Bilde: Getty Images

Insekthotell - Gi insektene et flott bosted i hagen

Dekorer hagen din og hjelp insektene med et flott insekthotell. Et insekthotell skaper rom og plass til egg og larver fra bier, sommerfugler, marihøner, biller og andre viktige insekter.

For å få hagen fylt med flotte blomster og liv, er det viktig at den er fylt med skapningene som pollinerer. Ofte er vi mestere på å holde hagen pen - vi luker, vanner og beskjærer. Vi passer på å sette ut mat til småfuglene og inviterer til at hagen er for alle, store og små. Men vi glemmer ofte insektene. 

Vi viser deg hvordan du lett kan hjelpe insektene ved å dekorere hagen med ett flott insekthotell. 

Insekthotell - hva er det?

Et insekthotell er et kunstig hjem for insekter, bier og sommerfugler. Et insekthotell gir insektene et bosted i hagen og plasserer du det et solfylt sted kan du oppleve at insekthotellet blir gjenbesøket år etter år.

Insektene bruker hovedsakelig insekthotellet til å legge egg eller eventuelt til å overvintre. Voksne insekter blir ikke boende som på et ”hotell”. Ofte legger de egg og deretter flyr de avgårde igjen.

Hvorfor skal du ha et insekthotell?

I løpet av de siste årene har det blitt mindre insekter i Norge, mange steder har det blitt en  mangelvare på død ved eller gamle hule trær for dem å bosette seg i. Dette har gjort at muligheten for å bosette seg og legge egg har blitt mindre og pollineringen har minsket. Vi kan fohindre dette ved å la død ved ligge i naturen eller ikke fjerne gamle hule trær. På mere sterile plasser og i bymiljøer kan vi hjelpe ved å skape kunstige hjem. 

Mange boligområder og norske hjem har flotte hager som er ryddige og stelt, men hagene mangler ofte en plass hvor insektene kan søke ly. Et insekthotell gir ly for vind og vær samtidig som det hjelper insektene å skjule seg, overvintre og legge egg.

Å ha insekter i hagen, hjelper pollineringen av blomstene og frukttrærne dine, samtidig som de er naturlig føde til fugler og pinnsvin.

Ved å lage et naturlig oppholdssted bakerst i hagen, kan du også oppleve å få mere ro ved hagebordet, da de nå har fått sitt eget sted å oppholde seg.

Bygge insekthotell selv eller kjøpe?

Du kan selvfølgelig kjøpe et ferdig bygget insekthotell som du plasserer i hagen. Det kan du kjøpe hos blant annet Biltema og Jula. Det er også populært å kjøpe insekthotell fra utlandet, men ofte er insektene sydpå mye større og størrelsen på hullene i insekthotellet kan være for store. Så husk å se etter et hotell tilpasset norske insekter eller bygge det selv – da kan du tilpasse det naturen og insektene.

Å bygge et insekthotell er ikke vanskelig! Alt du trenger for en simpel konstruksjon er noen greiner, trestokker eller noen gamle mursteiner. Insekter trives best i hulrom i død ved og i gamle hule trær i naturen. Tenk på at du skal gjenskape en kunstig konstruksjon av deres naturlige habitat.

Slik bygger du et insekthotell

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan insekthotellet ser ut. Stort eller lite, hengende eller stående, det bestemmer du helt selv. Her er det bare fantasien og plassen som setter grenser.

Et lite insekthotellet

  1. Du kan knytte sammen et par tørre hule grener eller kvister med en dekorativ hampsnor. Heng insekthotellet i en gren eller på husveggen.
     
  2. En annen metode er å ta en vedkubbe og borre seks til ti centimeter lange hulrom. Plasser vedkubben imellom et par grener i et tre. Å vips så har du et insekthotell.

5 stjerner insekthotell

Du kan oppgradere hotellet ved å enkelt mikse materiale, hullstørrelse og legge litt leire tilgjengelig for insektene.

