Sørg for at hortensiaen din får rikelig med vann, spesielt i den første tiden etter utplantingen.
Sørg for at hortensiaen din får rikelig med vann, spesielt i den første tiden etter utplantingen. Bilde: Lotte Bjarke og Malin Løchen

Hortensia i krukker og blomsterbed er en fryd langt ut på høsten

Hortensiaer har mye mer å tilby enn de fleste vet. De blomstrende buskene med de store, fargerike blomsterløkene er en fryd i hagen fra sommer til langt ut på høsten, og de er ikke vanskelige å plante. 

Hortensia er perfekt i krukker og bed 

Hortensia er en en praktfull plante med sine store, fargerike og langvarige blomster, perfekt til store krukker. 

Vanlige horteniaer kan også plante i blomsterkasse og plantekasser. Du kan også plante den direkte ut i hagen, der planten utvikler seg til en vakker busk. Det samme gjelder en rekke av de mindre kjente slektningene, som har både vakre blomster, spennende farger og vakre strukturer å by på. 

Hortensia trenger mye vann 

De mange spennende hortenisiaartene er ikke vanskelige å dyrke i hagen, forutsatt at du husker at de utvikler seg best når de har rik tilgang på vann, som de kan drikke. Tørsten gjenspeiles i den latinske slekten Hydrangea, som er gresk og betyr noe i retning av vannkar. Det handler med ander ord om å finne et sted der jorda ikke er for tørr, og om å flittig med vannkannen - spesielt i den første tiden etter utplantingen. 

Hvordan plante hortensia 

Sent på sommeren og høsten er et godt tidspunkt å plante, hvis du ønsker å fornye hagen din med hortensiaer. Jorden er fuktig, men fin, og skudd veksten er satt til i år. Det gir optimale forhold for rotvekst, slik at planten kan få et godt fotfeste på sitt nye voksested. Legg planten i en bøtte med vann og grav et stort hull Trekk planten ut av potten og legg den i hullet slik at overflaten er på samme nivå som bakken. Fyll hullet to tredjedeler med jord, og hell deretter en mugge med vann i hullet før du fyller resten av jorda i. 

Planten eldes med nåde

Hortensia fortsetter med å være vakker: Først skifter de farge og deretter tørker blomstene inn og blir brune og papiraktige. De holder seg lenge om høsten og ut på vinteren, og passer perfekt som dekorasjon. 

Vakre slektninger til hortensiaer 

Klatrehortensia 

(Hydrangea anomala ssp. Petiolaris)  skiller seg fra slektningene sine ved å være en klatreplante som kan bli mer enn fem meter ved hjelp av luftrøtter. I juni-juli får du store elegante skjermer med kremfargede blomster. 

Klatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. Petiolaris)

Vierhortensia 

(Hydrangea arborescens)  er en vakker, grenete busk på noen få meter med store, kuppelformet blomsterstander i juli-august. Blomstene er opprinnelig kalkgrønne og blir etter hvert kremfargede.  

Vierhortensia (Hydrangea arborescens)

Syrinhortensia 

(Hydrangea paniculata) er en kraftig, grenete busk på opptil tre meter. Den blomstrer fra juli til september med lange, koniske blomsterstander som gradvis endrer farge fra krem til rosa. 

Syrinhortensia (Hydrangea paniculata)

Eikebladhortensia 

(Hydrangea quercifolia) er en kraftig busk på noen få meter med blader som ligner eikeblader. De kremfargede blomsterstander er kjegleformede og opptil 25 cm lange. 

Eikebladhortensia (Hydrangea quercifolia)

Sargenthortensia 

(Hydrangea aspera) er en velformet busk på noen få meter med store, hvelvede blomster i blå, fiolette og kremfargede nyanser i en vakker kombinasjon. 

Sargenthortensia (Hydrangea aspera)

8 regler for dyrking av hortensiaer 

  1. Hortensiaer trenger mye vann og tåler ikke dehydrering. 
  2. Hortensiaer blomstrer omtrent fra juni til august. 
  3. Hortensiaen visne blomster ser vakre ut på plantene til langt ut på høsten og vinteren. 
  4. Hortensiaer kan plantes både på våren og høsten. Det er enklest på høsten. Vårplanting krever mye vanning. 
  5. Hortensiaer skal stå lyst, men helst i halvskygge og minst mulig i direkte sol. 
  6. Hortensia vokser best i næringsrik og kalkfri jord supplert med sphagnum. 
  7. Fargen på horteniablomster kan manipuleres med gjødsel. Som en tommelfingerregel kan du si at basisk gjødsel gir rosa blomster, og sur gjødsel gir blå blomster. 
  8. Hortensiaer trenger gjødsel både om våren og om høsten. I vekst- og blomstringsperioden bør hortensiaer tilsettes flytende gjødesel. 
19. september 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...