Bilde: Colourbox

5 grunner til å sette opp levegg

Levegg

En levegg kan fylle flere funksjoner enn bare å skape le. Både småbarnsfamilier og hageentusiaster kan ha nytte av en velplassert levegg.

Levegger kan bygges fra grunnen eller kjøpes som ferdigspikrede paneler. Hvilken form for levegg du velger, bør vurderes ut fra hvilken funksjon den skal fylle.

Stanse vinden

Den mest opplagte grunnen til å sette opp en levegg er selvsagt å skape le.

– En levegg brukt som vindskjerm skal være halvåpen for å kunne dempe vinden. En tett levegg kan gi ubehagelige kastevinder på baksiden av skjermen, advarer Dag Thorstensen, Laila Eriksen og Beate Slipher i Terrasseboka.

Les også:

Så stor terrasse kan du bygge uten å søke

Planlegger du å bygge ny terrasse eller platting? Det er fullt mulig å bygge terrasse uten å søke, men før du setter i gang må du sette deg inn i...

En levegg i kombinasjon med en pergola gir både le for vinden og en filtrering av solstrålene.

Hindre innsyn

Vanligvis anbefales det ikke å bygge tette levegger, men det finnes unntak. Hvis formålet med leveggen er å hindre innsyn, og den plasseres slik at du ikke risikerer at den skaper kastevinder, vil en tett levegg være å foretrekke.

Les også:

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

På denne måten kan du skape en fredelig terrasse hvor du kan innta frokosten i fred eller en usjenert solplass hvor du kan sole deg uten å tenke på forbipasserende blikk.

Skape skygge

En levegg kan også brukes for å gi uterommet en skyggefull plass når middagssola står på sitt høyeste. Her kan familiens baby ligge på pludreteppet i skjul for solstråler eller det kan være en plass for mor og far å lese avisa.

Følg solas bevegelse over uteplassen nøye et par dager og velg med omhu hvor det vil være best å sette opp en levegg for skygge. Du vil ikke legge hele uteplassen i skygge, men heller ikke sette den opp slik at den ikke skaper skygge i det hele tatt.

Skape soner og rom

Les også:

Hva slags hekk skal du velge?

Hekk er mer enn bare thuja. Gjør et gjennomtenkt valg før du velger hekkplanter.

Med leveggen kan dele inn uteplassen i ulike soner. Kanskje ønsker du å avskjerme spiseplassen fra barnas lekeområde eller bassengområdet fra terrassen?

– Ved å variere formene oppnår man en spennende og annerledes løsning der leveggen gir uteplassen beskyttelse og det åpne gjerdet og porten gir et vennlig innsyn, sier Anna og Anders Jeppsson og Han-Ove Ohlsson, som i boka "Snekre ute" viser deg hvordan du selv kan lage en slik rominndeler i hagen.

I slike tilfeller, hvor det visuelle er viktigere enn vindavskjermingen, kan du med fordel tenke nytt når det kommer til valg av materiale.

– Bambus er et spennende materiale til levegger, som passer til naturhager og japanskinspirerte hagemiljøer, skriver forfatterene av Terrasseboka.

Du kan også bruke leveggen til å skape nye mikroklima i hagen. En varm solvegg hvor plantene er skjermet for vinden med en levegg kan skape et svært gunstig klima.

På denne måten kan du presse mikroklimaet i hagen med både en og to herdighetssoner.

Støtte klatreplanter


Espalier: En levegg kan skapes av et espalier som du lar plantene tette med tiden.

For hageentusiasten er leveggen kanskje først og fremst en støtte for klatreplanter. Eller hvorfor ikke bruke kombinasjonen av espalier og klatreplanter til å lage en virkelig blomstrende levegg?

30. mai 2011
Mer om Levegg

Utvid brukstiden på terrassen med vindskjerm

Levegg Med en vindskjerm kan du nyte sommeren selv om det blåser.

5 gode tips til deg som skal bygge levegg

Levegg Det er fort gjort å sette opp en levegg som gjør uteplassen din mer privat, som kan beskytte mot vind eller utnytte solvarmen bedre. Men begynn med å...

Levegger i seks ulike stiler

Levegg Du kan selvsagt bygge din egen levegg, men det er også mye fint å få kjøpt av ferdige levegger. Her viser vi seks ulike stiler - både levegg på rull og...

Bygg et espalier - trinn for trinn

Levegg Karin Almström fra "Hjemmefikserne" viser hvordan du raskt og enkelt bygger et espalier til hagen.

Lag et levende gjerde til terrassen

Levegg Et gjerde med klatreplanter virker både lett og levende, og skaper både hygge og le. Lag det av stolper og armeringsnett – enkelt og fleksibelt.

Beskytt mot innsyn med armeringsjern

Levegg Karin har laget et vakkert hagegjerde som beskytter mot innsyn, av armeringsjern kledd med en dekorativ tekstil. Alt for at uteplassen skal føles mer...

Garasjens bakside ble en innbydende pergola

Levegg Med litt fantasi kan en bygning få et uventet bruksområde. Her viser Vi i Villas leser hvordan han forandret garasjens nakne bakside til en trivelig og innbydende pergola.

Fleksible levegger

Levegg Fleksible levegger gir deg flere muligheter enn de permanente. Her viser vi deg tre måter du kan lage levegger som ikke stenger utsynet permanent.

Levegg - her er ti tips

Levegg Skal du sette opp levegg i år? Les disse ti tipsene først.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no