Espalier
Å lage et espalier er enkelt. Bilde: Hjemmefikserne

Bygg et espalier - trinn for trinn

Karin Almström fra "Hjemmefikserne" viser hvordan du raskt og enkelt bygger et espalier til hagen.

Drømmer du om en grønn vegg i hagen? Da trenger du et espalier. Det er rett og slett et gitter, som oftest av plast eller tre, som planter kan klatre på. 

Et espalier i hagen er både vakkert og du kan også bruke det som en levende levegg som stenger for innsyn fra gaten eller naboen. Espalieret passer også utmerket mot husveggen eller mellom terrassen og bakken - selvfølgelig med din favoritt klatreplante. 

I dette avsnittet av Hjemmefikserne med Carro og Karin viser Karin Almström hvordan du enkelt bygger ditt eget espalier som kan festes på veggen. Det hele er gjort på et par timer. Du får også kjøpt ferdige espalier i butikker som Plantasjen, Ikea eller Biltema.

Guide: Slik bygger du espalier

Du trenger:

  • 4 st høvlet furu 21 x 33, 130 cm lange
  • 6 st høvlet furu 21 x 33, 65 cm lange
  • 1 st høvlet furu til mal 21 x 33, 17,2 cm lang
  • Skruer for utendørs bruk
  • Skrutrekker
  • Maling og pensel

Slik gjør du:

1. Begynn med å sage til og male alle deler.

2. Legg alle delene på plass med fremsiden ned. 

3. Mål 5,5 cm på alle de lange delene. Det er målet på hvor mye de vil stikke opp over den øverste horisontale lengden.

4. Fest den første lange delen med den øverste korte delen. Fest bare med en skrue i hver - da kan du i ettertid tilpasse formen slik at den blir perfekt til din vegg. 

5. Bruk mal-delen for å få nøyaktige mellomrom mellom alle delene. Begynn med ytterdelene, deretter midtdelene. Sett en skrue i hver.

6. Skruehullene er ikke synlige på fremsiden - alle skruene sitter på baksiden.

1. juni 2016
Mer om Levegg

Utvid brukstiden på terrassen med vindskjerm

Med en vindskjerm kan du nyte sommeren selv om det blåser.

5 gode tips til deg som skal bygge levegg

Det er fort gjort å sette opp en levegg som gjør uteplassen din mer privat, som kan beskytte mot vind eller utnytte solvarmen bedre. Men begynn med å...

Levegger i seks ulike stiler

Du kan selvsagt bygge din egen levegg, men det er også mye fint å få kjøpt av ferdige levegger. Her viser vi seks ulike stiler - både levegg på rull og...

Lag et levende gjerde til terrassen

Et gjerde med klatreplanter virker både lett og levende, og skaper både hygge og le. Lag det av stolper og armeringsnett – enkelt og fleksibelt.

Beskytt mot innsyn med armeringsjern

Karin har laget et vakkert hagegjerde som beskytter mot innsyn, av armeringsjern kledd med en dekorativ tekstil. Alt for at uteplassen skal føles mer...

Garasjens bakside ble en innbydende pergola

Med litt fantasi kan en bygning få et uventet bruksområde. Her viser Vi i Villas leser hvordan han forandret garasjens nakne bakside til en trivelig og...

5 grunner til å sette opp levegg

En levegg kan fylle flere funksjoner enn bare å skape le. Både småbarnsfamilier og hageentusiaster kan ha nytte av en velplassert levegg.

Fleksible levegger

Fleksible levegger gir deg flere muligheter enn de permanente. Her viser vi deg tre måter du kan lage levegger som ikke stenger utsynet permanent.

Levegg - her er ti tips

Skal du sette opp levegg i år? Les disse ti tipsene først.