Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Høst

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Dette skriver Plantasjen i en pressemelding med etterfølgende budskap.  
Å plante lyng er vår måte å ønske høsten velkommen på. Noen lyngtyper blomstrer helt frem til jul, og holder seg gjerne fine vinteren igjennom.

Forskjellige sorter lyng i skiftende blomsterfarger

  • Erica: er en lettstelt lyng som trives best i mager jord. Det er en ettårig plante som tåler en del frost og kulde. Sorten Erica krever lite stell og er like stilig i potte som i blomsterbedet. Den finnes i et flertalls farger fra purpurrødt til hvitt.
  • Calluna: Den populære lyngen Calluna er en flerårig sort som finnes med blomster i mange forskjellige nyanser fra rosa til hvitt. Den kan fryse ved noen minusgrader, men til tross for dette sitter både blomster og frøkapsler på gjennom vinteren noe som gjør at lyngen holder seg dekorativ i lang tid. Denne tradisjonelle, viltvoksende lyngen er hardfør og overvintrer i nesten hele landet.
  • Calluna vulgaris: En annen spennende variant av lyng er Calluna vulgaris Dark Beauty som har mørkere nyanser av rosa.

Les mer om forskjellige lyng typer og hvordan du lykkes med lyng her

Tips og råd for stell

Om du vil plante lyng i bedet trives den best i veldrenert og sur jord på solrike steder med mye plass til å spre seg på. Dekk gjerne jorden med et noe varmende materiale som barkjord eller furunåler for å beskytte planten mot vårsolen. Glem ikke å hyppig vanne lyngen. Den er følsom for uttørking og blir brun på toppene om den tørker.

Lyng kan fås i utallige farger og noen sorter kan blomstre helt frem til jul. Bilde: Plantasjen. 

Vår

Høsten er det perfekte tidspunktet å plante vårblomstrende løk som tulipaner, krokus, perleblomster, påskeliljer og snøklokker - som du siden kan nyte av når våren kommer. Vi planter på høsten, mens vi gleder oss til neste vår. Se mer her om hvordan man planter løk og får en blomstrende hage til våren

Det er som magi hver vår når de vakre kreasjonene kommer opp fra jorden. Kanskje har vi til og med glemt at vi plantet løk på høsten. De fleste høstløksortene blomstrer før mange stauder og busker har kommet i gang på våren, noe som betyr at bedet og hagen din blomstrer tidlig.


Flotte vårblomster som setter farge på hagen etter vinteren. Bilde: Plantasjen. 

Planting og stell

Ikke la løkene ligge og tørke når du har kjøpt dem. Ned med dem i jorda så fort som mulig. Jo tidligere på høsten du planter, desto mer tid får løken på å vokse og gro.

Blomsterløk trives best i godt drenert jord, hvis jorden blir for våt er det en risiko for at løken råtner.
Sett alle løker i en jorddybde som tilsvarer to eller tre ganger løkens størrelse. Små løk bør ikke komme lenger ned enn 5 cm. Sett gjerne løk av samme type i grupper for å få en riktig flott blomsterprakt. 
Planlegg før du setter løken og tenk på blomstringstid og høyde. Gjødsle gjerne med litt benmel i plantehullet og vann grundig når du setter løk. 

Blomsterløk passer like bra i potter og krukker som i bed. I potter og krukker kan du bruke “lasagneprinsippet” og plante ulike blomsterløk i ulike lag. Velg gjerne blomsterløk som blomstrer til ulike tider, så får du enda lengre blomstring. Det er viktig at pottene du planter blomsterløk i har hull i bunnen. Isoler med aviser eller lignende mot streng kulde, eller bruk frostsikre potter.


Plant lagvis i krukker. Lasangemetoden gjør at du får flotte blomster på skift. Bilde: Plantasjen.

Etter blomstring vil løken begynne å gjøre seg klar for neste års blomstring ved å samle opp næring i løken. Det er derfor viktig å ikke fjerne stilker og blader, men la de visne ned. Næringen fra stilker og blader vil gå tilbake til løken og samle næring til neste års blomstring.

Fjern visne blomster (frøkapsler) da disse «stjeler» en rekke næringsstoffer fra løken. Hvis du ikke ønsker å ha visne blad synlig i bedet, kan du enten prøve å knyte dem sammen slik at de blir skjult av noe annet i bedet, eller grave dem opp og jordslå dem (dekke løken med litt jord for å holde på fuktigheten) på et skjult sted i hagen før de visner ned. Når bladene har visnet, kan du klippe dem av. Da er løken inne i en hvileperiode til neste sesong.

Gi løken gjødsel som benmel eller løkgjødsel en gang i løpet av våren.


Bilde: Plantasjen.  

Smarte tips

  1. Bruk løkkurv og løkjern ved planting. Løkkurven bidrar til at løken holder seg på samme sted du plantet den. Løkjernet vil hjelpe deg å få ned løken på riktig nivå og gjøre det enklere å komme til på trange steder i bedet.
  2. For å unngå at rådyr og andre dyr spiser blomstene dine, kan du blande inn sorter de ikke liker, som f.eks paskeliljer og allium.
22. oktober 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...