Sørg for at hortensiaen din får rikelig med vann, spesielt i den første tiden etter utplantingen.
Sørg for at hortensiaen din får rikelig med vann, spesielt i den første tiden etter utplantingen. Bilde: Lotte Bjarke og Malin Løchen

Hortensia i krukker og blomsterbed er en fryd langt ut på høsten

Hortensiaer har mye mer å tilby enn de fleste vet. De blomstrende buskene med de store, fargerike blomsterløkene er en fryd i hagen fra sommer til langt ut på høsten, og de er ikke vanskelige å plante. 

Hortensia er perfekt i krukker og bed 

Hortensia er en en praktfull plante med sine store, fargerike og langvarige blomster, perfekt til store krukker. 

Vanlige horteniaer kan også plante i blomsterkasse og plantekasser. Du kan også plante den direkte ut i hagen, der planten utvikler seg til en vakker busk. Det samme gjelder en rekke av de mindre kjente slektningene, som har både vakre blomster, spennende farger og vakre strukturer å by på. 

Hortensia trenger mye vann 

De mange spennende hortenisiaartene er ikke vanskelige å dyrke i hagen, forutsatt at du husker at de utvikler seg best når de har rik tilgang på vann, som de kan drikke. Tørsten gjenspeiles i den latinske slekten Hydrangea, som er gresk og betyr noe i retning av vannkar. Det handler med ander ord om å finne et sted der jorda ikke er for tørr, og om å flittig med vannkannen - spesielt i den første tiden etter utplantingen. 

Hvordan plante hortensia 

Sent på sommeren og høsten er et godt tidspunkt å plante, hvis du ønsker å fornye hagen din med hortensiaer. Jorden er fuktig, men fin, og skudd veksten er satt til i år. Det gir optimale forhold for rotvekst, slik at planten kan få et godt fotfeste på sitt nye voksested. Legg planten i en bøtte med vann og grav et stort hull Trekk planten ut av potten og legg den i hullet slik at overflaten er på samme nivå som bakken. Fyll hullet to tredjedeler med jord, og hell deretter en mugge med vann i hullet før du fyller resten av jorda i. 

Planten eldes med nåde

Hortensia fortsetter med å være vakker: Først skifter de farge og deretter tørker blomstene inn og blir brune og papiraktige. De holder seg lenge om høsten og ut på vinteren, og passer perfekt som dekorasjon. 

Vakre slektninger til hortensiaer 

Klatrehortensia 

(Hydrangea anomala ssp. Petiolaris)  skiller seg fra slektningene sine ved å være en klatreplante som kan bli mer enn fem meter ved hjelp av luftrøtter. I juni-juli får du store elegante skjermer med kremfargede blomster. 

Klatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. Petiolaris)

Vierhortensia 

(Hydrangea arborescens)  er en vakker, grenete busk på noen få meter med store, kuppelformet blomsterstander i juli-august. Blomstene er opprinnelig kalkgrønne og blir etter hvert kremfargede.  

Vierhortensia (Hydrangea arborescens)

Syrinhortensia 

(Hydrangea paniculata) er en kraftig, grenete busk på opptil tre meter. Den blomstrer fra juli til september med lange, koniske blomsterstander som gradvis endrer farge fra krem til rosa. 

Syrinhortensia (Hydrangea paniculata)

Eikebladhortensia 

(Hydrangea quercifolia) er en kraftig busk på noen få meter med blader som ligner eikeblader. De kremfargede blomsterstander er kjegleformede og opptil 25 cm lange. 

Eikebladhortensia (Hydrangea quercifolia)

Sargenthortensia 

(Hydrangea aspera) er en velformet busk på noen få meter med store, hvelvede blomster i blå, fiolette og kremfargede nyanser i en vakker kombinasjon. 

Sargenthortensia (Hydrangea aspera)

8 regler for dyrking av hortensiaer 

  1. Hortensiaer trenger mye vann og tåler ikke dehydrering. 
  2. Hortensiaer blomstrer omtrent fra juni til august. 
  3. Hortensiaen visne blomster ser vakre ut på plantene til langt ut på høsten og vinteren. 
  4. Hortensiaer kan plantes både på våren og høsten. Det er enklest på høsten. Vårplanting krever mye vanning. 
  5. Hortensiaer skal stå lyst, men helst i halvskygge og minst mulig i direkte sol. 
  6. Hortensia vokser best i næringsrik og kalkfri jord supplert med sphagnum. 
  7. Fargen på horteniablomster kan manipuleres med gjødsel. Som en tommelfingerregel kan du si at basisk gjødsel gir rosa blomster, og sur gjødsel gir blå blomster. 
  8. Hortensiaer trenger gjødsel både om våren og om høsten. I vekst- og blomstringsperioden bør hortensiaer tilsettes flytende gjødesel. 
19. september 2019
Mer om Hage

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...