Sommerfuglbusken tiltrekker seg nyttedyr som sommerfugler og humler.
Sommerfuglbusken tiltrekker seg nyttedyr som sommerfugler og humler. Bilde: Colourbox

Miljøvennlig hage på 1-2-3

Det er gøy å dyrke miljøvennlig! Her er de 10 beste øko-tipsene – og du sparer både penger og får nye muskler på kjøpet.

1.  Jordforbedring og kompostering

For å få plantene til å trives i hagen din trenger du god jord. En kompost gir deg egen jord som du også vet hva inneholder. Skal du kjøpe ny jord bør du velge økologisk jord, gjerne med mark i. Er du usikker på hva du trenger for å forbedre jorda din? Send inn en jordprøve, spør etter jordprøvepose på hagesenteret.

2. Velg riktige planter

Velger du planter som trives i dine forutsetninger når det gjelder jord, lys og vekstsone, minsker du risikoen for sykdommer og skadedyrsangrep. Dermed blir behovet for bekjempelse mindre. Velg helst E-planter, spesielt når det gjelder virusømfintlige planter som frukttrær, roser og poteter.

3. Gjødsle naturlig

Ikke overgjødsle og bruk ikke kunstgjødsel, men velg heller for eksempel steinmel, utspedd urin, løvmuld, kompostert stallgjødsel, kompost, treaske og gressklipp. Grønngjødsling – å dyrke en rasktvoksende grøde som for eksempel lupiner eller belgvekster som pløyes ned  som gjødning i jorda, er en metode som blir mer vanlig.

4. Eng istedenfor gressplen

En perfekt gressplen krever klipping, gjødsling og kanskje ugressmidler. Engen er lettstelt, vakker og lokker til seg nyttige smådyr.

5. Samdyrke smart

Visse vekster hjelper hverandre til å skremme bort skadeinsekter. For eksempel liker ikke kålsommerfuglens larver sterkt duftene blomkarse. Basilikum ved siden av tomaten hjelper til med å holde skadeinsekter borte, likeså gul løk ved jordbærene. Lavendel tiltrekker seg pollensamlere som bier og humler, men stopper småfluer.

Plantejord for økologisk dyrking fra Hasselfors Garden.

6. Flere nyttedyr

Småfuglene spiser insekter om sommeren. Flaggermus er effektive insektspisere som setter pris på en flaggermusbolig samt nattduftende kaprifol. Pinnsvinet er et godt våpen mot snegler, larver og biller. Bladlusspisende marihøner liker roser, reinfann og duftende pelargonier. En dam er nok det optimale for å lokke nyttedyr til hagen, alt fra fugler til frosker og sommerfugler trives ved dammen.

7. Overvåk mot skadedyr og sykdom

Stopp skadedyr, sykdom og skadeinsekter raskt ved å regelmessig, gjerne daglig, se over hagen. Plukk bort skadedyr og syke plantedeler med en gang. Såpevann eller bare en hard vannstråle er effektivt mot bladlus. Biologisk bekjempelse fungerer ofte bra. For eksempel forvirrer duftemnene i frukthagen skadeinsekter og i drivhus kan man bruke biologiske reguleringshjelpere (snylteveps mot veksthusmellus og rovmidd mot veksthusspinnmidd).

8. Bekjemp ugress naturlig

Bruk først og fremst håndkraft og biologiske bekjemingsmiddler, ugressedikk og kokende vann holder lenge, likeså å dekke jorda med markduk.

9. Bruk håndkraft

Elektrisk gressklipper og manuell sylinderklipper er miljøvennlig. Trenger du en bensindrevet, så velg en 4-takts med katalysator, helst svanemerket. Unngå unødvendige elektriske redskaper, håndredskaper fungerer like godt.

10. Skap et fungerende økosystem

Lykkes du med å skape et naturlig fungerende økosystem i hagen din, med livskraftige planter og nyttedyr som trives, har du alle mulige forutsetninger for en vakker, funksjonell, trivelig og miljøvennlig hage.

En plante som er merket med E-plantesymbolet er frisk og utvalgt for å tåle vårt norske klima. Frukttrær med dette symbolet er virusresistente.

9. mai 2012
Mer om Kompostering

Kompostering for nybegynnere

Kompostering er en utmerket måte å løse problemet med hageavfall på. Og det er ikke vanskelig å komme i gang.

En liten guide til kompostering

Kompostering er en kjempesmart måte å lage sin egen næringsrike jord. Men hva er forskjellen på varm- og kaldkompostering? Og hva er bokashi? Her er en...

Lag såjord av løvet

Du kan lage din egen såjord av kompostert løv.

Kom i gang med kompostering

Vi hjelper deg i gang med kompostering av avfall, slik at du får gratis supernæring å fore hagen din med. Du trenger ikke mye utstyr, og du sparer både penger og miljøet. 

Kompost i hagen

I komposten ender hageavfallet, og returneres deretter til hagen igjen som god og næringsrik gjødsel og jord. Kompostbingen er hagens mage.

Gjør hageavfall om til kompost

Lurer du på om du trenger en kompostkvern?

Kompost fra egen hage

Kompost fra egen hage kan brukes til gjødsling og jorforbedring.

Kreativ kompost

Kompostering er gjenvinning i praksis. Og alt du trenger for å lage en kompostbinge, er kreativitet og litt materiale.

Sats på kompost

Med en kompostbinge i hagen har du tilgang til næringsrikt jorforbedringsmateriale. Kompostbingen bygger du enkelt selv.