Still oliventrærne ved siden av hverandre - da pollineres de med vinden.
Still oliventrærne ved siden av hverandre - da pollineres de med vinden. Bilde: iStockphoto

Oliventre: Få middelhavsfølelse med oliventrær

Oliventre gir hjemmet og hagen en herlig følelse av middelhavet. Du kan gjerne satse på flere om gangen! Her finner du gode tips til å lykkes med oliventre. 

Plant minst to forskjellige typer oliventrær 

Blomstene på oliventrærne mangler nektar, noe som betyr at de ikke tiltrekker seg insekter. Planter du to forskjellige typer oliventrær i nærheten v hverandre, pollineres blomstene med vinden. For at oliventret skal få bær krever det at man har to forskjellige planter. 

Vedlikeholdsråd til oliventre

Det tar omtrent fem år fra plantingen før et oliventre får oliven. Hvor mye stell og vedlikehold som treng, avhenger av om du planter oliventreet direkte i bakken i hagen eller i en krukke på balkongen, terrassen eller altanen. 

Siden det norske vinterklimaet bærer med seg frost, er det aller beste tipset å plante oliventreet i en krukke slik at du lett kan bære oliventreet inn hvis det er kaldt utenfor. Sørg for å velge en ekstra romslig krukke slik at røttene til oliventreet får god plass. 

Oliventrær takler et par netter med minusgrader, men la det stå frostfritt. En innglasset balkong beskytter oliventreet mot frost og gir rikelig med lys. 

La oliventreet stå i solen!

Oliventreet skal står på et sted der det får rikelig med sol på dagtid og der det ikke blåser for mye. Når det blir varmt og tørt på sommeren, skal oliventreet vannes jevnlig og mye. 

Oppbevar oliventre kjølig om vinteren 

Når kulda og frosten kommer skal oliventreet settes innendørs. Den skal da stå kjølig og så lyst som mulig for best mulig blomster formasjon. Det må ikke være kaldere enn 2 grader. I vintersesongen bør du vanne oliventreet sparsomt og ikke like mye som på sommeren. 

Samme jord som hjemme

Du bør plante oliventre omtrent hvert tredje år. Det er optimalt hvis jorden er leirrik og inneholder sand, som minner om jorden i middelhavet og ved varmere breddegrader. Når du planter oliventre, velg en krukke som er stor nok og ha hull i bunnen. 

Hvordan lykkes med oliventre - 5 gode tips 

  • Still oliventreet på en solrik plass om sommeren. 
  • Plant i en stor og romslig krukke. 
  • Overvintre oliventreet på et lyst og kjølig sted innendørs - en innglasset balkong eller vinterhage er perfekt! 
  • Oliventreet skal ikke utsettes for frost! 
  • Vann sparsomt om vinteren. 

 

21. januar 2020
Mer om Hage

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...