Heittur Pottur er en ny, norsk badestamp med vedfyring. Hottuben er lett og transportvennlig, selv om det kanskje er litt drøyt å drasse den opp på nærmeste fjelltopp? I karet er det plass til fire personer, og det tar to timer å varme opp herligheten.
Heittur Pottur er en ny, norsk badestamp med vedfyring. Hottuben er lett og transportvennlig, selv om det kanskje er litt drøyt å drasse den opp på nærmeste fjelltopp? I karet er det plass til fire personer, og det tar to timer å varme opp herligheten. Bilde: Produsentene

Boblende badeglede

Er du en frossenpinn og en badeengel? Her er våre tips til hvordan du får en varmere vinter med utendørsbad på terrassen.

Det er ingen vei utenom: Norge er et kaldt land, og det å bade utendørs begrenser seg til noen få måneder i året. Med mindre du har en badestamp eller et boblebad på terrassen, da.

– Tenk deg å ha 1600 liter deilig varmt vann stående klart til bruk hele året, lokker Knut Giæver, daglig leder hos Hotspring Massasjebad. Han sier det er minimale strømkostnader (ca. en hundrelapp i måneden) og minimalt med bryderi forbundet med badene de selger. Vannet skal bare skiftes ut 1–2 ganger i året, og plastmaterialet i både innerkar og utside er nærmest vedlikeholdsfritt.

Knut Giæver mener det er mange fallgruver man må se opp for når man skal kjøpe et massasjebad:

– Folk flest har for lite kunnskap om dette, og det finnes mange useriøse aktører på markedet. Sjekk spesielt at isolasjonen fungerer som lovet, ellers kan karet lett fryse, sikkerhet mot strømbrudd eller feil er ikke til stede og strømforbruket kan bli en meget ubehagelig opplevelse, forklarer Giæver.   

Et massasjebad skal stå frostfritt og på et plant underlag. De fleste velger å ha badet på terrassen, eller bygger en liten platting rundt om de skal ha det på plenen.

Det er ingen kompliserte installasjoner som kreves, du trenger bare en jordkabel for elektrisk tilkobling, og den kan graves ned.   

Vedfyrt eller elektrisk?

Det ser koselig ut med en vedfyrt badestamp, men du bør ha god tid om du velger å gå for en slik modell.

Den klare fordelen er at den er relativt billig i innkjøp, og om du har ubegrenset tilgang til ved, er den også billig i drift.

Badestampen er kanskje aller best egnet til bruk på strømløse hytter.

Du bør nemlig ha god tid: Å fylle stampen tar opptil to timer avhengig av størrelsen, og så tar det gjerne to-tre timer å varme opp vannet.

Et massasjebad passer for den makelige: Det renser seg selv, kan stå med samme vann i månedsvis, og er alltid klart til bruk.

Renhold og vedlikehold

Badestamper er tradisjonelt utformet i tre, men du får dem også med innside i plast eller glassfiber, noe som letter renhold og vedlikehold.

I motsetning til et elektrisk massasjebad, må stampene tømmes for vann og rengjøres etter bruk, siden de mangler automatiske rensesystemer.

Massasjebadene kan stå fylt med vann hele året rundt – vannet skiftes kun ut én til to ganger i året, eller hvis du ser at det er skittent.

For hygienens skyld, bør alle dusje før de hopper oppi vannet – akkurat som man må i offentlige svømmebassenger. Rensingen hos massasjebadene består gjerne av filtrerende pumper, klor, ozon eller noe så fjongt som diamanter som produserer aktivt oksygen (ACE-system).

Disse filtrene holder i flere år, men må sjekkes og renses etter behov, minst et par ganger i året.

En badestamp i tre må rengjøres etter bruk, men er ypperlig på hytta eller andre steder hvor du ikke har tilgang til strøm. De er også billigere enn de selvrensende, elektriske massasjebadene.

Form, funksjon og pris

Hva slags badebehov har du, og hva passer ditt budsjett best? For deg som ikke har så mange penger å spytte inn, bare vil nyte godt og varmt vann, og gjerne planlegger badet på forhånd, kan det være greit å gå for en badestamp.

En vedfyrt badestamp får du for mellom 18 000–35 000, avhengig av hva slags materiale og type ovn den er konstruert med.  

Heitur Pottur får du i mange friske farger.

