Bilde: Mette Nexmand & Nanna Danborg-Aamand

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Hestekastanje er en giftig plante

Kastanjer er et av naturens mange mirakler. De er innkapslet i en grønn kapsel, og når det vakre treet begynner å gløde og kaste bladene, faller kapslene ned og de mørke brune, blanke kastanjene er klare. 

Generasjoner har kost seg på høsten med å samle kastanjer og lage finurlige figurer og morsomme menn og koner. Hele dyrehager kan dukke opp fra kurver med kastanjer og en håndfull fyrstikker og / eller tannpirkere. 

Men de fleste av oss er ikke klar over at hestekastanjer, den norske versjonen, er giftige. “Giften er først og fremst i fruktskallet og i treets bark,” forteller naturvejleder Uffe Nielsen til Danske P1 Morgen. Han legger til at giften, aesculin, som finnes i kastanjer, er svartelistet og oppført på listen over giftige planter, som ikke må spises. 

Det finnes tilfeller hvor barn har fått utslett når de har rørt fruktskallet. Fordelen med hestekastanjer er imidlertid at hvis en person prøver å spise den, får vedkommende en dårlig overraskelse: De smaker bittert, og dermed har naturen selv en innebygd advarsel mot de farlige stoffene. 

Forveksles med edelkastanje fra Sør-Europa

Når voksne blir syke av å spise hestekastanjer, skyldes ofte at de har forvekslet dem med edelkastanje eller ekte kastanje (Castanea sativa) som ofte vokser fra Sør-Europa og som er vanskeligere å dyrke i vårt klima.

Symptomer på forgiftning ved hestekastanjer: 

  • Diaré
  • Magesmerter
  • Brekninger 

Dersom du eller noen andre har inntatt kastanjer, sørg for å fjerne rester fra munnen og kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) ved inntak over 1 kastanje.

Edelkastanje eller ekte kastanje (Castanea sativa)

Hunder kan bli veldig syke av hestekastanjer 

Imidlertid kan ikke bitterheten i hestekastanjer alltid smakes av hunder og katter, og flere instanser advarer om risikoen for at kjæledyr blir alvorlig forgiftet av kastanjer - ikke minst når barn leker med dem. 

Man kan bli lurt når for eksempel hjort og annet vilt, kan sluke i seg store mengder av kastanjer. Men ifølge det danske Netdyrdokto.dk kan en hun bli veldig syk av å tygge på en hestekastanje. 

Pass på valpen når barna leker ute med kastanjer

“Siden spesielt mange barn samler kastanjer på høsten, kan hunder - som er dyrene som oftest rapporteres i tilfeller av kastanjeforgiftning - lett komme i kontakt med kastanjer både ute og inne.” 

Net Animal Doctor oppfordrer hunde- og katteeiere til å oppsøke veterinær umiddelbart hvis kjæledyrene deres har spist kastanjer. 

Forgiftningssymptomer for hunder og katter sees etter noen dager og er: 

  • Oppkast 
  • Diaré 
  • Feber 


Hestekastanjer (Aesculus hippocastanum)

4. oktober 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...