Pass på deg selv og kjæledyrene dine.
Pass på deg selv og kjæledyrene dine. Bilde: Getty Images

Mild vinter kan gi mer flått

Det milde været har tatt med seg flåtten - og det er til stor irritasjon for dine firbente venner. Men det kan også få konsekvenser for deg.

Selv om vi bare er i februar, har vi hatt temperaturer som vi vanligvis først ser i mars/april. Og det har gitt flåtten optimale levevilkår tidligere enn vanlig. 

Flått trives i varmt og fuktig vær, og den siste tiden har det flere steder i landet både vært svært fuktig og mildt. Flått og insekter tåler normalt ikke frost, så hvis vintrene uteblir som nå er det store sjanser for at kommer mye flått i år. Det forteller zoolog Petter Bøckmann til NRK.

- Det milde været er godt nytt for flått, hjortelusflua og brunsnegler, sier Bøckmann. 

Flått overfører sykdommer som berrelig og anaplasma til både dyr og mennesker. De lever og suger blod i opptil tre år, og derfor er smittefaren stor. Det er derfor viktig at du passer på både kjæledyrene dine og deg selv. 

- På grunn av det generelt varme klimaet og den globale transporten av husdyr øker antall flåttbårne sykdommer i Europa. Derfor er det viktig at kjæledyreiere er ekstra oppmerksomme på dyrene sine, sier Mogens Blix, veterinær hos det danske Agria Dyreforsikring i en pressemelding. 

Symptomer på flåttsmitte hos dyr 

Ulike tegn kan avsløre om det er snakk om et bitt fra flått. For hunder ser du typisk symptomer som feber, muskel- og leddsmerter, mangel på matlyst, tretthet og lammelse i ansiktet, eller at hunden begynner å gå usikkert. I sjeldne tilfeller kan hunden bli påvirket av den flåttbårne virusinfeksjonen TBE (Tick Borne Encephalitis). Flått overfører TBE-sykdommen til hunden i samme sekund som den biter, noe som er ulikt flåttsykdommen borrelia. Her kan hunden unngå smitte hvis eieren fjerner flåtten i tide - senest et døgn etter at den har satt seg fast. 

Forebygging av flåttsmitte hos dyr 

For å hjelpe kjæledyret ditt med å unngå flåttbitt, kan du bruke forskjellige flåttmidler i form av tabletter, halsbånd eller pipetter. Selv om vinteren kan dette bidra til forebygging hvis temperaturene er mild. 

Se og vær nøye med å sjekke kjæledyret ditt minst en gang om dagen. Føl deg grundig gjennom hele pelsen fra snute til halespiss. Flått foretrekker å sitte under kjeven, rundt nakken, i armhulene, i lysken og under halen. Dette gjelder både hvis kjæledyret ditt ferdes i skog eller eng og vann, men også i byparker eller i hagegresset i boligstrøk trives flått. Vær derfor oppmerksom selv hvis du bor i byen. 

Hold forskjellige behandlinger adskilt. For eksempel så tåler ikke katter hundebehandling, noe som kan gjøre katten veldig syk. 

Hvis du mistenker at hundene dine er smittet med borrelia, er det viktig at du kontakter veterinæren din. 

Mennesker kan også bli smittet med Borrelia og TBE-virus. Begge er alvorlige sykdommer som du skal være oppmerksom på. 

Se mer om hvordan du kan beskytte hunden mot flått her

Symptomer på flåttsmitte hos mennesker 

Hvis du har blitt smittet med borrelia, vil symptomene først vises etter 3-30 dager. Hvis du opplever et voksende rødt utslett rundt der flåtten har sittet og influensalignende symptomer, må du kontakte legen din. Hvis du blir smittet med TBE, vises symptomene først etter 10-14 dager. Du blir sliten, får hodepine, muskelsmerter og feber. Kontakt legen din umiddelbart hvis du opplever disse symptomene. 

Forebygging av flåttsmitte hos mennesker

Flått lever i gress vegetasjon, og særlig i høyt gress. Hvis du ferdes i områder med høyt gress er det lurt å bruke sko og klær som dekker huden din. Hvis klærne dine er hvite eller lyse, kan du lettere se flåtten og fjerne dem fra klærne. På den måten sørger du også for at de ikke kryper inn under klærne. Se hvordan du kan beskytte deg selv mot flått med hvitløk og olje.  

Når du kommer hjem, sjekk deg for flått. Husk at de trives i varme og fuktige miljøer, så vær ekstra grundig på disse stedene på kroppen. 

 

Kilde: NRK, Statens Serum Institut, Miljø- og Fødevareministeriet og Agria Dyreforsikring. 

21. februar 2020
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...