Kjøper du en billige hagemøbler i kunstrotting, risikerer du at den er laget av en plasttype som ikke tåler UV-stråling.
Kjøper du en billige hagemøbler i kunstrotting, risikerer du at den er laget av en plasttype som ikke tåler UV-stråling. Bilde: Produsenten

Hva er egentlig kunstrotting?

Kunstrotting er blitt et populært material for utemøbler, kjent for å tåle mye og vare lenge. Men alt er ikke det samme. Det finnes feller å gå i, også ved kjøp av hagemøbler i kunstrotting.

– Av hagemøbler er det nesten bare kunstrotting som går nå, og det skjønner jeg veldig godt, sier Bjørnar Gorseth hos Classic Møbler.

Han forteller at hagemøbler i kunstrotting er noe dyrere enn vanlige manillamøbler, men ikke så mye dyrere. Men til gjengjeld er materialet i kunstrottingmøbler ren plast, helt vedlikeholdsfritt og det varer i mange år.

At kunstrotting er vedlikeholdsfritt, har nok vært en viktig årsak til populariteten. Kvalitetsmøbler i kunstrotting takler all slags vær og vind og kan stå ute hele året. Du trenger ikke bekymre deg for pussing, oljing eller maling.

Alt du trenger av vedlikehold, er å gå over med mildt zalovann og hageslangen om møblene skulle bli skitne.

Alt om hagemøbler i kunstrotting, plast og tre


Sittegruppen Batu fra Hartman er så naturtro at kunder må ta på den for å tro det er plast.

Unngå fellene når du kjøper hagemøbler i kunstrotting

Men før du går ut og kjøper nye hagemøbler, er det verdt å være klar over at kunstrotting er en samlebetegnelse. I denne kategorien skjuler det seg ulike kvaliteter, og ikke alt er like bra.

– Det finnes feller også når du kjøper kunstrotting, for plast er ikke bare plast. I kunstrotting snakker vi i hovedsak om tre typer plast: PVC, polypropylen og polyetylen. Sistnevnte er desidert det beste. Dette er et sterkt og bra plastmaterial som er motstandsdyktig mot vær og temperaturendringer, forklarer Gorseth.

Han anbefaler at kunder setter seg inn i hva trådene i kunstrottingen er laget av og spør selger om dette. Trådene kommer både i flat og rund form, og dessuten i ulike tykkelser. Og jo tykkere tråden er, desto sterkere er den, men det gjør den også dyrere. Uten denne kunnskapen er det vanskelig å avgjøre om du gjør et godt kjøp eller ei.

– Kjøper du en sofagruppe til 20 000, er den ofte laget i polyethylen som er UV-behandlet. I de billigste modellene er det ofte brukt PVC, og PVC tåler ikke UV-stråler, sier Gorseth.

Egen industri

Det betyr at møbelet ikke vil vare like lenge som et kvalitetsmøbel. Selv om en sofagruppe i PVC-rotting i utgangspunktet er rimeligere, kan det altså være falsk økonomi å gå for en billigmodell.

– Polypropylen er hakket bedre enn PVC, men det er ikke så mange som bruker dette. Men også disse blir stygge etter kort tid. Du bør derfor passe på at det er polyetylen som brukes i utemøblene du kjøper, anbefaler Gorseth.

Han kan fortelle at det er en egen industri for produksjon av tråder til kunstrottingmøbler. Og her, som overalt ellers, finnes det merkenavn som er verdt å merke seg.

Rammeverket viktig

– Enkelte merker skal tåle temperatursvingninger fra minus 70 grader til pluss 80 grader, og flere av de gode merkene har 3-års garanti på tråden. Merkene Viro og Solana er de som virkelig skiller seg ut som kvalitetsmerker her, sier Gorseth.

Også rammeverket er av betydning. Rammeverket lages i metall, som så kles med flettede tråder i kunstrotting.

– Det er like viktig at rammeverket er av god kvalitet. Kjøper du stål, risikerer du at det vil ruste og etterlate rustflekker på uteplassen. Det slipper du med aluminium, avslutter Gorseth.

19. mai 2009
Mer om Hagemøbler

Slik vedlikeholder du hagemøbler i tre

Her følger noen gode råd til vedlikehold av hagemøbler i tre. Tre er fra naturens side et materiale som krever vedlikehold og etterbehandling for å holde seg pent i mange år.

Bygg sommerens fineste hagebord

Bygg et superfint hagebord – ­perfekt til sommerens terrassekos!

Gi trampolinen et nytt liv

Alle liker å hoppe på trampoline, men ingenting varer evig. Så da er spørsmålet hva bruker man trampolinen til når den ikke lenger brukes eller er...

Du kan male hagemøblene med dør- og vindusmaling

Er det på tide å friske opp hagemøbelene? Bruk dør- og vindusmaling!

Se vårens nye hagemøbler!

Gi uterommet en piff! Her er de beste kjøpetipsene til hage og uteplass – enten du er på jakt etter møbler, pergola eller hengekøye. 

Gi utemøbler i tre fotpleie

Hvis du har utemøbler i tre bør du gi dem litt fotpleie, da holder de lenger.

Vårens nye utemøbler

Endelig er våren her og vi kan pynte opp og hygge oss i hagen. Her er en et lite innblikk i årets trender på utemøbelfronten.

Hagemøbler til en rimelig penge

Det er fullt mulig å bruke flere titusen kroner på hagemøbler, men ikke alle har råd til det. Her viser vi noen rimeligere alternativer som sørger for...

Sitt godt i utendørs-salongen

Fra mai til september er det utelivet som gjelder. Nordmenn bruket stadig mer penger på uteområdene sine. Terrasser og steinsettinger. Bugnende blomster...

Kreative kurver

Kreative kurver i kunstrotting gjør utelivet litt morsommere.

Møbler til uteplassen

Gode møbler øker gleden ved uteplassen. Vi har tatt en titt på noe av det som finnes der ute.

Frokost i det grønne

Sommeren er her, og med den en hyggelig anledning til å samle venner og familie til fristende måltider og koselig samvær.

Det gode uteliv

Det gode utelivet starter med våren. Etter måneder innendørs er det igjen tid for å nyte utelivet på terrrassen og i hagen - og det er tid for en oppgradering av uteplassen.

Vedlikehold av utemøbler

Teak/mahogni:Teak er meget slitesterk og tåler å stå ute i årevis uten noen form for vedlikehold. Treverket er motstandsdyktig mot sopp-angrep og...

Puss opp utemøbler

Nå kan du endelig sette ut hagemøblene dine igjen. Kanskje trenger utestoler og hagebord en oppfriskning? Her får du tipsene du har ventet på…

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no