Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Høst

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Dette skriver Plantasjen i en pressemelding med etterfølgende budskap.  
Å plante lyng er vår måte å ønske høsten velkommen på. Noen lyngtyper blomstrer helt frem til jul, og holder seg gjerne fine vinteren igjennom.

Forskjellige sorter lyng i skiftende blomsterfarger

  • Erica: er en lettstelt lyng som trives best i mager jord. Det er en ettårig plante som tåler en del frost og kulde. Sorten Erica krever lite stell og er like stilig i potte som i blomsterbedet. Den finnes i et flertalls farger fra purpurrødt til hvitt.
  • Calluna: Den populære lyngen Calluna er en flerårig sort som finnes med blomster i mange forskjellige nyanser fra rosa til hvitt. Den kan fryse ved noen minusgrader, men til tross for dette sitter både blomster og frøkapsler på gjennom vinteren noe som gjør at lyngen holder seg dekorativ i lang tid. Denne tradisjonelle, viltvoksende lyngen er hardfør og overvintrer i nesten hele landet.
  • Calluna vulgaris: En annen spennende variant av lyng er Calluna vulgaris Dark Beauty som har mørkere nyanser av rosa.

Les mer om forskjellige lyng typer og hvordan du lykkes med lyng her

Tips og råd for stell

Om du vil plante lyng i bedet trives den best i veldrenert og sur jord på solrike steder med mye plass til å spre seg på. Dekk gjerne jorden med et noe varmende materiale som barkjord eller furunåler for å beskytte planten mot vårsolen. Glem ikke å hyppig vanne lyngen. Den er følsom for uttørking og blir brun på toppene om den tørker.

Lyng kan fås i utallige farger og noen sorter kan blomstre helt frem til jul. Bilde: Plantasjen. 

Vår

Høsten er det perfekte tidspunktet å plante vårblomstrende løk som tulipaner, krokus, perleblomster, påskeliljer og snøklokker - som du siden kan nyte av når våren kommer. Vi planter på høsten, mens vi gleder oss til neste vår. Se mer her om hvordan man planter løk og får en blomstrende hage til våren

Det er som magi hver vår når de vakre kreasjonene kommer opp fra jorden. Kanskje har vi til og med glemt at vi plantet løk på høsten. De fleste høstløksortene blomstrer før mange stauder og busker har kommet i gang på våren, noe som betyr at bedet og hagen din blomstrer tidlig.


Flotte vårblomster som setter farge på hagen etter vinteren. Bilde: Plantasjen. 

Planting og stell

Ikke la løkene ligge og tørke når du har kjøpt dem. Ned med dem i jorda så fort som mulig. Jo tidligere på høsten du planter, desto mer tid får løken på å vokse og gro.

Blomsterløk trives best i godt drenert jord, hvis jorden blir for våt er det en risiko for at løken råtner.
Sett alle løker i en jorddybde som tilsvarer to eller tre ganger løkens størrelse. Små løk bør ikke komme lenger ned enn 5 cm. Sett gjerne løk av samme type i grupper for å få en riktig flott blomsterprakt. 
Planlegg før du setter løken og tenk på blomstringstid og høyde. Gjødsle gjerne med litt benmel i plantehullet og vann grundig når du setter løk. 

Blomsterløk passer like bra i potter og krukker som i bed. I potter og krukker kan du bruke “lasagneprinsippet” og plante ulike blomsterløk i ulike lag. Velg gjerne blomsterløk som blomstrer til ulike tider, så får du enda lengre blomstring. Det er viktig at pottene du planter blomsterløk i har hull i bunnen. Isoler med aviser eller lignende mot streng kulde, eller bruk frostsikre potter.


Plant lagvis i krukker. Lasangemetoden gjør at du får flotte blomster på skift. Bilde: Plantasjen.

Etter blomstring vil løken begynne å gjøre seg klar for neste års blomstring ved å samle opp næring i løken. Det er derfor viktig å ikke fjerne stilker og blader, men la de visne ned. Næringen fra stilker og blader vil gå tilbake til løken og samle næring til neste års blomstring.

Fjern visne blomster (frøkapsler) da disse «stjeler» en rekke næringsstoffer fra løken. Hvis du ikke ønsker å ha visne blad synlig i bedet, kan du enten prøve å knyte dem sammen slik at de blir skjult av noe annet i bedet, eller grave dem opp og jordslå dem (dekke løken med litt jord for å holde på fuktigheten) på et skjult sted i hagen før de visner ned. Når bladene har visnet, kan du klippe dem av. Da er løken inne i en hvileperiode til neste sesong.

Gi løken gjødsel som benmel eller løkgjødsel en gang i løpet av våren.


Bilde: Plantasjen.  

Smarte tips

  1. Bruk løkkurv og løkjern ved planting. Løkkurven bidrar til at løken holder seg på samme sted du plantet den. Løkjernet vil hjelpe deg å få ned løken på riktig nivå og gjøre det enklere å komme til på trange steder i bedet.
  2. For å unngå at rådyr og andre dyr spiser blomstene dine, kan du blande inn sorter de ikke liker, som f.eks paskeliljer og allium.
22. oktober 2019
Mer om Hage

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...