Bilde: Colourbox

Kompost fra egen hage

Kompost fra egen hage kan brukes til gjødsling og jorforbedring.

Kompostering har i hovedsak to mål. Det ene er å bli kvitt hageavfall, og kanskje til og med kjøkkenavfall om du har blandingskompost.

- Materialet som blir lagt i komposten, blir brutt ned til 10-20% av det opprinnelige volumet, hevder Eva Rönnblom i boka Hagen gjennom året.

Det andre målet er å skape god kompost som du kan bruke i hagen.

- Den ferdige komposten gjør underverker i hagen. I tillegg til å tilføre næring, gjør den jorda mer tørkesterk, mindre sur og plantene mer motstandsdyktige mot sykdommer, kan vi lese på nettsidene til Grønn hverdag (https://www.gronnhverdag.no). På nettsidene deres finner du en rekke tips til deg som skal begynne med kompost. De har også en oversikt over anbefalte kompostdunker.

Modnet kompost
Komposteringsprosessen kan ta fra et til flere år, men jo mer finmalt materialet som tømmes i kompostbingen er, jo raskere går prosessen. En kompost med mye vedaktig avfall vil derfor kunne ta lang tid før den er skikkelig modnet. Du vet at komposten er klar til bruk når du har et sluttprodukt som både lukter, føles og ser ut som jord.

Men selv om komposten har riktig lukt og farge, kan det være at du trenger å sålde den før bruk. Dette gjelder spesielt om du har tenkt å bruke den som pottejord. Bland den siktede komposten med vanlig blomsterjord før du bruker den til potteplantene dine. De grovere biten som du har siktet unna, kan du bare kaste i kompostbingen igjen. De råtner til slutt.

Den ferdige komposten kan brukes både som jordekke, gjødsel og jordforbedring.

- Det er utrolig hvor bra kompost er for jorda, sier Ken Thompson, forfatteren av boka Kompost, Lag næring til hagen på naturlig vis.

Mange bruksområder
- Selv om du bare strør den på overflaten som et jorddekke - og lenge før den faktisk blandes inn i jorda - bidrar komposten til å holde ugress nede, den holder på fuktigheten i jorda når det er tørt, og den beskytter jorda mot erosjon fra vind og kraftig regn.

Enda bedre er det kanskje å bruke komposten i kjøkkenhagen.

- Tester viser at du kan forvente dobbelt så stor avling av kål, purre og potet hvis du legger et 5-10 cm tykt lag hagekompost i kjøkkenhagen. De fleste andre typer organisk materiale fungerer like bra, men ingenting fungerer bedre, hevder Thompson.

Men resten av hagen har også godt av kompost, så ikke vær redd for å lage for mye kompost. Du klarer neppe å produsere mer enn du har bruk for i hagen.

- Grav ned godt med kompostjord rundt planter som trenger ny tilførsel av næring, som. f.eks. frukttrær, bærbusker, prydbusker og prydtrær, anbefaler Rönnblom.

- Trett jord kan bli frisk med kompostjord som stimulerer mikroorganismene og tilfører humus til jorden. Nye roser og frukttrær som skal erstatte gamle på samme sted, plantes i et plantehull på minst 1 m. Den gamle jorden graves opp og erstattes med ferdig kompostjord blandet med like deler ny plantejord eller hagejord av god kvalitet.

Kompostering krever litt av deg i tid og innsats, men betaler seg i form av gratis kompost, plantegjødsel og en velernært hage.

19. juni 2009
Mer om Kompostering

Kompostering for nybegynnere

Kompostering er en utmerket måte å løse problemet med hageavfall på. Og det er ikke vanskelig å komme i gang.

En liten guide til kompostering

Kompostering er en kjempesmart måte å lage sin egen næringsrike jord. Men hva er forskjellen på varm- og kaldkompostering? Og hva er bokashi? Her er en...

Lag såjord av løvet

Du kan lage din egen såjord av kompostert løv.

Kom i gang med kompostering

Vi hjelper deg i gang med kompostering av avfall, slik at du får gratis supernæring å fore hagen din med. Du trenger ikke mye utstyr, og du sparer både penger og miljøet. 

Miljøvennlig hage på 1-2-3

Det er gøy å dyrke miljøvennlig! Her er de 10 beste øko-tipsene – og du sparer både penger og får nye muskler på kjøpet.

Kompost i hagen

I komposten ender hageavfallet, og returneres deretter til hagen igjen som god og næringsrik gjødsel og jord. Kompostbingen er hagens mage.

Gjør hageavfall om til kompost

Lurer du på om du trenger en kompostkvern?

Kreativ kompost

Kompostering er gjenvinning i praksis. Og alt du trenger for å lage en kompostbinge, er kreativitet og litt materiale.

Sats på kompost

Med en kompostbinge i hagen har du tilgang til næringsrikt jorforbedringsmateriale. Kompostbingen bygger du enkelt selv.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no