Bilde: Colourbox

Fleksible levegger

Fleksible levegger gir deg flere muligheter enn de permanente. Her viser vi deg tre måter du kan lage levegger som ikke stenger utsynet permanent.

Av: Sesselja Bigseth, 11. juni 2009

Levegger skjermer deg mot vind og innsyn og skaper lune kroker på uteplassen. Men det er ikke alltid man ønsker leveggen der. Da er det fint å ha vært forutseende nok til å ha bygd seg en fleksibel levegg. Det er nemlig ingen grunn til at leveggen skal være et permanent innslag på uteplassen. Vi har hentet inspirasjon fra Aschehougs Den store hytteboka og gir deg her tre fleksible varianter av leveggen.


Ideer: I "Den store hytteboka" fra Aschehoug finner du mange ideer til praktiske prosjekt til hytte og hus.

Sammenfoldbar levegg
En levegg som du kan folde sammen, gir deg mulighet til å skjerme sitteplassen mot vind eller innsyn, samtidig som du kan folde den sammen og nyte hele utsikten når det er stille. Slike sammenfoldbare levegger er heller ikke vanskelige å lage.

Når du skal lage en sammenfoldbar levegg, er det bedre å bruke flere små panel på rundt en meter, enn to store. Det gjør det lettere å folde leveggen inn mot husveggen uten å stenge for vindu, og du får flere muligheter med en levegg du kan justere i ulike lengder etter hvor mange panel du trekker ut.

Du kan enten lage panelene selv, ved å spikre sammen en rammen med skårstivere som du dekker, eller bruke smale leveggspanel som du kjøper ferdig. Fest det første panelet godt til husveggen. Resten av panelene festes sammen ved hjelp av dørhengsler. Pass på at du fester dem slik at de slår riktig vei når du skal trekke ut leveggen. Hvis leveggen skal skjerme mot vind, kan det være lurt å feste en fot ytterst på det siste panelet. Da står veggen bedre ved kraftig vind.

Vegg med justerbar høyde
Noen ganger kan det være kjekt å kunne justere høyden på leveggen. Det kan du få til med en levegg der bordene er lagt horisontalt i en stablekonstruksjon mellom to stolper.

Sett opp to eller flere stolper med rundt 120 centimeters avstand i ønsket høyde. Spikre fast et 98 mm kledningsbord langs stolpene på hver side slik at det stikker ut et par centimeter på hver side av stolpene. Nå har du et spor til kledningen. Sag til kledningsbord i riktig lengder og tre dem ned på sporet i den høyden du ønsker.

Lerretsvegg på hjul
En lerretsvegg på hjul er lett å flytte etter sola og kan raskt skyves vekk når du ikke trenger den. Lag den med en liten tilhørende benk, så har du ekstra plass til gjester eller planter. Denne krever litt mer arbeid enn de andre leveggene, men er fullt mulig å få til selv for de av oss som ikke er de mest nevenyttige.

Begynn med å lage en platting, som skal utgjøre benken når du er ferdig. Denne lager du av to langsgående 48 x 148 mm plank i ønsket lengde. Halvannen til to meter kan være fin lengde. Dekk de langsgående plankene med 50 cm lange tverrgående, liggende plank oppå, og fest så en langsgående 48 x 98 mm plank oppå plattingen i hele lengden i bakkant. Denne vil gi bedre feste til stolpene.

Til støttene til veggen bruker du runde stolper som du skjærer til og så fester til plattingen. Selve veggen kan du lage av en lerretsduk. Du kan også bruk andre materialer til bakveggen, for eksempel trematerialer eller bambus.

- Sy en løpegang i hver ende av et stykke stoff, for eksempel seilduk, og trekk det ned over rundstokker som festes med to låseskruer i hver ende av plattingen, skriver forfatterne i Den store hytteboka.

Og for at lerretsveggen skal bli mobil, trenger du fire kraftige og låsbare hjul som du monterer under plattingbenken. Legg ut et par sitteputer på benken, og du er ferdig.

11. juni 2009 Sesselja Bigseth
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no