Vin kan med de rette forutsetningene være en glimrende klatreplante.
Vin kan med de rette forutsetningene være en glimrende klatreplante. Bilde: iStock

De 11 beste klatreplantene til pergola og overdekkene terrasser

Lykke er å spasere under ett tak av blomster, gjennom en pergola eller sitte under klatreplanter i full blomst på terrassen. Her er 11 spennende forslag på slyngplanter og klatreplanter som gjør drømmen til virkelighet.

Valg av klatreplante

Å føle sollyset gjennom blomsterrankene på en overdekket terrasse en varm sommerdag er noe som setter et smil på leppen. Men hvilken klatreplante skal man velge til pergolaen eller til terrassen? Det avhenger av behov, smak og mulighetene. Her er noen av de klatreplantene vi synes er fascinerende og tips til hvordan du kan plante dem.

Les mere om hva du skal tenke på før du velger klatreplanter her.

Velg en klatreplante for å lese om den, eller les videre for alle: 

  1. Blåregn
  2. Pasjonsblomst
  3. Klatreroser og slyngroser 
  4. Eføy
  5. Vindruer
  6. Jasmin
  7. Bougainvillea
  8. Gullregn
  9. Klematis
  10. Kaprifol
  11. Klatrehortensia 

Den glemsommelige blåregn 

Pergola-tunnel med blåregn i Japan.

Blåregn er en av de mest eventyrlige klatreplantene til pergolaen, med sine opp til 30 cm lange blomsterklaser. Heldigvis er blåregn lett å få til å vokse. Den kan overvintre i vårt klima og trenger ikke å settes i vinterhi, som ved andre eksotiske slyngplanter.

Den største utfordringen med blåregn er å unngå at den hopper over blomstring en sesong. Det kan skje hvis den får lov til å vokse fritt uten beskjæring. Det er også viktig å være oppmerksom på at blåregn får knopper på sommeren. Beskjæring skal derfor helst skje i august. Den beste metoden er å klippe ned rett over et blad, da skåner man blomsterknoppen som sitter under det området der bladstilken utspringer på ranken.

Les mer her om hvordan du får det til å blomstre i høyden.

Pasjonsblomst utenfor

Pasjonsblomst med en av plantens karakteristiske krokete klatrekroker i bakgrunnen.

Pasjonsblomsten er en klatresterk plante, som i de rette forholdene kan bli 10 meter høy ved å vri og snor seg  rundt, opp og igjennom alt som den møter på sin vei med sine slyngtråder.

Pasjonsblomsten passer godt i norske forhold og trives best i vinterhagen eller i drivhuset, men kan også brukes i krukker og bæres ut på terrassen eller pergolaen når det er frostfritt vær. Pasjonsblomsten liker seg best på solfylte plasser. 

Klatreroser og slyngroser 

Roser i en relativt ny hagegang.

 Roser er mye mer en, en pene velstelt busk i hoftehøyde. Hvis du slipper rosen løs i naturen, så vil den helt naturlig klatre oppover med hjelp fra tornene. Dette kan man utnytte i pergolaen eller på terrassen. For at det ikke bare blir tilfeldig, så anbefales det at du hjelper rosen med retningen, ved å bruke wirer, snor og andre former for oppbinding.  Klatrerosen og slyngroser er teknisk sett det samme.

Les også: Slik beskjærer du roser.

Eføy – en født klatrer

 

Eføy fra Wroclaw i Polen.

Eføy, vedbend eller bergflette er en selvhjulpne klatreplante. Den oppover gående veksten skjer ved hjelp av plantens hefteskiver.  Bergflette trives i norske omgivelser og kan vokse vilt på gunstige steder i Sør-Norge og kan finnes ganske langt nord, selv lengre en det som er naturlig for den.  Eføy er en perfekt klatreplante som kan bli opp til 20 meter høy og kan bli flere hundre år gammel.

Velsmakende vindruer på pergolaen

Vin dyrket i en pergola.

I mange land er det å plante vindruer på pergolaen velkjent Det gjør det lett å plukke druene når de er modnet og henger ned. Hvis man vil ha vindruer i Norge, så er det viktig at man velger en sort som egner seg til å overvintre. Hvis man velger det, så kan man fint ha vinranker på pergolaen eller over terrassen hjemme i hagen.

Jasmin som klatreplante

 

Jasmin blomster i full blomstring på en gate i Italia.

Å plante Jasmin som en klatreplante er for viderekommende. Det er en plante som tilhører tropiske og subtropisk klima. Jasmin er i slekt med oliven og det finnes både som lianer, tre og som busk.  Hvis man har mulighet for å overvintre Jasmin planten frostfritt, så er det verdt å prøve Jasmin, både fordi planten har en livlig blomstring og den utrolig gode Jasmin lukten, som ofte er sterkest om natta.