  1. Bor seks til ti centimeter lange hulrom i trestokker og vedkubber.
  2. Diameteren på hullene bør være i forskjellig størrelse. Vi anbefaler 4, 6 og 8 mm bor. Dette gjør at mange forskjellige insekter kan bruke hotellet ditt.
  3. Plasser hule kvister, strå eller kongler i mellom stokkene og mursteinen. Tørre kvister fra kvann, parkslirekne, sibirbjørnekjeks, bambus, takrør og andre planter egner seg godt.
  4. Plasser litt leire ved hotellet. Insektene vil ta med seg leiren og legge rundt eggene eller inngangen. På den måten kan du se hvilke ”hotell rom” som blir brukt!


Hvilke insekter bruker et insekthotell?

Det er ikke noen fasit for hvilke insekter som velger å bruke insekthotellet ditt. Hvis du har forskjellige størrelser på ”rommene” vil mangfoldigheten av insekter være større. De mest normale artene er parasittveps, ville bier, sommerfugler og marihøner. Det er ikke normalt å få en humle som gjest, da de foretrekker humlekasser og hull i bakken. Ønsker du å få humlen på besøk så lag et enkelt hotell i en kubbe eller stokk og plasser den på bakken, med hullene nedover – som naturlige huller i jorden.   

Det er viktig at det er blomster i nærheten av insekthotellet sånn at det finnes nektar og pollen. Forskjellig sorter med blomster vil påvirke hvilke arter av insekter som kommer innom hagen din.

Insekthotell - inspirasjon

Det finnes mange dekorative og morsomme måter å bygge et insekthotell. Så her er det bare å slippe fantasien løs. Du kan se flere ispirerende insekthotell hos insteading.com 

Former 

La deg inspirere og lag hotellet i en kreativ form, som konigjan flotte sylinder formet insekthotell. Bruk av forskjellig materiale påvirker typen av insekter, men gir også et fint uttrykk. 

View this post on Instagram

Insect hotel #insecthotel #garden #gardenideas #nature #insects

A post shared by koningjan (@koningjan.nl) on Jul 10, 2017 at 2:04pm PDT

Oppdeling

Lag en hyggekrok sammen med insekthotellet - så kan du følge med på hvilke gjester du får.  Hotellet kan også brukes som en smart oppdeler i hagen for å skape unike plasser og kroker. 

Kilde: insteading.com

 

Kilde: naturvernforbundet.no og (Naturhistorisk museum UiO) nhm.uio.no

 

6. mai 2018
Mer om Hage

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette bør du vite. 

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan...

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en måte å unngå det eller rett det opp på. Få svarene på 10 forskjellige tomat problemer fra den danske  hageeksperten, Lotte Bjarke fra magasinet idenyt.

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor tålmodighet. Se vår guide til hvordan du kan fliselegge her.

Få mer ut av regnvannet med en regnvannstønne

En regnvannstønne er en god investering hvis du bruker mye vann i hagen. Les her alt du trenger å vite om oppsamling og gjenbruk av regnvannet med en...

Dette må du tenke på når du henger opp fuglekasse

Skal du sette opp en fuglekasse? Da er det særlig én ting du bør ta hensyn til.

De 11 beste klatreplantene til pergola og overdekkene terrasser

Lykke er å spasere under ett tak av blomster, gjennom en pergola eller sitte under klatreplanter i full blomst på terrassen. Her er 11 spennende forslag på slyngplanter og klatreplanter som gjør drømmen til virkelighet.

10 planter og blomster du kan ha i krukke

Blomster i krukker er både pene og praktiske. Vi har samlet 10 forslag til blomster som du kan gå i gang med som ditt neste prosjekt i hagen, på balkong...

Så sunn blir du av hagearbeid

Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lage.

Slik blir solsikken din 5 meter høy

Den flotte, gule solsikken minner mange om norsk sommer. De kan bli opp til 4-5 meter, hvis du følger vårt råd om tournesol – blomsten som alltid snur seg mot solen.  

Vår = tid for frisørtime i hagen

Tidlig vår er tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker, roser, og en del prydbusker og prydtrær.

Beskjæring av epletre

Uansett om du har et nytt eller gammelt epletre så kan du hjelpe treet ved å beskjære det riktig. Det former nemlig treet sånn at det blir pent å se på...