Et nytt alternativ på markedet for deg som vil ha det enkelt, er norske Heitur Pottur, som er inspirert av islandske badeskikker. Den er laget i akryl, er kul å se på, og finnes i mange farger (kr 34 500). Stampen har utvendig ovn hvor det kan fyres med f.eks ved eller briketter.

– Det moderne designet gjør at man trenger mindre vann enn med tradisjonelle stamper. Heitur Pottur har plass til fire personer, men oppvarmingstiden er bare på et par timer, sier daglig leder Morten Klæbo.

– Akrylmaterialet er også lettere å rengjøre enn tre. Bruker du de rengjøringsmidlene vi selger, kan du bruke det samme badevannet i opptil 3–4 måneder, sier Klæbo.

Vil du ha en livslang investering med lite bry og masse velvære, går du for et massasjebad. De koster fra 30 000 og helt opp til 250 000 kroner. 

5 ting å passe på

» Isolasjon og rensesystem – holder badet hva produsenten lover? Spør konkret om strømforbruk.  

» Tildekking – sørg for at alle vannfylte bad er dekket av lokk for å unngå ulykker.  

» Materiale – kunstige materialer krever minst vedlikehold. Husk at utvendige trepaneler må oljes jevnlig.

» Frakt – er dette inkludert i prisen fra forhandler?

» Hygiene – vær nøye med å dusje før bruk - da blir vedlikeholdet enklere.

Kjøpetips!

Hotspring.no

Sundance.no

Spatec.no

Skargards.no

Villmarksbad.no

Hottub.no

13. mars 2014
Mer om Massasjebad og basseng
Annonsørinnhold

Fem helsefordeler med massasjebad

Massasjebad er mer enn bare hygge og sosialt samvær.

Annonsørinnhold

Spabad mot ømme skuldre og hodepine

Tulla Sneve (60) sliter med ømme ledd og hodepine. Hun byttet ut boblekaret med et spabad.

Drømmer du om å bygge svømmebasseng i hagen?

Her er noen ting du bør tenke på før du virkeliggjør drømmen om å bygge svømmebasseng i hagen.

Riktig utebad for din familie

Mange drømmer om et utendørs massasjebad på terrassen, i hagen eller ved hytta. Utebadet er blitt stedet for rekreasjon og familiehygge etter en hektisk hverdag. Nyt vårt kresne utvalg!

Lag et flott uterom rundt massasjebadet

En ting er å velge massasjebad, en annen ting er å lage det ekstra hyggelig rundt familiens nye samlingssted. 


Naturtomt med boblebad

Det var under utenlandsreiser og vinterlige spa-bad at drømmen om et eget boblebad ble født…

Badestamp i skogbrynet

På sin landelige eiendom ved Steinsfjorden har Lene og Are Vestrum bygget et deilig masasjebad og omliggende terrasse godt tilpasset terrenget.

Basseng etter forskriftene

Det er viktig å sette seg inn i gjeldende regler og lovverk før du starter byggingen av et svømmebasseng i hagen.

Bygg basseng i hagen

Å bygge basseng i hagen er en drøm for mange. Vi har snakket med en familie på Jar i Bærum som har laget svømmebasseng i hagen.

Monter spa ute

Salget av boblebad til privatbruk har steget kraftig de siste årene. De fleste monteres utendørs.

Boblende velvære

Ønsker du å nyte badelivets gleder og det gode liv utendørs gjennom hele året - uten å friste tilværelsen som isbader - da kan et privat spa være løsnin...

Bad under stjernene

En utendørs, vedfyrt badestamp har du glede av hele året. Det føles nesten magisk å kunne sitte utendørs en mørk vinterkveld i oppvarmet badestamp og...

Basseng på flatmark

Det er fullt mulig å bygge svømmebasseng på en flat tomt uten å måtte grave opp jorden. her viser vi en løsning der hagens "blå lagune" er bygget opp til samme nivå på bolighuset.

Turkisblått i hagen

Svømmebasseng nær helårsboligen er en drøm for mange og kan erstatte lengselen etter både sommerhus og middelhavsstemning. En "blå vannjuvel" utendørs...

Bad under åpen himmel!

Kan du tenke deg noe mer avslappende enn et privat spa rett utenfor stuedøren, gjerne på terrassen, tilgjengelig akkurat når du måtte ønske det.