Fliser ute, gir huset karakter - men de skal ligge ordentlig hvis de også skal være pene om 10 år
Fliser ute, gir huset karakter - men de skal ligge ordentlig hvis de også skal være pene om 10 år Bilde: iStock

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor tålmodighet. Se vår guide til hvordan du kan fliselegge her.

Flislegge - krever et godt øyemål

Det er to ting du ikke slipper unna med hvis du skal legge fliser selv. For det første så skal du innstille deg på at det er hardt arbeide. Det er mye jord og grus som skal skuffes og kjøres, og flisene er tunge å jobbe med For det andre så skal du forberede deg på masse øyemål og tålmodighet.

Et godt resultat skjer kun hvis du er nøye å sjekker vinkler, retninger og sørger for at helningen er korrekt.  Det krever at du bruker vatterpass og måler mange ganger. En ordentlig bunn er helt grunnleggende for resultatet. Det er den som skal sørge for at flisene også ligger pent om ti år!

Les mye mer om fliser her

Grav plass til flisene

Start med å grave gjørme vekk. I innkjørselen skal du minimum 40 cm ned, for terrasser og gangstier er det nok hvis du graver ca. 30 cm ned. Sørg for at grusbunnen er ca. 15 cm større på alle ledd enn den endelige belegningsoverflaten. Hvis bunden fortsetter med å virke bløt så spør en faglært, kanskje det skal sikres med geonett eller lignende. 

Bra med motorhjelp

Hvis dere skal legge fliser på et stort område så kan det være en god ide å ha en trillebår med motor på. Alle lag skal jevnes grundig. Hvert grus lag skal vibreres 3-4 ganger. En vibrator kan leies i en bygge marked.  Du skal regne med at den veier rundt 100 kilo og er rimelig tung å kjøre rundt med.

Grundig forberedelse

Start med å sette høyden. Sett avsetning spinnene i hvert hjørne av området og trekk ledningene. Pass på at polene/stolpene er ordentlig festet og at ledningene er strammet. Det krever et vaterpass og litt hoderegning for at helningen blir riktig.  Helningen skal være minimum 1 cm pr. meter – og husk at fallet alltid skal bort fra bygninger!

Først må ledningene plasseres horisontalt. Sett en strek på alle stolpene i høyde med snoren, så må du måle ned eller opp på stangen og få ledningen i riktig høyde og med riktig helning.  Når snoren er i riktig høyde, kan du måle hvor høyt grusgrensen må ligge – husk å ta hensyn til tykkelsen på flisen!

Legg et par skinner – f.eks. jernrør – inn i grusen i den riktige høyden- Lag et spor med en spade, murhammer eller lignende. Du skal ikke slå skinnene på plass med en hammer, da kan de bli skjeve.

Må være helt jevnt

La retteskinnen løpe langs jernrørene, så trekker den gruset av i den riktige høyden. Unngå å trykke for hardt på retteskinnen, den kan gi ujevnheter i overflaten. Husk å passe på og være ekstra forsiktig, da det skal bli helt jevnt og glatt.

Så er det belegg

Trekk noen snorer som passer med kantene eller evt. Den midterste fuge, så kan du sjekke retningen. Det er viktig at snorene er vinkelrette mot hverandre. Hvis du starter opp mot en fast kant, så skal det også trekkes en snor her – ofte så svinger sokler flere ca. og det kan man se hvis flisene legge etter den. Behold snoren som viser høyden. Husk å trekke deg litt tilbake å se på flisene. Det å se det hele på avstand og på øyemål sikrer at flisene kommer til å passe sammen med gjerde, muren eller annet. 

Husk fuger mellom flisene

Det krever litt håndkraft å legge de tunge flisene. Sett flisene på kanten av den flisen før – så kan du vippe den ned på plass uten å grave kanten ned i grusen- Sett en snor i ved ca. Hver 3-4 rekke med fliser, så blir rekkene like.

Les også: slik slipper du ugress i fugene 

Legg ikke flisene for tett

Flisene og belegningsstein skal ikke legges helt inntil hverandre, pass på at det er 2 til 5 mm med fuge i mellom. Fugeknastene kan ikke brukes som fugebredde når du legger for hånd. Avslutt med å fylle fugene. Her er det mange muligheter, bruk enten grus til avretting eller spesielt fugesand som forhindrer ugress til å vokse i fugene. Strandsand er ofte litt for ensartet i kornstørrelsen til å gi solide fuger.

Materiale - fliser til innkjørsel

17-20 cm bunnsikringsgrus, som jevnes og stampes

12 cm stabilgrus jevnes og stampes

3 cm grus til avretting

6-8 cm betong- eller stein fliser

 

Materiale - fliser på terrasse

10 cm bunnsikringsgrus, som jevnes og stampes

12 cm stabilgrus jevnes og stampes

3 cm grus til avretting

5 cm betong- eller stein fliser

 

Les også: Rene fliser ute – Slik gjør du

 

14. mai 2018
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...