Bilde: istockphoto

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose. 

 

I familie med Hawaii-blomsten 

Den syriske rosen (Newbiskus) er i slekt med Hawaii Hibiscusén (Hibiscus rosa-sinensis), og det er lett og se familielikhetene da blomstene ligner utrolig mye på hverandre. De har begge to en stor blomst, med sterke og eksotiske farger. 

Ikke syrisk og ikke en rose 

Den syriske rosen er egentlig ikke en rose, og den flotte sensommerblomstrende busk stammer heller ikke fra Syria, men fra India og Kina. Så mer misvisende navn skal man lete lenge etter. 

Vakker som en rose 

Til gjengjeld så er den eksotiske blomsten like vakker som en rose, og opprinnelig trodde man at busken var fra Syria. Derav kom misforståelsen som man kan se i dens latinske navn Hibiscus syriacus. 

Foto: Gettyimages

Gi ekstra oppmerksom til Hibiscusbusken

Hibiscus syriacus er ikke som andre busker man dyrker i norske hager. Den er ikke særlig vant til det nordiske klimaet, men den kan fortsatt overleve i våre trakter, det krever bare at du er ekstra oppmerksom og tar litt ekstra hensyn når du har den i hagen. 

Blomsten tåler ikke kulde 

Det er ikke vanskelig å plante hibiscus syriacus/syrisk rose i hagen. Busken skal som regel verken beskjæres eller vannes når den først har fått fotfeste i jorden. Men kulde er den ikke spesielt glad i. Derfor er det viktig at du velger en plass som både står lun og i le. Mot syd er et godt utgangspunkt.

De første årene etter beplantning er det lurt å skåne busken helt for den harde frosten. Plant i krukke som du kan sette innenfor eller bruk for eksempel granris fra juletreet. 

Heller tørr enn våt jord 

Etter at du har plantet syrisk rose er det viktig at den blir vannet grundig og ikke tørker ut før røttene har fått et solid feste. Så fort busken har etablert seg skal den til gjengjeld stå tørt. Spesielt i vinterhalvåret kan for våt jord være en trussel for den syriske rosen - så pass på at plantestedet lever opp til kravene. 

Hibiscus syriacus er vakker i august og september 

Syrisk rose bruker god tid, sammenlignet med andre blomstrende busker. Den er flottest i august og start september, da pryder den sensommerhagen. 

Busken er naken på våren 

Til gjengjeld så bruker den syriske rosen lang tid på å utvikle blader på våren. Så ikke være bekymret hvis busken din står med helt nakne greiner, når resten av hagen har begynt å lyse grønt. Bladene kommer etterhvert. 

Røde, lilla og blå blomster 

Hibiscus syriacus blir et par meter høy og er en løvfellende busk. De grålige greinene er stive og rette, så busken fyller ikke mye i bredden og er derfor lett å få plass til. Den er helt utrolig når blomstene springer ut med sine røde, blå og lilla toner eller som helt hvite. Det finnes flere forskellige sorter. 

Perfekt til staudebed 

Med sine vakre blomster er det vanskelig å ikke legge merke til Hibiscus syriacus. Plant den alene slik at du kan nyte den i sin fulle prakt eller plant den sammen med andre sensommerblomst stauder - da får du en flott blomsterflora som varer langt ut på sensommeren. 

 

5. august 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...