Marbella modul sofasystem.

Også hos møbelkjeden Skeidar finner du et stort utvalg av hage- og utemøbler. – Trenden er klar, folk bruker uteplassen mer og mer, derfor satser Skeidar i år på komfortable stoler og et stort utvalg i store spisebord med plass til mange, forteller Bente Graue på Skeidars hovedkontor.

I tillegg til at møblene skal være lette og vedlikeholde, skal de også være stilfulle og ha en elegant design. Sortimentet er stort og spenner fra det romantiske og sjarmerende søte til det klassiske og stilrene. Aluminium i kombinasjon med Texline eller flettet PVC, samt den suverene Hularofiberen i Cane Lines møbler, er en trend som vil fortsette å dominere i 2007, mener hun.

Det vil bli flere fargevalg og -variasjoner, spesielt sjatteringer i bruntoner. Den tradisjonelle skandinaviske furuen kommer også i nye brunfarger. Når det gjelder puter, blir den nye kolleksjonen mye smalstripet i ulike farger.

 


Forbrukerinfo:23. oktober 2008
Mer om Hagemøbler

Slik vedlikeholder du hagemøbler i tre

Her følger noen gode råd til vedlikehold av hagemøbler i tre. Tre er fra naturens side et materiale som krever vedlikehold og etterbehandling for å holde seg pent i mange år.

Bygg sommerens fineste hagebord

Bygg et superfint hagebord – ­perfekt til sommerens terrassekos!

Gi trampolinen et nytt liv

Alle liker å hoppe på trampoline, men ingenting varer evig. Så da er spørsmålet hva bruker man trampolinen til når den ikke lenger brukes eller er...

Du kan male hagemøblene med dør- og vindusmaling

Er det på tide å friske opp hagemøbelene? Bruk dør- og vindusmaling!

Se vårens nye hagemøbler!

Gi uterommet en piff! Her er de beste kjøpetipsene til hage og uteplass – enten du er på jakt etter møbler, pergola eller hengekøye. 

Gi utemøbler i tre fotpleie

Hvis du har utemøbler i tre bør du gi dem litt fotpleie, da holder de lenger.

Hva er egentlig kunstrotting?

Kunstrotting er blitt et populært material for utemøbler, kjent for å tåle mye og vare lenge. Men alt er ikke det samme. Det finnes feller å gå i, også ved kjøp av hagemøbler i kunstrotting.

Vårens nye utemøbler

Endelig er våren her og vi kan pynte opp og hygge oss i hagen. Her er en et lite innblikk i årets trender på utemøbelfronten.

Hagemøbler til en rimelig penge

Det er fullt mulig å bruke flere titusen kroner på hagemøbler, men ikke alle har råd til det. Her viser vi noen rimeligere alternativer som sørger for...

Sitt godt i utendørs-salongen

Fra mai til september er det utelivet som gjelder. Nordmenn bruket stadig mer penger på uteområdene sine. Terrasser og steinsettinger. Bugnende blomsterkrukker. Utekjøkken, gjerne med innlagt vann, grill og peiskos.

Kreative kurver

Kreative kurver i kunstrotting gjør utelivet litt morsommere.

Møbler til uteplassen

Gode møbler øker gleden ved uteplassen. Vi har tatt en titt på noe av det som finnes der ute.

Frokost i det grønne

Sommeren er her, og med den en hyggelig anledning til å samle venner og familie til fristende måltider og koselig samvær.

Vedlikehold av utemøbler

Teak/mahogni:Teak er meget slitesterk og tåler å stå ute i årevis uten noen form for vedlikehold. Treverket er motstandsdyktig mot sopp-angrep og...

Puss opp utemøbler

Nå kan du endelig sette ut hagemøblene dine igjen. Kanskje trenger utestoler og hagebord en oppfriskning? Her får du tipsene du har ventet på…

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no