Bilde: Getty Images

Insekthotell - Gi insektene et flott bosted i hagen

Dekorer hagen din og hjelp insektene med et flott insekthotell. Et insekthotell skaper rom og plass til egg og larver fra bier, sommerfugler, marihøner, biller og andre viktige insekter.

For å få hagen fylt med flotte blomster og liv, er det viktig at den er fylt med skapningene som pollinerer. Ofte er vi mestere på å holde hagen pen - vi luker, vanner og beskjærer. Vi passer på å sette ut mat til småfuglene, og inviterer til at hagen er for alle, store som små. Men vi glemmer ofte insektene. 

Vi viser deg hvordan du lett kan hjelpe insektene ved å dekorere hagen med ett flott insekthotell. 

Insekthotell - hva er det?

Et insekthotell er et kunstig hjem for insekter, bier og sommerfugler. Et insekthotell gir insektene et bosted i hagen, og plasserer du det et solfylt sted kan du oppleve at insekthotellet blir gjenbesøket år etter år.

Insektene bruker hovedsakelig insekthotellet til å legge egg eller eventuelt til å overvintre. Voksne insekter blir ikke boende som på et ”hotell”. Ofte legger de egg og deretter flyr de avgårde igjen.

Hvorfor skal du ha et insekthotell?

I løpet av de siste årene har det blitt mindre insekter i Norge. Mange steder har det blitt en  mangelvare på død ved og gamle hule trær for insektene å bosette seg i. Dette har gjort at muligheten for å bosette seg og legge egg har blitt mindre, og pollineringen har minsket. Vi kan fohindre dette ved å la død ved ligge i naturen, eller ved å ikke fjerne gamle hule trær. På mere sterile plasser og i bymiljøer kan vi hjelpe ved å skape kunstige hjem. 

Mange boligområder og norske hjem har flotte velstelte hager som er ryddige og pen. Men hagene mangler ofte en plass hvor insektene kan søke ly. Et insekthotell gir ly for vind og vær, samtidig som det hjelper insektene å skjule seg, overvintre og legge egg.

Å ha insekter i hagen, hjelper pollineringen av blomstene og frukttrærne dine, samtidig som de er naturlig føde til fugler og pinnsvin.

Ved å lage et naturlig hjem bakerst i hagen, kan du også oppleve å få mer ro ved hagebordet, siden insektene nå har fått sitt eget sted å være. 

Bygge insekthotell selv eller kjøpe?

Du kan selvfølgelig kjøpe et ferdig insekthotell som du plasserer i hagen. Det kan du kjøpe hos blant annet Biltema og Jula. Det er også populært å kjøpe insekthotell fra utlandet, men ofte er insektene sydpå mye større og størrelsen på hullene i insekthotellet kan være for store. Så husk å se etter et hotell tilpasset norske insekter eller bygge det selv – da kan du tilpasse det naturen og insektene.

Å bygge et insekthotell er ikke vanskelig! Alt du trenger for en simpel konstruksjon er noen greiner, trestokker eller noen gamle mursteiner. Insekter trives best i hulrom i død ved og i gamle hule trær i naturen. Tenk på at du skal gjenskape en kunstig konstruksjon av deres naturlige habitat.

Slik bygger du et insekthotell

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan insekthotellet ser ut. Stort eller lite, hengende eller stående, det bestemmer du helt selv. Her er det bare fantasien og plassen som setter grenser.

Et lite insekthotellet

  1. Du kan knytte sammen et par tørre hule grener eller kvister med en dekorativ hampsnor. Heng insekthotellet i en gren eller på husveggen.
     
  2. En annen metode er å ta en vedkubbe og borre seks til ti centimeter lange hulrom. Plasser vedkubben imellom et par grener i et tre. Vips så har du et insekthotell.

5 stjerner insekthotell

Du kan oppgradere hotellet ved å enkelt mikse materiale, hullstørrelse og legge litt leire tilgjengelig for insektene.

  1. Bor seks til ti centimeter lange hulrom i trestokker og vedkubber.
  2. Diameteren på hullene bør være i forskjellig størrelse. Vi anbefaler 4, 6 og 8 mm bor. Dette gjør at mange forskjellige insekter kan bruke hotellet ditt.
  3. Plasser hule kvister, strå eller kongler i mellom stokkene og mursteinen. Tørre kvister fra kvann, parkslirekne, sibirbjørnekjeks, bambus, takrør og andre planter egner seg godt.
  4. Plasser litt leire ved hotellet. Insektene vil ta med seg leiren og legge rundt eggene eller inngangen. På den måten kan du se hvilke ”hotell rom” som blir brukt!


Hvilke insekter bruker et insekthotell?

Det fins ikke en fasit for hvilke insekter som velger å bruke insekthotellet ditt. Hvis du har forskjellige størrelser på ”rommene” vil mangfoldigheten av insekter være større. De mest normale artene er parasittveps, ville bier, sommerfugler og marihøner. Det er ikke normalt å få humlen som gjest, da de foretrekker humlekasser og hull i bakken. Ønsker du å få humlen på besøk så lag et enkelt hotell i en kubbe eller stokk og plasser den på bakken, med hullene nedover – som naturlige huller i jorden.   

Det er viktig at det er blomster i nærheten av insekthotellet, slik at det finnes nektar og pollen. Forskjellig sorter med blomster vil påvirke hvilke arter av insekter som kommer innom hagen din.

Insekthotell - inspirasjon

Det finnes mange dekorative og morsomme måter å bygge et insekthotell på. Det er det bare å slippe fantasien løs. Du kan se flere ispirerende insekthotell hos insteading.com 

Former 

La deg inspirere og lag hotellet i en kreativ form, som konigjan flotte sylinder formet insekthotell. Bruk av forskjellig materiale påvirker typen av insekter, men gir også et fint uttrykk. 

View this post on Instagram

Insect hotel #insecthotel #garden #gardenideas #nature #insects

A post shared by koningjan (@koningjan.nl) on Jul 10, 2017 at 2:04pm PDT

Oppdeling

Lag en hyggekrok sammen med insekthotellet - så kan du følge med på hvilke gjester du får.  Hotellet kan også brukes som en smart oppdeler i hagen for å skape unike plasser og kroker. 

Kilde: insteading.com

 

Kilde: naturvernforbundet.no og (Naturhistorisk museum UiO) nhm.uio.no

 

9. april 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...