Bilde: Mette Nexmand & Nanna Danborg-Aamand

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Hestekastanje er en giftig plante

Kastanjer er et av naturens mange mirakler. De er innkapslet i en grønn kapsel, og når det vakre treet begynner å gløde og kaste bladene, faller kapslene ned og de mørke brune, blanke kastanjene er klare. 

Generasjoner har kost seg på høsten med å samle kastanjer og lage finurlige figurer og morsomme menn og koner. Hele dyrehager kan dukke opp fra kurver med kastanjer og en håndfull fyrstikker og / eller tannpirkere. 

Men de fleste av oss er ikke klar over at hestekastanjer, den norske versjonen, er giftige. “Giften er først og fremst i fruktskallet og i treets bark,” forteller naturvejleder Uffe Nielsen til Danske P1 Morgen. Han legger til at giften, aesculin, som finnes i kastanjer, er svartelistet og oppført på listen over giftige planter, som ikke må spises. 

Det finnes tilfeller hvor barn har fått utslett når de har rørt fruktskallet. Fordelen med hestekastanjer er imidlertid at hvis en person prøver å spise den, får vedkommende en dårlig overraskelse: De smaker bittert, og dermed har naturen selv en innebygd advarsel mot de farlige stoffene. 

Forveksles med edelkastanje fra Sør-Europa

Når voksne blir syke av å spise hestekastanjer, skyldes ofte at de har forvekslet dem med edelkastanje eller ekte kastanje (Castanea sativa) som ofte vokser fra Sør-Europa og som er vanskeligere å dyrke i vårt klima.

Symptomer på forgiftning ved hestekastanjer: 

  • Diaré
  • Magesmerter
  • Brekninger 

Dersom du eller noen andre har inntatt kastanjer, sørg for å fjerne rester fra munnen og kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) ved inntak over 1 kastanje.

Edelkastanje eller ekte kastanje (Castanea sativa)

Hunder kan bli veldig syke av hestekastanjer 

Imidlertid kan ikke bitterheten i hestekastanjer alltid smakes av hunder og katter, og flere instanser advarer om risikoen for at kjæledyr blir alvorlig forgiftet av kastanjer - ikke minst når barn leker med dem. 

Man kan bli lurt når for eksempel hjort og annet vilt, kan sluke i seg store mengder av kastanjer. Men ifølge det danske Netdyrdokto.dk kan en hun bli veldig syk av å tygge på en hestekastanje. 

Pass på valpen når barna leker ute med kastanjer

“Siden spesielt mange barn samler kastanjer på høsten, kan hunder - som er dyrene som oftest rapporteres i tilfeller av kastanjeforgiftning - lett komme i kontakt med kastanjer både ute og inne.” 

Net Animal Doctor oppfordrer hunde- og katteeiere til å oppsøke veterinær umiddelbart hvis kjæledyrene deres har spist kastanjer. 

Forgiftningssymptomer for hunder og katter sees etter noen dager og er: 

  • Oppkast 
  • Diaré 
  • Feber 


Hestekastanjer (Aesculus hippocastanum)

4. oktober 2019
Mer om Hage

Derfor må du ALDRI drepe maurene i hagen din

Ny forskning viser at maur er overraskende viktig for hagen din. 

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for...

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...