Insekthotell – Gi insektene et flott bosted i hagen

Dekorer hagen din og hjelp insektene med et flott insekthotell. Et insekthotell skaper rom og plass til egg og larver fra bier, sommerfugler, marihøner, biller og andre viktige insekter.

Se hvorfor du skal ha en insekthotell i hagen

For å få hagen fylt med flotte blomster og liv, er det viktig at den er fylt med skapningene som pollinerer. Ofte er vi mestere på å holde hagen pen – vi luker, vanner og beskjærer. Vi passer på å sette ut mat til småfuglene, og inviterer til at hagen er for alle, store som små. Men vi glemmer ofte insektene.

Vi viser deg hvordan du lett kan hjelpe insektene ved å dekorere hagen med ett flott insekthotell.

Insekthotell – hva er det?

Et insekthotell er et kunstig hjem for insekter, bier og sommerfugler. Et insekthotell gir insektene et bosted i hagen, og plasserer du det et solfylt sted kan du oppleve at insekthotellet blir gjenbesøket år etter år.

Insektene bruker hovedsakelig insekthotellet til å legge egg eller eventuelt til å overvintre. Voksne insekter blir ikke boende som på et ”hotell”. Ofte legger de egg og deretter flyr de avgårde igjen.

Hvorfor skal du ha et insekthotell?

I løpet av de siste årene har det blitt mindre insekter i Norge. Mange steder har det blitt en  mangelvare på død ved og gamle hule trær for insektene å bosette seg i. Dette har gjort at muligheten for å bosette seg og legge egg har blitt mindre, og pollineringen har minsket. Vi kan fohindre dette ved for eksempel å la død ved bli liggende i naturen, eller ved å ikke fjerne gamle hule trær. På mere sterile plasser og i bymiljøer kan vi hjelpe ved å skape kunstige hjem.

Mange boligområder og norske hjem har flotte velstelte hager som er ryddige og pene. Men hagene mangler ofte en plass hvor insektene kan søke ly. Et insekthotell gir ly for vind og vær, samtidig som det hjelper insektene å skjule seg, overvintre og legge egg.

Å ha insekter i hagen, hjelper pollineringen av blomstene og frukttrærne dine, samtidig som de er naturlig føde til fugler og pinnsvin.

Ved å lage et naturlig hjem bakerst i hagen, kan du også oppleve å få mer ro ved hagebordet, siden insektene nå har fått sitt eget sted å være.

Bygge selv eller kjøpe?

Du kan selvfølgelig kjøpe et ferdig insekthotell som du plasserer i hagen. Det kan du kjøpe hos blant annet Biltema og Jula. Det er også populært å kjøpe insekthotell fra utlandet, men ofte er insektene sydpå mye større og størrelsen på hullene i insekthotellet kan være for store. Så husk å se etter et hotell tilpasset norske insekter eller bygg det selv – da kan du tilpasse det naturen og insektene.

Å bygge et insekthotell er ikke vanskelig! Alt du trenger for en simpel konstruksjon er noen greiner, trestokker eller noen gamle mursteiner. Insekter trives best i hulrom i død ved og i gamle hule trær i naturen. Tenk på at du skal gjenskape en kunstig konstruksjon av deres naturlige habitat.

insekthotell

Slik bygger du et insekthotell

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan insekthotellet ser ut. Stort eller lite, hengende eller stående, det bestemmer du helt selv. Her er det bare fantasien og plassen som setter grenser.

Et lite insekthotellet

  1. Du kan knyte sammen et par tørre,hule grener eller kvister med en dekorativ hampsnor. Heng insekthotellet i en gren eller på husveggen.
  2. En annen metode er å ta en vedkubbe og borre seks til ti centimeter lange hulrom. Plasser vedkubben imellom et par grener i et tre. Å vips så har du et insekthotell!

5 stjerners insekthotell

Du kan oppgradere hotellet ved å enkelt mikse materiale, hullstørrelse og legge litt leire tilgjengelig for insektene.

  1. Bor seks til ti centimeter lange hulrom i trestokker og vedkubber.
  2. Diameteren på hullene bør være i forskjellig størrelse. Vi anbefaler 4, 6 og 8 mm bor. Dette gjør at mange forskjellige insekter kan bruke hotellet ditt.
  3. Plasser hule kvister, strå eller kongler i mellom stokkene og mursteinen. Tørre kvister fra kvann, parkslirekne, sibirbjørnekjeks, bambus, takrør og andre planter egner seg godt.
  4. Plasser litt leire ved hotellet. Insektene vil ta med seg leiren og legge rundt eggene eller inngangen. På den måten kan du se hvilke ”hotell rom” som blir brukt!

Plassering av insekthotell

Insekter ønsker mest mulig sol og varme, og hoteller bør derfor plasseres mot sør. Ved å plassere det inntil en vegg eller mot en mur, oppnås god varme. Det kan også gjerne plasseres nær pollen- og nektarrike planter.

Det er også viktig å plassere insekthotellet med avstand fra bakken, for å unngå fuktighet. Det bør henges, eller plasseres på en måte så det vippes litt fremover, slik at vannet kan renne av.

Heng insekthotellet slik at vann renner av
Plasser insekthotellet i et solrikt område. Foto: Getty Images

Insekthotell om vinteren

Hotellet skal ikke tas inn om høsten. Dette er fordi insektene nettopp overvintrer i hotellet, og vil ha det kaldt. Hotellet skal heller ikke renses. Ved å rense det dreper man avkommene til insektene som var der om sommeren.

Hvilke insekter bruker et insekthotell?

Det fins ikke en fasit for hvilke insekter som velger å bruke insekthotellet ditt. Hvis du har forskjellige størrelser på ”rommene” vil mangfoldigheten av insekter være større. De mest normale artene er parasittveps, ville bier, sommerfugler og marihøner.

Det er ikke normalt å få humlen som gjest, da de foretrekker humlekasser og hull i bakken. Ønsker du å få humlen på besøk så lag et enkelt hotell i en kubbe eller stokk og plasser den på bakken, med hullene nedover – akkurat som naturlige hull i jorden.

Det er viktig at det er blomster i nærheten av insekthotellet, slik at det er nektar og pollen tilgjengelig. Forskjellig blomster vil påvirke hvilke arter av insekter som kommer innom hagen din.

Insekthotell – inspirasjon

Det finnes mange dekorative og morsomme måter å bygge et insekthotell på. Her er det bare å slippe fantasien løs. Du kan se flere ispirerende insekthotell hos insteading.com 

Former 

La deg inspirere og lag hotellet i en kreativ form, som konigjan flotte sylinder formet insekthotell. Bruk av forskjellig materiale påvirker typen av insekter, men gir også et fint uttrykk.

View this post on Instagram

Insect hotel #insecthotel #garden #gardenideas #nature #insects

A post shared by koningjan (@koningjan.nl) on Jul 10, 2017 at 2:04pm PDT

Oppdeling

Lag en hyggekrok sammen med insekthotellet – så kan du følge med på hvilke gjester du får. Hotellet kan også brukes som en smart oppdeler i hagen for å skape unike plasser og hyggekroker. 

Kilde: insteading.com

Kilde: naturvernforbundet.no og (Naturhistorisk museum UiO) nhm.uio.no