Bougainvillea

 

Bougainvillea er en ikonisk klatreplante. Mange tenker på middelhavsland når de tenker på denne klatreplanten.  Den krever sol og varme og i Norge vokser den best i drivhus eller i en vinterhage. I krukker og potter kan den også vokse godt, spesielt i en pergola-rafte.

Gullregn 

En gullregn med lange, gule blomsterklaser, som blir mellom 10 og 30 cm lang.

Gullregn stammer fra Alpene, Balkan og Jurafjellene. Gullregn kan plantes som både tre, busk og som klatreplante på espalier eller i en pergola. Gullregn kan overvintre i nordiske forhold, men planten trives ikke spesielt godt hvis det er mye frost.  

Selv om gullregn er en fascinerende klatreplante, så skal du passe på. Den er nemlig svartelistet fra 2021 – da vil det være forbudt å importere, selge og sette ut disse plantene. Du skal være oppmerksom på at gullregn er giftig og du skal spesielt passe på belgene.

Gullregn er en del av erteblomstfamilien. Barn forveksler ofte belgen til gullregnen, som er giftig med spiselige belgerter. Det har i hvert fall vært tilfeller der små barn har blitt forgiftet på grunn av denne forvekslingen.

Du kan lese hva som er Norges giftigste planter her.

Skogplanten Klematis 

En klematis voksende oppover et gjerde.

Klematis sla gjerne ha skog lignende vekstkår . Det er nemlig egentlig en skogsplante som trives i jordbunn fylt med organiske materialer. Klematis klatrer med hjelp av bladstilkene som den bruker til å slynge seg rundt ting, oppover på dens vei. I skogen vokser den gjerne langs bakken helt til den finner noe å vokse oppover. Klematis skal helst plantes et sted der det er sol og skygge.

Det vokser bra på et klatrestativ eller på en pergola.

Les mer om planting og fakta rundt klematis her.

Kaprifol

Blomsten fra kaprifoler kan faktisk spises, men bæreren er giftig.

Kaprifolen passer like godt inn i nordisk natur som klematis. Den er hardfør og liker seg i en kombinasjon av sol og skygge. Hvis du liker å forme klatreplanten din, så er kaprifolen ikke det beste valget. Planten bestemmer nemlig  helt selv hvordan og hvor den vil vokse. Du kan selvfølgelig beskjære, men det har ofte ikke stor effekt.

Les også: Mine klatrende klenodier.

Klatrehortensia

Klatrehortensia på en pergola.

Klatrehortensia kan bli opp til 7 meter høy og kan fint vokse opp på husveggen. Den er lett å plate, men de første årene skal du kanskje hjelpe den litt, ved å binde den opp. Du trenger ikke å vanne den mye – den får fort et dypt rot nettverk som suger til seg væske og næring som klatrehortensiaen trenger. Planten blomstrer i juni og juli. Det er en klatreplante som også smykker hagen på høsten, da den får utrolig fine høstfarger i gul og oransje nyanser.

Les mer om hortensia ute og inne her.

21. juli 2018
Mer om Hage

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette bør du vite. 

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan...

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en måte å unngå det eller rett det opp på. Få svarene på 10 forskjellige tomat problemer fra den danske  hageeksperten, Lotte Bjarke fra magasinet idenyt.

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor tålmodighet. Se vår guide til hvordan du kan fliselegge her.

Insekthotell - Gi insektene et flott bosted i hagen

Dekorer hagen din og hjelp insektene med et flott insekthotell. Et insekthotell skaper rom og plass til egg og larver fra bier, sommerfugler, marihøner,...

Få mer ut av regnvannet med en regnvannstønne

En regnvannstønne er en god investering hvis du bruker mye vann i hagen. Les her alt du trenger å vite om oppsamling og gjenbruk av regnvannet med en...

Dette må du tenke på når du henger opp fuglekasse

Skal du sette opp en fuglekasse? Da er det særlig én ting du bør ta hensyn til. 

10 planter og blomster du kan ha i krukke

Blomster i krukker er både pene og praktiske. Vi har samlet 10 forslag til blomster som du kan gå i gang med som ditt neste prosjekt i hagen, på balkong...

Så sunn blir du av hagearbeid

Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lage.

Slik blir solsikken din 5 meter høy

Den flotte, gule solsikken minner mange om norsk sommer. De kan bli opp til 4-5 meter, hvis du følger vårt råd om tournesol – blomsten som alltid snur seg mot solen.  

Vår = tid for frisørtime i hagen

Tidlig vår er tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker, roser, og en del prydbusker og prydtrær.

Beskjæring av epletre

Uansett om du har et nytt eller gammelt epletre så kan du hjelpe treet ved å beskjære det riktig. Det former nemlig treet sånn at det blir pent å se på...