Bilde: Getty Images

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg versjon. På rett plass i hagen er det også et tre som krever lite stell.

Mange muligheter med et japansk lønn.

En japansk lønn (Acer palmatum) får alltid stor oppmerksomhet. Dette gjelder spesielt når den står i ensom prakt, for eksempel i forhagen, ved terrassen eller i et steinbed. Eller hvis den gir høyde i en bunn av lave stauder, eller når den skaper en frisk kontrast til rhododendron.

Den markerer seg med sin lette og elegante vekst. Den kan være åpen i formen eller tett og kuleste, men alltid ryddig og prydende.

Form og farger på den japansk lønn

Bladenes fasong er annerledes enn den klassiske lønnetre formen. Bladene er mer innskjerpende, med fra fem helt opp til 11 lapper, som blader, som er relativt smale.

Bladenes farge skiller seg også ut, med et spenn fra lyse gulgrønne til dype vinrøde toner – noen med hvite eller rosa avtegninger. Også artene med grønne blader har en utrolig fargeprakt. Nye skudd er ofte røde, og de lyser praktfullt på høsten med en glorød farge.   

Blomstene ser man til gjengjeld ikke mye av. De er små, med en lilla nyanse og dannes etter løvspring. 

Beskjedent plassbehov

Japansk lønn er en buskveskt eller et lite tre, ofte med flere stammer,  som sjeldent blir mer en fire meter høyt og brett. Flere av artene er også enda mindre og vokser langsomt. Så det er plass til en japansk lønn i selv de minste hager.

De trenger å stå en beskyttet plass. Le er viktigst, siden de tynne fintformede bladene lett blir skadet i vinden.

Plasseringen skal være lys, gjerne øst- eller vestvendt. For mye, eller direkte sol kan svi bladene, spesielt de gulgrønne sortene.

Jord til japansk lønn

Japansk lønn er beskjeden og krever ikke mye stell. Litt gjødsling samtidig som resten av hagens busker er som regel nok næring for det japanske lønnetreet. Det kan være litt frost følsom som ung og trenger derfor vinterdekket og stå frostfritt, men senere blir den helt hardfør. De fleste japanske lønnetrær er frembrakt på en grunnstammen av arten, så fjerne eventuelt viltvoksende skudd som kan komme.

Japansk lønn i krukke

Japansk lønn er velegnet til å stå i krukke, og klare seg ypperlig i flere år stående i en krukke på terrassen. På den måten kommer også treets flotte blader godt til rette. Velg en passende, svaktvoksende art og en rommelig krukke. Vann ofte, men behersket, for planten tåler verken å tørke eller overvanning.

Beskytt potte klumpen mot frost været ved å flytte beholderen tett på huset og eventuelt inn. Mer om hvordan du planter i krukker og hvilke blomster som egner seg kan du lese her.  I Japan er japansk lønn et veldig populært bonsai-tre. Ofte er det dverglønn som brukes til bonsai.

 

6. juni 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...