Bilde: Getty Images

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg versjon. På rett plass i hagen er det også et tre som krever lite stell.

Mange muligheter med et japansk lønn.

En japansk lønn (Acer palmatum) får alltid stor oppmerksomhet. Dette gjelder spesielt når den står i ensom prakt, for eksempel i forhagen, ved terrassen eller i et steinbed. Eller hvis den gir høyde i en bunn av lave stauder, eller når den skaper en frisk kontrast til rhododendron.

Den markerer seg med sin lette og elegante vekst. Den kan være åpen i formen eller tett og kuleste, men alltid ryddig og prydende.

Form og farger på den japansk lønn

Bladenes fasong er annerledes enn den klassiske lønnetre formen. Bladene er mer innskjerpende, med fra fem helt opp til 11 lapper, som blader, som er relativt smale.

Bladenes farge skiller seg også ut, med et spenn fra lyse gulgrønne til dype vinrøde toner – noen med hvite eller rosa avtegninger. Også artene med grønne blader har en utrolig fargeprakt. Nye skudd er ofte røde, og de lyser praktfullt på høsten med en glorød farge.   

Blomstene ser man til gjengjeld ikke mye av. De er små, med en lilla nyanse og dannes etter løvspring. 

Beskjedent plassbehov

Japansk lønn er en buskveskt eller et lite tre, ofte med flere stammer,  som sjeldent blir mer en fire meter høyt og brett. Flere av artene er også enda mindre og vokser langsomt. Så det er plass til en japansk lønn i selv de minste hager.

De trenger å stå en beskyttet plass. Le er viktigst, siden de tynne fintformede bladene lett blir skadet i vinden.

Plasseringen skal være lys, gjerne øst- eller vestvendt. For mye, eller direkte sol kan svi bladene, spesielt de gulgrønne sortene.

Jord til japansk lønn

Japansk lønn er beskjeden og krever ikke mye stell. Litt gjødsling samtidig som resten av hagens busker er som regel nok næring for det japanske lønnetreet. Det kan være litt frost følsom som ung og trenger derfor vinterdekket og stå frostfritt, men senere blir den helt hardfør. De fleste japanske lønnetrær er frembrakt på en grunnstammen av arten, så fjerne eventuelt viltvoksende skudd som kan komme.

Japansk lønn i krukke

Japansk lønn er velegnet til å stå i krukke, og klare seg ypperlig i flere år stående i en krukke på terrassen. På den måten kommer også treets flotte blader godt til rette. Velg en passende, svaktvoksende art og en rommelig krukke. Vann ofte, men behersket, for planten tåler verken å tørke eller overvanning.

Beskytt potte klumpen mot frost været ved å flytte beholderen tett på huset og eventuelt inn. Mer om hvordan du planter i krukker og hvilke blomster som egner seg kan du lese her.  I Japan er japansk lønn et veldig populært bonsai-tre. Ofte er det dverglønn som brukes til bonsai.

 

6. juni 2019
Mer om Hage

Derfor må du ALDRI drepe maurene i hagen din

Ny forskning viser at maur er overraskende viktig for hagen din. 

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for...

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære sortene. 

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...