Kreativ kompost

Kompostering er gjenvinning i praksis. Og alt du trenger for å lage en kompostbinge, er kreativitet og litt materiale.


Foto: Colourbox

Foto: Damm
Det nærmer seg tiden for å rydde i hagen etter vinteren. Visne stauder skal lukes ut, gjenglemte løvhauger fjernes, og busker beskjæres. Men hvor skal man gjøre av alt hageavfallet som har samlet seg? I komposten selvsagt!

Og har du ikke kompostbinge allerede, er det fort gjort å skaffe seg en. Alt du trenger er litt kreativitet. Her er seks forslag til kompostbinger:

Flettebinge
En kompostbinge av flettede greiner er både vakker å se på og fullstendig gratis. Men vær forberedt på at det tar litt tid å lage denne varianten. Du kan bruke kvister fra trær som hassel, pil, selje, bjørk eller rogn. Slå tykke grener ned i bakken – du kan selv velge om du vil forme bingen som et kvadrat eller en sirkel. Bruk lange, slanke greiner, og flett til du synes bingen er høy nok.

Papp og netting
Noen gamle pappesker og litt hønsenetting kan bli en rimelig, om enn ikke så vakker, kompostbinge. Slå ned fire påler så de danner et kvadrat. Slå hønsenettingen om pålene og fest, men la en av sidene stå åpen. Kle innsiden av bingen med to-tre lag med utbrettede pappesker.

Halmballer
Har du tilgang til halmballer, kan du raskt lage en kompostbinge av syv halmballer. Lag tre vegger ved å sette halmballene to i høyden. Den siste halmballen legger du foran åpningen. Støtt opp ballene ved å slå ned et par påler langs hver vegg.

Bildekk
Hvis du har gamle, slitte bildekk som du ikke har rukket å kvitte deg med ennå, kan du stable dem oppå hverandre i hagen, og vips! Du har en kompostbinge.

Sekkebinge
En striesekk festet til fire påler eller metallstenger, kan bli en rask og billig kompostbinge. Det er ikke den vakreste varianten, men fordi den er enkel å sette opp, er den også enkel å gjemme bort under litt buskas.

Ideene er hentet fra boka Kompost fra Damm Forlag. Du finner den og andre hagebøker i Vi i Villas bokhandel.
23. oktober 2008
Mer om Kompostering

Kompostering for nybegynnere

Kompostering er en utmerket måte å løse problemet med hageavfall på. Og det er ikke vanskelig å komme i gang.

En liten guide til kompostering

Kompostering er en kjempesmart måte å lage sin egen næringsrike jord. Men hva er forskjellen på varm- og kaldkompostering? Og hva er bokashi? Her er en...

Lag såjord av løvet

Du kan lage din egen såjord av kompostert løv.

Kom i gang med kompostering

Vi hjelper deg i gang med kompostering av avfall, slik at du får gratis supernæring å fore hagen din med. Du trenger ikke mye utstyr, og du sparer både penger og miljøet. 

Miljøvennlig hage på 1-2-3

Det er gøy å dyrke miljøvennlig! Her er de 10 beste øko-tipsene – og du sparer både penger og får nye muskler på kjøpet.

Kompost i hagen

I komposten ender hageavfallet, og returneres deretter til hagen igjen som god og næringsrik gjødsel og jord. Kompostbingen er hagens mage.

Gjør hageavfall om til kompost

Lurer du på om du trenger en kompostkvern?

Kompost fra egen hage

Kompost fra egen hage kan brukes til gjødsling og jorforbedring.

Sats på kompost

Med en kompostbinge i hagen har du tilgang til næringsrikt jorforbedringsmateriale. Kompostbingen bygger du enkelt selv.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no