Fliser ute, gir huset karakter - men de skal ligge ordentlig hvis de også skal være pene om 10 år
Fliser ute, gir huset karakter - men de skal ligge ordentlig hvis de også skal være pene om 10 år Bilde: iStock

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor tålmodighet. Se vår guide til hvordan du kan fliselegge her.

Flislegge - krever et godt øyemål

Det er to ting du ikke slipper unna med hvis du skal legge fliser selv. For det første så skal du innstille deg på at det er hardt arbeide. Det er mye jord og grus som skal skuffes og kjøres, og flisene er tunge å jobbe med For det andre så skal du forberede deg på masse øyemål og tålmodighet.

Et godt resultat skjer kun hvis du er nøye å sjekker vinkler, retninger og sørger for at helningen er korrekt.  Det krever at du bruker vatterpass og måler mange ganger. En ordentlig bunn er helt grunnleggende for resultatet. Det er den som skal sørge for at flisene også ligger pent om ti år!

Les mye mer om fliser her

Grav plass til flisene

Start med å grave gjørme vekk. I innkjørselen skal du minimum 40 cm ned, for terrasser og gangstier er det nok hvis du graver ca. 30 cm ned. Sørg for at grusbunnen er ca. 15 cm større på alle ledd enn den endelige belegningsoverflaten. Hvis bunden fortsetter med å virke bløt så spør en faglært, kanskje det skal sikres med geonett eller lignende. 

Bra med motorhjelp

Hvis dere skal legge fliser på et stort område så kan det være en god ide å ha en trillebår med motor på. Alle lag skal jevnes grundig. Hvert grus lag skal vibreres 3-4 ganger. En vibrator kan leies i en bygge marked.  Du skal regne med at den veier rundt 100 kilo og er rimelig tung å kjøre rundt med.

Grundig forberedelse

Start med å sette høyden. Sett avsetning spinnene i hvert hjørne av området og trekk ledningene. Pass på at polene/stolpene er ordentlig festet og at ledningene er strammet. Det krever et vaterpass og litt hoderegning for at helningen blir riktig.  Helningen skal være minimum 1 cm pr. meter – og husk at fallet alltid skal bort fra bygninger!

Først må ledningene plasseres horisontalt. Sett en strek på alle stolpene i høyde med snoren, så må du måle ned eller opp på stangen og få ledningen i riktig høyde og med riktig helning.  Når snoren er i riktig høyde, kan du måle hvor høyt grusgrensen må ligge – husk å ta hensyn til tykkelsen på flisen!

Legg et par skinner – f.eks. jernrør – inn i grusen i den riktige høyden- Lag et spor med en spade, murhammer eller lignende. Du skal ikke slå skinnene på plass med en hammer, da kan de bli skjeve.

Må være helt jevnt

La retteskinnen løpe langs jernrørene, så trekker den gruset av i den riktige høyden. Unngå å trykke for hardt på retteskinnen, den kan gi ujevnheter i overflaten. Husk å passe på og være ekstra forsiktig, da det skal bli helt jevnt og glatt.

Så er det belegg

Trekk noen snorer som passer med kantene eller evt. Den midterste fuge, så kan du sjekke retningen. Det er viktig at snorene er vinkelrette mot hverandre. Hvis du starter opp mot en fast kant, så skal det også trekkes en snor her – ofte så svinger sokler flere ca. og det kan man se hvis flisene legge etter den. Behold snoren som viser høyden. Husk å trekke deg litt tilbake å se på flisene. Det å se det hele på avstand og på øyemål sikrer at flisene kommer til å passe sammen med gjerde, muren eller annet. 

Husk fuger mellom flisene

Det krever litt håndkraft å legge de tunge flisene. Sett flisene på kanten av den flisen før – så kan du vippe den ned på plass uten å grave kanten ned i grusen- Sett en snor i ved ca. Hver 3-4 rekke med fliser, så blir rekkene like.

Les også: slik slipper du ugress i fugene 

Legg ikke flisene for tett

Flisene og belegningsstein skal ikke legges helt inntil hverandre, pass på at det er 2 til 5 mm med fuge i mellom. Fugeknastene kan ikke brukes som fugebredde når du legger for hånd. Avslutt med å fylle fugene. Her er det mange muligheter, bruk enten grus til avretting eller spesielt fugesand som forhindrer ugress til å vokse i fugene. Strandsand er ofte litt for ensartet i kornstørrelsen til å gi solide fuger.

Materiale - fliser til innkjørsel

17-20 cm bunnsikringsgrus, som jevnes og stampes

12 cm stabilgrus jevnes og stampes

3 cm grus til avretting

6-8 cm betong- eller stein fliser

 

Materiale - fliser på terrasse

10 cm bunnsikringsgrus, som jevnes og stampes

12 cm stabilgrus jevnes og stampes

3 cm grus til avretting

5 cm betong- eller stein fliser

 

Les også: Rene fliser ute – Slik gjør du

 

14. mai 2018
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette bør du vite. 

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan...

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en måte å unngå det eller rett det opp på. Få svarene på 10 forskjellige tomat problemer fra den danske  hageeksperten, Lotte Bjarke fra magasinet idenyt.

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...