Hagemøbler i tre krever sin omsorg.
Hagemøbler i tre krever sin omsorg.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i tre

Her følger noen gode råd til vedlikehold av hagemøbler i tre. Tre er fra naturens side et materiale som krever vedlikehold og etterbehandling for å holde seg pent i mange år.

Folk liker at hage- og utemøbler er av et naturlig materiale. De er pene, og så er de miljøvennlige, forstått på den måten at de passer inn i de fleste omgivelser.

Hagemøbler i hardtre og teak

Hardtre er i familie med teak, men har ikke helt de samme egenskapene. Det er flere spenninger i treet, og det er langt fra like oljeholdig som teak. Teak er det mest oljeholdige. Når oljeinnholdet er stort, betyr det at oljebehandling ikke er nødvendig. Teak er også litt lettere enn hardtre, og spenninger vil ikke forekomme i samme omfang.

Bruk de riktige midlene

For at du skal oppnå optimal holdbarhet og for å bevare treet pent, er det viktig at du bruker de midlene som spesielt egner seg til det materialet og det treslaget hagemøblene er laget av.

Solas ultrafiolette stråler påvirker treet, og vind og regn kan deretter ødelegge det og gi hagemøblene dine et grått utseende. Du forlenger levetiden til hagemøblene dine og holder dem pene ved å behandle dem med olje 2-3 ganger i året.

 

Slik gjør du:

Ved den første oljebehandlingen umiddelbart etter utpakking og montering trenger ikke møbelet å renses. Men før oljebehandling som ledd i løpende vedlikehold er det viktig at møblene blir grundig rengjort med trerens.

 

bildetekst

Vask møbelet grundig. Følg anvisningen på emballasjen. Hjelper det ikke første gang, kan prosedyren gjentas.

bildetekst

Hvis du har en høyttrykksspyler, vil denne også være velegnet til rengjøringen, dersom den brukes med forsiktighet. Rengjøringen må gjøres med omhu.

Treet må nå være helt tørt før det oljebehandles. Treet til hardtresmøbler har vært på en lang reise fra skogene i Brasil, og selv om det har blitt oljebehandlet fra fabrikkens side, vil vi sterkt anbefale å gjøre det igjen før det tas i bruk.


bildetekst

Bruk en olje som som er spesielt velegnet til hardtre. En oljebehandling er nødvendig 2-3 ganger i løpet av sesongen, og det anbefales også rett før møblene settes i vinterdepot.bildetekst

Står møbelet utsatt for sterkt sollys, trengs det flere ganger. For optimal holdbarhet påføres oljen vått-i-vått med ca. 30 min. intervall inntil treet er like mettet over alt. Ca. 30 min. etter siste behandling tørkes overskuddsolje bort.

 

Teak

Teak trenger ingen oljebehandling, og hvis møblet er ubehandlet fra fabrikkens side, vil det etter hvert få et hvitaktig skjær. Hvis man ikke liker denne naturlige teakfargen, kan man oljebehandle møblet på samme måte som hardtre.


bildetekst


Bruk da en olje som er spesielt egnet til teak. Men har du først begynt å behandle teakmøblene dine, er det nødvendig med løpende oljebehandling som ved de andre harde treslagene.  

Vindvridning og skjevhet

Tre er et naturprodukt som arbeider hele tiden, også etter bearbeiding. Det betyr at det enkelte møbelet reagerer på forskjellig vær. Det kan oppstå revner (vindriper) og skjevheter, som oppstår i forbindelse med spenninger i treet. Bare i ekstreme tilfeller, der møblet ikke er brukbart som følge av dette, må det betraktes som en reklamasjon. De defekte delene kan da skiftes ut vederlagsfritt.  

