Bilde: iStock

Plant vårens fineste magnolia i september

Magnolia lyser opp hagen med sine fine, store blomster på våren. Det finnes som tre eller busk, og slekten består av både stedsgrønne og løvfallene magnoliaer.

Magnolia trives best i sur jord

Du kan plante magnolia på høsten og våren. Magnolia vokser best i en kalkfri, lett sur jord, som kan holde på fukten. Hvis magnoliaen plantes i tørr og mager jord vil den vokse dårlig og kan også lettere bli angrepet av sopp.

Pass på at jorden drenerer

Magnolia trives best i et surbunnsbed, og akkurat som surbunnsbusken rhododendron har den en flat og utbredt rotnett. Jorden som du planter magnoliaen i kan forbedres ved å blande inn kompost i form av gamle blader og barnåler fra hagen. Sørg for at jorda er drenert slik at   overflødig regnvann kan unnslippe. Plant helst på et solfylt og beskyttet sted.

Magnolia finnes også som sakte voksende

Magnolia et frittstående tre eller busk med en passende bunnvegetasjon. Disse kan være tulipaner, lerkesporer, bergknapp, hasselurt, geranium og andre bunndekkeplanter.  Nye magnolia arter er saktevoksende og passer derfor perfekt i mindre hager. 

Magnolia liker ikke frost

Magnoliaen er følsom for temperatursvingninger. Hvis det kommer frost etter at blomstene har blomstret, får de brune flekker og faller av.  Selv om magnoliaen er ikke liker frost, trives den fortsatt i Norge.

Pass på når du skal beskjære grener av magnoliaen

Magnoliaen har en flott grenbygging, men den kan fort se litt rart ut hvis man har skjært og saget for mye i den. Hvis du gjerne vil ha et par avklippede grener i en vase innenfor så skal du skjære av på en gammel magnolia, de klarer best å bli beskåret.

Magnolia er et symbol på renhet

Magnoliaen kommer opprinnelig fra Kina. Det symboliserer treet renhet og oppriktighet.  De første magnoliatrærne kom til Europa for ca. 200 år siden, og på 60-tallet ble magnoliatreet et utbredt tre å plante i hagen.

I dag jobbes det med å skape nye arter av magnolia som har enda større blomster i hvit, rosa og fiolette nyanser.

En vanlig magnolia blomstrer før løvspring

Vanlig magnolia, Magnolia soulangiana, er en kryssning fremavlet på 1826 mellom Magnolia denutata og Magnolia liliifolia. Den blir en kraftig busk på opp til fire meter. Blomstene dufter og er klokkeformet. Den blomstrer før løvspring, men det er konstant blomstring frem til juni. Du kan få magnolia ikke flere varianter og med forskjellige farger på blomstene. 

Åkandemagnolia er en mellomstor busk

Åkandemagnolia, magnolia sieboldii er en mellomstor busk med en oppreist vekst og med hvite, skålformede blomster og røde i midten. De lukter også utrolig godt. Den blomstrer fra juni og til ut i august. På høster prydes busken av røde bær, som henger på lange stilker ut fra belgkapslene.

Den japanske magnolia blomstrer først etter 10 år

Japansk magnolia, Magnolia kobus, blir mellom fem til syv meter med en kjegleformet vekst. Men den blomstrer først etter 10 år. Da kommer blomstene før løvspring i april og blir helt opp til 10 cm store.

Den hardføre magnolia får hvite blomster i april

Magnolia x loebneri har ikke noe Norsk navn, men er en mer hardfør magnolia en andre sorter. Det er et kraftig voksende lite tre, som får hvite stjerneformede blomster i april. 

Stjernemagnolia har duftende bark

Stjernemagnolia, Magnolia stellata, er en svaktvoksende busk med duftende bark. Blomstene skiller seg markant ut fra andre magnoliaer, da de nettopp om navnet sier er stjerneformet.

19. juni 2019