Deilig bassengmoro

Badebasseng er deilig for voksne og moro for barn. Svømmebasseng i hagen er som en magnet på voksne og barn.


Sommeren 2006, ved starten på en sjelden varm og lang sommer, innviet Sven og Ellen Sandnes sitt nye og selvlagde basseng i hagen utenfor huset på Vinterbro.

For en debut, kanskje spesielt for Sven som selv har vært snekker for det flotte anlegget. Ellen skal ha æren for den flotte beplantningen, som får bassenget med arealet rundt til å minne en om sydligere strøk og avslappende stunder langs bassengkanten der.

 
 

Fra første stund ble bassenget hjemme hos familien Sandnes et samlingssted for barn, barnebarn, venner og kjente.

– Vi brukte aldri hele terrassen bak huset, som selvfølgelig i sin tid med omhu var anlagt på det beste arealet i hagen. Derfor hadde vi lenge snakket om å gjøre noe med denne dødplassen. En dag luftet vi ideen om å bygge et svømmebasseng mens barnebarna var til stede. Da var det gjort.

Selvfølgelig kunne vi ikke trekke oss etter dette, og planen ble ganske raskt iverksatt. Det har vært en del arbeid og kostet noen kroner, men du verden så deilig det er og så mye moro vi har, smiler Sven og Ellen Sandnes. Daglig har de besøk av både budne og ubudne badegjester som vil ta del i moroa.

En betingelse for å anlegge svømmebasseng var ifølge Ellen at det skulle være en platting rundt hele. Det gjør det mer behagelig å bruke bassenget og lettere for barn å oppholde seg både rundt og i det våte elementet. I tillegg er det enkelt å holde rent.

Under plattingen ligger dessuten pumpe og renseanlegget for bassengvannet skjult.

Byggesett
– Den enkleste formen for basseng i hagen, er å kjøpe et byggesett som monteres og settes rett oppå plenen. Vi ønsket bassenget lagt ned i bakken med platting av trykkimpregnerte materialer rundt. Et nedgravd basseng er stabilt, penere og om vinteren kan man bare la vannet fryse til. Selve bassenget, plastduken med rammeverk og det du trenger av utstyr, kjøper man som en ferdig pakke. Det er mange leverandører av dette, men vær oppmerksom på at du kjøper kvalitet.

I pakken vi kjøpte, fulgte det med beskrivelse av fremgangsmåte og hvilke plikter man har. Etter å ha laget tegninger og fått tillatelse av kommunen, satte vi i gang, forklarer Sven.

Fremfor å finne frem spaden, bestilte han gravemaskin som fjernet jordmassene der bassenget skulle anlegges. Som underlag for bassengduken er det lagt asfaltplater på et lag av subbus. Fordi plattingen er stor, støpte han betongstrenger som fundament for bjelkelaget. Så var det frem med hammer og sag. Plattingen rundt bassenget er laget med samme fremgangsmåte som andre terrasser.

Man må beregne samlet høyde for bjelker og terrassebord slik at gulvet kommer i plan med bassengkanten. Formen på bassenget man kjøper, bestemmer hvordan bjelkelaget bygges opp. Et firkantet basseng krever mindre tilpasning enn for eksempel et som er rundt eller ovalt.

– Jeg synes det er viktig at man kjøper et basseng med stålvegger. Disse kommer på rull og er lett å montere. Stålveggene gjør at bassengduken tåler mye mer av spark og slag, som naturlig kommer når man bruker bassenget.

Et annet poeng er å tilrettelegge en god drenering. Vårt basseng er 5,5 x 3,65 meter og rommer ca 25 000 liter vann. Hvordan bassenget kan tømmes uten å skape problemer, er et av de punktene også kommunen er opptatt av, sier Sven. Han legger til at bassenget kun tappes ned hvis noe skal repareres. Vannet står i bassenget hele vinteren. Det tappes kun ut litt vann fordi det utvider seg når det fryser til is.

 

Inspeksjonsluken gir adkomst til pumpe og renserianlegg.
Inspeksjonsluken gir adkomst til pumpe og renserianlegg.

Kostnader
– Selve bassengpakken kostet ca 40 000 kroner, inkludert renseanlegg, varmeelement og overtrekksduk som av sikkerhetsmessige grunner er påkrevet. I tillegg kommer utgiftene til graving og trykkimpregnerte materialer. Disse kostnadene vil variere avhengig av størrelsen på plattingen og hvor glad man er i å grave selv.

De løpende utgiftene er kun til strøm for oppvarming og rensemiddel til vannet. For å si det enkelt, må temperaturen i et basseng opp i 28 varmegrader for å tilsvare 21 i sjøen. Det betyr at det må stå på litt varme også om sommeren.Vi har regnet ut at hele sesongen koster oss om lag syv tusen kroner totalt. Det blir mindre enn et par tusenlapper i måneden.

Det er ikke dyrt for så mye hygge og avkjøling, smiler Ellen og Sven Sandnes og lar seg gli ned i det svalende vannet.

Forbrukerinfo:
  • Kommunen må søkes for godkjennelse. Lag tegninger med mål og størrelser. Husk detaljert beskrivelse av dreneringen fra bassenget.
  • Få fjernet jordmassene. Hos familien Sandnes gravde de alt, inkludert arealet til plattingen. Da ble det lettere å arbeide og snekre.
  • Støp fundamenter for bjelkelaget.
  • Bruk subbus og asfaltplater eller støpt såle som fundament for bassenggulvet. • Monter stålskjelettet til bassenget og heng på plass duken.
  • Fyll bassenget med vann slik at det er stabilt når plattingen skal lages.
  • Lag plattingen av trykkimp.