Når er egentlig den første vårdagen?

Hage

Når er det riktig å erklære våren for ankommet? Er det en dato, en temperatur eller rett og slett en følelse? 

Blomster OG snø – er det vår på ordentlig da?
Blomster OG snø – er det vår på ordentlig da? Bilde: Getty Images

Etter en lang og mørk vinter er den første vårdagen et deilig lys i enden av tunnelen. Men når kan vi egentlig slippe vårjubelen løs? 

Tradisjonelt blir årstidene delt opp i tre og tre måneder. Mars regnes som en første vårmåneden her på den nordlige halvkule, og dermed kan vi kanskje bare fastslå først som sist at den første vårdagen er 1. mars. Men vent nå litt!

Vår i følge været

Den meteorologiske definisjonen på vår baserer seg nemlig på andre fakta. For kan vi egentlig akseptere at det fortsatt er store mengder snø og mange kuldegrader om våren?

I følge Yr.no er det vår når gjennomsnittstemperaturen gjennom et døgn er mellom 0 ºC og 10 ºC. Og når temperaturtendensen samtidig er stigende. Det vil altså si at enkelte steder i Norge rett og slett ikke har vinter, sånn rent meterologisk. 

Dersom et sted ikke har såkalt «klimatologisk vinter», begynner våren når temperaturen stiger fra årets normalminimum, skriver Yr.no.

Vår i følge kalenderen

Vårjevndøgn faller som regel rundt 21. mars. Her kan du lese mer om usikkerheten rundt denne datoen. I 2017 faller vårjevndøgn på 20. mars, og dette vil derfor være den første vårdagen, astronomisk sett. 

På vårjevndøgn er dag og natt like lange, og etter denne datoen vil dagene blir lengre og lengre i forhold til natten. 

Kanskje våren er en følelse?

Det er mange faktorer som spiller inn på når du får den første følelsen av vår. For noen er det bar asfalt under føttene. For andre er det årets første utepils. Mange får vårfølelse når de første spirene dukker opp i hagen, eller når du virkelig kjenner at solen varmer på kroppen.

Vil du ha flere nyheter for bolig og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

1. mars 2017
Mer om Hage

Slik gjenoppliver du et gammelt frukttre

Hage Det finnes håp om gjenoppstandelse selv for gamle, neglisjerte epletrær. Men det tar minst tre år å få treet tilbake til «normalen».

Dette må du tenke på når du henger opp fuglekasse

Hage Skal du sette opp en fuglekasse? Da er det særlig én ting du bør ta hensyn til.

Så sunn blir du av hagearbeid

Hage Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lage.

Vår = tid for frisørtime i hagen

Hage Tidlig vår er tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker, roser, og en del prydbusker og prydtrær. 

Vi i villas hagekalender

Hage Hagesesongen er full av små og store oppgaver som bør gjøres til bestemte tider. Her er en guide til hva du kan gjøre i hagen i månedene som kommer.

Nå kan du få nabolagets største, fineste og enkleste julepynt!
Annonsørinnhold

Har du flaggstang? Gratulerer!

Hage Når du har en flaggstang er det dumt at den bare er i bruk når solen er ute på flaggdager. Nå kan flaggstangen bli like viktig hele julesesongen som...

Hønsegjødsel gjør hagen godt

Hage Hønsegjødsel er helsekost for hagen. Plantene får det meste av det de trenger av næringsstoffer og innholdet av mold i jorda øker.