Mugg- og soppangrep

Selv om et tremøbel behandles jevnlig med olje, kan det oppstå mugg- og soppangrep. Dette ses oftest ved at deler av møbelet blir mørkt og i visse tilfeller nesten svart. Man kan i mange tilfeller gjøre noe med problemet på følgende måte:


bildetekst


Vask møbelet grundig med trerens. Følg anvisningen på emballasjen. Hjelper det ikke første gang, kan prosedyren gjentas.

bildetekst


Er møbelet fortsatt mørkt etter at det har blitt vasket med trerens, finnes det en mulighet til. Lag en sterk flytende kloroppløsning. Vask de angrepne stedene med kloroppløsningen og skyll grundig med vann.

bildetekst
 

Virker ikke klorbehandlingen etter hensikten, er sandpapir og muskelkraft eneste utvei. De angrepne stedene pusses inntil man når ned til friskt treverk. Man kan også velge en høyttrykksspyler, som i mange tilfeller vil være effektiv. Uansett hvilken av metodene du benytter, skal du alltid etterbehandle med den typen olje som er beregnet til det aktuelle treslaget.

Meldugg

Meldugg er en uskadelig sopp som viser seg i form av tørt, hvitt støv på visse deler av møblet, oftest på de tykkeste delene. Meldugg oppstår ofte i forbindelse med transporten til Europa. De voldsomme temperaturutsvingene og den høye luftfuktigheten gir ideelle betingelser for melduggen, slik at den ikke kan unngås helt.

bildetekst


Melduggen tørkes lett av med en klut eller en børste. Etterbehandling er vanligvis ikke nødvendig, men litt treolje skader ikke.

Stramming

bildetekst

Tremøbler reagerer veldig på svingninger i luftfuktigheten. Det er derfor viktig at du strammer skruer o.l. med jevne mellomrom.

Vinteroppbevaring

bildetekst
Når sesongen er slutt, må du også tenke på hvordan du oppbevarer hagemøblene dine. Trehagemøbler må aldri settes i et tørt og varmt rom, for da kan de tørke ut. Derimot vil det perfekte oppbevaringsstedet være en garasje eller carport, der møblene kan stå tørt og likevel få litt ventilasjon. Dekk aldri møblene med plast eller lignende. Dette kan forårsake råte og sopp. 

23. oktober 2008
Mer om Hagemøbler

Bygg sommerens fineste hagebord

Bygg et superfint hagebord – ­perfekt til sommerens terrassekos!

Gi trampolinen et nytt liv

Alle liker å hoppe på trampoline, men ingenting varer evig. Så da er spørsmålet hva bruker man trampolinen til når den ikke lenger brukes eller er...

Du kan male hagemøblene med dør- og vindusmaling

Er det på tide å friske opp hagemøbelene? Bruk dør- og vindusmaling!

Gi utemøbler i tre fotpleie

Hvis du har utemøbler i tre bør du gi dem litt fotpleie, da holder de lenger.

Hva er egentlig kunstrotting?

Kunstrotting er blitt et populært material for utemøbler, kjent for å tåle mye og vare lenge. Men alt er ikke det samme. Det finnes feller å gå i, også...

Vårens nye utemøbler

Endelig er våren her og vi kan pynte opp og hygge oss i hagen. Her er en et lite innblikk i årets trender på utemøbelfronten.

Hagemøbler til en rimelig penge

Det er fullt mulig å bruke flere titusen kroner på hagemøbler, men ikke alle har råd til det. Her viser vi noen rimeligere alternativer som sørger for...

Sitt godt i utendørs-salongen

Fra mai til september er det utelivet som gjelder. Nordmenn bruket stadig mer penger på uteområdene sine. Terrasser og steinsettinger. Bugnende blomster...

Kreative kurver

Kreative kurver i kunstrotting gjør utelivet litt morsommere.

Møbler til uteplassen

Gode møbler øker gleden ved uteplassen. Vi har tatt en titt på noe av det som finnes der ute.

Frokost i det grønne

Sommeren er her, og med den en hyggelig anledning til å samle venner og familie til fristende måltider og koselig samvær.

Det gode uteliv

Det gode utelivet starter med våren. Etter måneder innendørs er det igjen tid for å nyte utelivet på terrrassen og i hagen - og det er tid for en oppgradering av uteplassen.

Vedlikehold av utemøbler

Teak/mahogni:Teak er meget slitesterk og tåler å stå ute i årevis uten noen form for vedlikehold. Treverket er motstandsdyktig mot sopp-angrep og...

Puss opp utemøbler

Nå kan du endelig sette ut hagemøblene dine igjen. Kanskje trenger utestoler og hagebord en oppfriskning? Her får du tipsene du har ventet på…