Bilde: Getty Images

Insekthotell - Gi insektene et flott bosted i hagen

Dekorer hagen din og hjelp insektene med et flott insekthotell. Et insekthotell skaper rom og plass til egg og larver fra bier, sommerfugler, marihøner, biller og andre viktige insekter.

For å få hagen fylt med flotte blomster og liv, er det viktig at den er fylt med skapningene som pollinerer. Ofte er vi mestere på å holde hagen pen - vi luker, vanner og beskjærer. Vi passer på å sette ut mat til småfuglene, og inviterer til at hagen er for alle, store som små. Men vi glemmer ofte insektene. 

Vi viser deg hvordan du lett kan hjelpe insektene ved å dekorere hagen med ett flott insekthotell. 

Insekthotell - hva er det?

Et insekthotell er et kunstig hjem for insekter, bier og sommerfugler. Et insekthotell gir insektene et bosted i hagen, og plasserer du det et solfylt sted kan du oppleve at insekthotellet blir gjenbesøket år etter år.

Insektene bruker hovedsakelig insekthotellet til å legge egg eller eventuelt til å overvintre. Voksne insekter blir ikke boende som på et ”hotell”. Ofte legger de egg og deretter flyr de avgårde igjen.

Hvorfor skal du ha et insekthotell?

I løpet av de siste årene har det blitt mindre insekter i Norge. Mange steder har det blitt en  mangelvare på død ved og gamle hule trær for insektene å bosette seg i. Dette har gjort at muligheten for å bosette seg og legge egg har blitt mindre, og pollineringen har minsket. Vi kan fohindre dette ved å la død ved ligge i naturen, eller ved å ikke fjerne gamle hule trær. På mere sterile plasser og i bymiljøer kan vi hjelpe ved å skape kunstige hjem. 

Mange boligområder og norske hjem har flotte velstelte hager som er ryddige og pen. Men hagene mangler ofte en plass hvor insektene kan søke ly. Et insekthotell gir ly for vind og vær, samtidig som det hjelper insektene å skjule seg, overvintre og legge egg.

Å ha insekter i hagen, hjelper pollineringen av blomstene og frukttrærne dine, samtidig som de er naturlig føde til fugler og pinnsvin.

Ved å lage et naturlig hjem bakerst i hagen, kan du også oppleve å få mer ro ved hagebordet, siden insektene nå har fått sitt eget sted å være. 

Bygge insekthotell selv eller kjøpe?

Du kan selvfølgelig kjøpe et ferdig insekthotell som du plasserer i hagen. Det kan du kjøpe hos blant annet Biltema og Jula. Det er også populært å kjøpe insekthotell fra utlandet, men ofte er insektene sydpå mye større og størrelsen på hullene i insekthotellet kan være for store. Så husk å se etter et hotell tilpasset norske insekter eller bygge det selv – da kan du tilpasse det naturen og insektene.

Å bygge et insekthotell er ikke vanskelig! Alt du trenger for en simpel konstruksjon er noen greiner, trestokker eller noen gamle mursteiner. Insekter trives best i hulrom i død ved og i gamle hule trær i naturen. Tenk på at du skal gjenskape en kunstig konstruksjon av deres naturlige habitat.

Slik bygger du et insekthotell

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan insekthotellet ser ut. Stort eller lite, hengende eller stående, det bestemmer du helt selv. Her er det bare fantasien og plassen som setter grenser.

Et lite insekthotellet

  1. Du kan knytte sammen et par tørre hule grener eller kvister med en dekorativ hampsnor. Heng insekthotellet i en gren eller på husveggen.
     
  2. En annen metode er å ta en vedkubbe og borre seks til ti centimeter lange hulrom. Plasser vedkubben imellom et par grener i et tre. Vips så har du et insekthotell.

5 stjerner insekthotell

Du kan oppgradere hotellet ved å enkelt mikse materiale, hullstørrelse og legge litt leire tilgjengelig for insektene.

  1. Bor seks til ti centimeter lange hulrom i trestokker og vedkubber.
  2. Diameteren på hullene bør være i forskjellig størrelse. Vi anbefaler 4, 6 og 8 mm bor. Dette gjør at mange forskjellige insekter kan bruke hotellet ditt.
  3. Plasser hule kvister, strå eller kongler i mellom stokkene og mursteinen. Tørre kvister fra kvann, parkslirekne, sibirbjørnekjeks, bambus, takrør og andre planter egner seg godt.
  4. Plasser litt leire ved hotellet. Insektene vil ta med seg leiren og legge rundt eggene eller inngangen. På den måten kan du se hvilke ”hotell rom” som blir brukt!


Hvilke insekter bruker et insekthotell?

Det fins ikke en fasit for hvilke insekter som velger å bruke insekthotellet ditt. Hvis du har forskjellige størrelser på ”rommene” vil mangfoldigheten av insekter være større. De mest normale artene er parasittveps, ville bier, sommerfugler og marihøner. Det er ikke normalt å få humlen som gjest, da de foretrekker humlekasser og hull i bakken. Ønsker du å få humlen på besøk så lag et enkelt hotell i en kubbe eller stokk og plasser den på bakken, med hullene nedover – som naturlige huller i jorden.   

Det er viktig at det er blomster i nærheten av insekthotellet, slik at det finnes nektar og pollen. Forskjellig sorter med blomster vil påvirke hvilke arter av insekter som kommer innom hagen din.

Insekthotell - inspirasjon

Det finnes mange dekorative og morsomme måter å bygge et insekthotell på. Det er det bare å slippe fantasien løs. Du kan se flere ispirerende insekthotell hos insteading.com 

Former 

La deg inspirere og lag hotellet i en kreativ form, som konigjan flotte sylinder formet insekthotell. Bruk av forskjellig materiale påvirker typen av insekter, men gir også et fint uttrykk. 

View this post on Instagram

Insect hotel #insecthotel #garden #gardenideas #nature #insects

A post shared by koningjan (@koningjan.nl) on Jul 10, 2017 at 2:04pm PDT

Oppdeling

Lag en hyggekrok sammen med insekthotellet - så kan du følge med på hvilke gjester du får.  Hotellet kan også brukes som en smart oppdeler i hagen for å skape unike plasser og kroker. 

Kilde: insteading.com

 

Kilde: naturvernforbundet.no og (Naturhistorisk museum UiO) nhm.uio.no

 

9. april 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...