Bilde: iStock

Plant vårens fineste magnolia i september

Magnolia lyser opp hagen med sine fine, store blomster på våren. Det finnes som tre eller busk, og slekten består av både stedsgrønne og løvfallene magnoliaer.

Magnolia trives best i sur jord

Du kan plante magnolia på høsten og våren. Magnolia vokser best i en kalkfri, lett sur jord, som kan holde på fukten. Hvis magnoliaen plantes i tørr og mager jord vil den vokse dårlig og kan også lettere bli angrepet av sopp.

Pass på at jorden drenerer

Magnolia trives best i et surbunnsbed, og akkurat som surbunnsbusken rhododendron har den en flat og utbredt rotnett. Jorden som du planter magnoliaen i kan forbedres ved å blande inn kompost i form av gamle blader og barnåler fra hagen. Sørg for at jorda er drenert slik at   overflødig regnvann kan unnslippe. Plant helst på et solfylt og beskyttet sted.

Magnolia finnes også som sakte voksende

Magnolia et frittstående tre eller busk med en passende bunnvegetasjon. Disse kan være tulipaner, lerkesporer, bergknapp, hasselurt, geranium og andre bunndekkeplanter.  Nye magnolia arter er saktevoksende og passer derfor perfekt i mindre hager. 

Magnolia liker ikke frost

Magnoliaen er følsom for temperatursvingninger. Hvis det kommer frost etter at blomstene har blomstret, får de brune flekker og faller av.  Selv om magnoliaen er ikke liker frost, trives den fortsatt i Norge.

Pass på når du skal beskjære grener av magnoliaen

Magnoliaen har en flott grenbygging, men den kan fort se litt rart ut hvis man har skjært og saget for mye i den. Hvis du gjerne vil ha et par avklippede grener i en vase innenfor så skal du skjære av på en gammel magnolia, de klarer best å bli beskåret.

Magnolia er et symbol på renhet

Magnoliaen kommer opprinnelig fra Kina. Det symboliserer treet renhet og oppriktighet.  De første magnoliatrærne kom til Europa for ca. 200 år siden, og på 60-tallet ble magnoliatreet et utbredt tre å plante i hagen.

I dag jobbes det med å skape nye arter av magnolia som har enda større blomster i hvit, rosa og fiolette nyanser.

En vanlig magnolia blomstrer før løvspring

Vanlig magnolia, Magnolia soulangiana, er en kryssning fremavlet på 1826 mellom Magnolia denutata og Magnolia liliifolia. Den blir en kraftig busk på opp til fire meter. Blomstene dufter og er klokkeformet. Den blomstrer før løvspring, men det er konstant blomstring frem til juni. Du kan få magnolia ikke flere varianter og med forskjellige farger på blomstene. 

Åkandemagnolia er en mellomstor busk

Åkandemagnolia, magnolia sieboldii er en mellomstor busk med en oppreist vekst og med hvite, skålformede blomster og røde i midten. De lukter også utrolig godt. Den blomstrer fra juni og til ut i august. På høster prydes busken av røde bær, som henger på lange stilker ut fra belgkapslene.

Den japanske magnolia blomstrer først etter 10 år

Japansk magnolia, Magnolia kobus, blir mellom fem til syv meter med en kjegleformet vekst. Men den blomstrer først etter 10 år. Da kommer blomstene før løvspring i april og blir helt opp til 10 cm store.

Den hardføre magnolia får hvite blomster i april

Magnolia x loebneri har ikke noe Norsk navn, men er en mer hardfør magnolia en andre sorter. Det er et kraftig voksende lite tre, som får hvite stjerneformede blomster i april. 

Stjernemagnolia har duftende bark

Stjernemagnolia, Magnolia stellata, er en svaktvoksende busk med duftende bark. Blomstene skiller seg markant ut fra andre magnoliaer, da de nettopp om navnet sier er stjerneformet.

19. juni 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...