For de som ønsker å forlenge sommersesongen kan det nok virke fristende å bygge et eget innendørs svømmebasseng.
For de som ønsker å forlenge sommersesongen kan det nok virke fristende å bygge et eget innendørs svømmebasseng. Bilde: Colourbox

Ikke bare-bare å bygge basseng innendørs

Mange har lyst til å forlenge badesesongen ved å bygge basseng innendørs, men det gjelder å tenke seg nøye om før man går i gang med en slik investering. Vi har listet de fem største utfordringene.

1. Krav til materialet

Å bygge basseng er ikke noe selv den nevenyttige bør sette i gang med selv. Et basseng setter store krav både til bygging og til alle valg av materialer under konstruksjonen: Betong, membran, keramiske fliser, stål og så videre.

Ulike materialer skal fungere sammen med hverandre, og det skal stor kunnskap til for å få gjort det riktig, uten fremtidige problemer.

2. Fukt

– Et av problemene med basseng, er fordamping av vannet, som så finner veien ut gjennom utettheter i vegger og tak. Et vanlig bolighus har ikke fuktsperrer som er tette nok, og da trekker varm fukt ut i isolasjon, treverk og andre fuktømfintlige materialer. Dermed øker risikoen både for råteskader samt mugg og sopp, sier Arne Nesje, seniorforsker ved SINTEF og ekspert på spa- og bassenganlegg.

3. Ventilasjon

Glem heller ikke at fordampningen fra vannet gir behov for ventilasjonsanlegg og avfuktingsanlegg.

– Uten ventilasjonsanlegg vil det for eksempel dugge og renne på vinduene, noe som kan ødelegge karmene. Det vil også føles klamt å oppholde seg i rommet, og det er neppe den opplevelsen du er ute etter, sier Nesje.

4. Vannkvalitet

Når vannet i bassenget holder rundt tretti grader, slik de fleste svømmebasseng gjør, gror bakterier godt hvis ikke man er nøye med kjemikaliebehandlingen av vannet.

– Vanlige huseiere har som regel ikke så god greie på hva som kreves, og vi har sett flere anlegg som er feilregulerte. For lite klor kan føre til bakterievekst, mens for mye klor kan være både ubehagelig og gi hud- og øyenreaksjoner hos de badende. Riktig vannbehandling er atskillig mer komplisert enn bare å helle i noen klortabletter av og til, understreker Nesje.

5. Energiforbruk

Et basseng som skal være stort nok til å svømme i, inneholder flere titusen liter med vann.

– Det koster ganske mye kontinuerlig å varme opp så mange liter vann. Et spørsmål man bør stille seg er om det er riktig å bruke så mye energi på et eget svømmebasseng. Har du tilgang på andre energikilder, som f.eks. pelletskjele, har du selvsagt anledning til å spare inn noe på strømmen, sier Nesje.

23. oktober 2008
Mer om Massasjebad og basseng
Annonsørinnhold

Fem helsefordeler med massasjebad

Massasjebad er mer enn bare hygge og sosialt samvær.

Annonsørinnhold

Spabad mot ømme skuldre og hodepine

Tulla Sneve (60) sliter med ømme ledd og hodepine. Hun byttet ut boblekaret med et spabad.

Drømmer du om å bygge svømmebasseng i hagen?

Her er noen ting du bør tenke på før du virkeliggjør drømmen om å bygge svømmebasseng i hagen.

Riktig utebad for din familie

Mange drømmer om et utendørs massasjebad på terrassen, i hagen eller ved hytta. Utebadet er blitt stedet for rekreasjon og familiehygge etter en hektisk hverdag. Nyt vårt kresne utvalg!

Lag et flott uterom rundt massasjebadet

En ting er å velge massasjebad, en annen ting er å lage det ekstra hyggelig rundt familiens nye samlingssted. 


Naturtomt med boblebad

Det var under utenlandsreiser og vinterlige spa-bad at drømmen om et eget boblebad ble født…

Badestamp i skogbrynet

På sin landelige eiendom ved Steinsfjorden har Lene og Are Vestrum bygget et deilig masasjebad og omliggende terrasse godt tilpasset terrenget.

Basseng etter forskriftene

Det er viktig å sette seg inn i gjeldende regler og lovverk før du starter byggingen av et svømmebasseng i hagen.

Bygg basseng i hagen

Å bygge basseng i hagen er en drøm for mange. Vi har snakket med en familie på Jar i Bærum som har laget svømmebasseng i hagen.

Monter spa ute

Salget av boblebad til privatbruk har steget kraftig de siste årene. De fleste monteres utendørs.

Boblende velvære

Ønsker du å nyte badelivets gleder og det gode liv utendørs gjennom hele året - uten å friste tilværelsen som isbader - da kan et privat spa være løsnin...

Bad under stjernene

En utendørs, vedfyrt badestamp har du glede av hele året. Det føles nesten magisk å kunne sitte utendørs en mørk vinterkveld i oppvarmet badestamp og...

Basseng på flatmark

Det er fullt mulig å bygge svømmebasseng på en flat tomt uten å måtte grave opp jorden. her viser vi en løsning der hagens "blå lagune" er bygget opp til samme nivå på bolighuset.

Turkisblått i hagen

Svømmebasseng nær helårsboligen er en drøm for mange og kan erstatte lengselen etter både sommerhus og middelhavsstemning. En "blå vannjuvel" utendørs...

Bad under åpen himmel!

Kan du tenke deg noe mer avslappende enn et privat spa rett utenfor stuedøren, gjerne på terrassen, tilgjengelig akkurat når du måtte ønske det.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no