Bilde: Colourbox

Kompost i hagen

I komposten ender hageavfallet, og returneres deretter til hagen igjen som god og næringsrik gjødsel og jord. Kompostbingen er hagens mage.

Av: Gunn Beate Reinton Rulnes, 16. juni 2011

Kompostbingen bidrar til å opprettholde massebalansen og et visst kretsløp i hagen, skriver Tor Smaaland i sin bok Late hager.

Han kaller kompostbingen for hagens mage. Den fordøyer hageavfall til en jordkvalitet så næringsrik at annen gjødsling i blomsterbed og kjøkkenhage blir unødvendig. Han sammenligner hageentusiastens oppgaver med å være kokk og kelner på en gang - du skal servere måltider slik at hagemagen ikke slår seg vrang.

Skal lukte godt
Komposten skal ikke lukte vondt - da betyr det at den råtner, og det er det motsatte av kompostering. God kompost skal lukte søtlig jord. Det er tre hemmeligheter til en god kompostbinge: luft, variasjon og plassering.

Bruk flis
For å få fart på mikroorganismene som hjelper til med komposteringen trenger bingen nok og varierte planterester eller biomasse, og luft. Luft får du ved å strø flis i komposten. Har du kompostkvern kan du fikse flisene selv, eller kjøpe flis fra sagbruk. Strø to-tre cm tykt lag mellom de ulike lagene med bladhauger.

Mykt og fiber
Du skal sørge for at jordorganismene får nok varme og fuktighet, og en god materialblanding. Å finne riktig balanse mellom materialene er viktig for å lage god kompost. Den ideelle blandingen består av 20-50 prosent mykt, grønt materiale som mose, gressklipp og grønnsaksavfall. Resten bør være hardere materiale med mer fiber, som visne blader, staudeavfall, gulroskrell og eggeskall. Hovedpoenget er å unngå at bingen domineres av én ingrediens.

Plassering
Sett bingen rett på bakken, så mikroorganismene slipper inn. Mange plasserer kompostbingen i nærheten av kjøkkenhagen. Sørg for å ha fri tilgang til den i løpet av vinteren også - matavfall som kaffegrut og brokkolistilker er kjempefint å ha i komposten. Ikke putt oppi materiale som har sykdommer, skader eller ugressmidler. Løvetann, vindel og skvallerkål som du ikke ønsker i hagen, bør du kvitte deg med på annen måte.

Hvilken binge?
Tre holder komposten varm, men vil råtne med tid og stunder. Plast råtner ikke , og egner seg godt. Jo større bingen er, jo raskere virker den. Du kan lage en selv, av netting eller tre, eller rett og slett lage en haug i et hjøre av hagen.

Uansett hva du velger, bør du ha lokk på, for å holde regnet ute. Luft tørker ut materialene og øker vanningsbehovet. Hvis materialblandingen er god, trenger den ikke ekstra lufttilførsel. Spa om innholdet i bingen dersom du ønsker mer lufttilførsel, det setter opp farten på prosessen, ifølge Damm forlags Fra frø til frodig hage.

16. juni 2011 Gunn Beate Reinton Rulnes
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no