Bilde: istockphoto

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose. 

 

I familie med Hawaii-blomsten 

Den syriske rosen (Newbiskus) er i slekt med Hawaii Hibiscusén (Hibiscus rosa-sinensis), og det er lett og se familielikhetene da blomstene ligner utrolig mye på hverandre. De har begge to en stor blomst, med sterke og eksotiske farger. 

Ikke syrisk og ikke en rose 

Den syriske rosen er egentlig ikke en rose, og den flotte sensommerblomstrende busk stammer heller ikke fra Syria, men fra India og Kina. Så mer misvisende navn skal man lete lenge etter. 

Vakker som en rose 

Til gjengjeld så er den eksotiske blomsten like vakker som en rose, og opprinnelig trodde man at busken var fra Syria. Derav kom misforståelsen som man kan se i dens latinske navn Hibiscus syriacus. 

Foto: Gettyimages

Gi ekstra oppmerksom til Hibiscusbusken

Hibiscus syriacus er ikke som andre busker man dyrker i norske hager. Den er ikke særlig vant til det nordiske klimaet, men den kan fortsatt overleve i våre trakter, det krever bare at du er ekstra oppmerksom og tar litt ekstra hensyn når du har den i hagen. 

Blomsten tåler ikke kulde 

Det er ikke vanskelig å plante hibiscus syriacus/syrisk rose i hagen. Busken skal som regel verken beskjæres eller vannes når den først har fått fotfeste i jorden. Men kulde er den ikke spesielt glad i. Derfor er det viktig at du velger en plass som både står lun og i le. Mot syd er et godt utgangspunkt.

De første årene etter beplantning er det lurt å skåne busken helt for den harde frosten. Plant i krukke som du kan sette innenfor eller bruk for eksempel granris fra juletreet. 

Heller tørr enn våt jord 

Etter at du har plantet syrisk rose er det viktig at den blir vannet grundig og ikke tørker ut før røttene har fått et solid feste. Så fort busken har etablert seg skal den til gjengjeld stå tørt. Spesielt i vinterhalvåret kan for våt jord være en trussel for den syriske rosen - så pass på at plantestedet lever opp til kravene. 

Hibiscus syriacus er vakker i august og september 

Syrisk rose bruker god tid, sammenlignet med andre blomstrende busker. Den er flottest i august og start september, da pryder den sensommerhagen. 

Busken er naken på våren 

Til gjengjeld så bruker den syriske rosen lang tid på å utvikle blader på våren. Så ikke være bekymret hvis busken din står med helt nakne greiner, når resten av hagen har begynt å lyse grønt. Bladene kommer etterhvert. 

Røde, lilla og blå blomster 

Hibiscus syriacus blir et par meter høy og er en løvfellende busk. De grålige greinene er stive og rette, så busken fyller ikke mye i bredden og er derfor lett å få plass til. Den er helt utrolig når blomstene springer ut med sine røde, blå og lilla toner eller som helt hvite. Det finnes flere forskellige sorter. 

Perfekt til staudebed 

Med sine vakre blomster er det vanskelig å ikke legge merke til Hibiscus syriacus. Plant den alene slik at du kan nyte den i sin fulle prakt eller plant den sammen med andre sensommerblomst stauder - da får du en flott blomsterflora som varer langt ut på sensommeren. 

 

5. august 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...