Bilde: Linda Marie Krabberød/Plukkselv.no og Jørgen Berg Pedersen

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

Vi ble med Trond Svendgård - kokk, sankeentusiast og forfatter - på sanketur på Bygdøy i Oslo. Anledningen var Tronds nye bok, «Plukk selv - Sanketips og oppskrifter fra veikant, skog og skjærgård», en fin og oversiktlig bok om sanking, som rett og slett går ut på å plukke ville vekster i naturen som du kan (og bør) bruke i mat. 

Bare på en kort tur nær Oslo sentrum fant vi en rekke veldig gode planter, like i ved veikanten, så dette med sanking er absolutt noe som er tilgjengelig for de fleste.   

Her ser du video med våre 5 favoritter fra sanketuren:

 

Videre i saken tar vi for oss alle de 12 plantene vi fant på turen. Her får du lese om hvordan du finner, kjennetegner og tilbreder følgende planter: 

 • Hundekjeks
 • Vill-løk
 • Mjødurt
 • Brennesle
 • Almenøtter
 • Russekål
 • Fjæresauløk
 • Strandstjerne
 • Strandkarse
 • Sisselrot
 • Granskudd
 • Gjøksyre

Vi rusler bortover grusveien mot sjøen. Fra grøftekanten dufter brennelse og hundekjeks og vekker minner om barndommens sommere. Vi kommer på at det er mer ved sommeren enn bading, småsko og fregner på nesa. En grønn og rik flora har bidratt med sitt for å gi oss det vi lengter mest etter året gjennom – den norske sommeren.

Luktene vi kjenner så godt, men kanskje ikke greier å navngi, er med på å gi oss forhåpninger om alt det gode årstiden vi har framfor oss skal bringe. Og mens noen begrenser seg til lukten av den norske floraen, vet andre å smake på den også. Og det er bra, mener Trond, at folk tør å smake.

Hundekjeks

For alt er ikke giftig. Han tenker spesielt på hundekjeksen og dens beryktede slektning giftkjeksen. Selv om den er sjelden, har den allikevel klart å skremme folk fra å plukke den søte hundekjeksen som ser helt lik ut. Men Trond har et knep for å skille de to fra hverandre:

– Plukk av et blad og se rett på bladstilken du har brutt av. Har stilken et lite søkk og form som et hjerte er det hundekjeks og da kan du trygt spise den, forklarer Trond. Han har forøvrig bare kommet over giftkjeks én gang, og det var i Botanisk hage på Tøyen.

Trond er ikke den eneste som har blitt hekta på å sanking. Da filmen han la ut på nett om traktkantarell fikk over 70000 visninger, skjønte han for alvor hvor populært sanking har blitt.

– Ramsløken har vært veldig populær de siste årene, men den er vanskeligere å finne. Løkurten derimot finnes over hele byen og Tøyenparken er dekt med vill-løk, forteller han.

 

Vill-løk - Norges gourmetløk

Vill-løk er også kjent som Norges gourmetløk. Den er best å sanke tidligst om våren da de lange gressaktige stråene ikke er like trevlete som senere i sesongen, tipser Trond.

For utrente øyne er veikanten dekt av markblomster og grønt ugress tett i tett, men for Trond står spesialitetene på rad og rekke, og det er vanskelig å holde øyekontakt med han. 

 

Mjødurt - Nordens vanilje

– Jeg har faktisk fått tilsnakk fra kona om at jeg bare går og ser ned i veikanten, ler han. Så får han øye på en rød stilk dekt med bringebærlignende blad. Det er Mjødurten.

– Denne finnes overalt i hele Norge og smaker en blanding av honning, sitrus, mandel og vanilje, forteller han før han plukker av noen blader og ruller dem sammen i håndflaten.

– Trekk den i litt vann med sitron og få en rosa saft som smaker godt og virker mot hodepine, forteller Trond. Planten er god å bruke i saft, is og desserter og kalles Nordens vanilje. Litt senere i sesongen får den en hvit blomst som kan knuses og brukes som vaniljepulver.

 

Brennesle - En næringsbombe

På vei ut i grøftekanten stikker noe Trond på leggen. Det er brenneslen som sier hei! Trond tar tak på oversiden av bladet og stapper det i munnen som takk for sist! Her står han og spiser brennesle rått. Vi ser kanskje en smule forfjamset ut.

– Brennhårene er på undersiden av bladet. Når du bretter det sammen og de kommer i kontakt med saften, slutter de å brenne, forteller han.

Brenneslen er noe av det mest næringsgivende Trond vet om. Heng opp en bunt i vinduskarmen og knus den når det er tørr eller ha den rå i smoothien din.

 

Almenøtter - Wok´n roll! 

Det er også fullt mulig å finne godsaker fra trærne når du er på tur. Tronds favoritt er almetreet som har lysegrønne bunter med almenøtter 14 dager om våren.

– Det er en god grønnsak til asiatisk wok og bobler i stekepannen, sier han.

 

Russekål

Kjemper du for å holde hagen din pen og ryddig i sommer, er det godt mulig du kommer til å treffe på den langstilkede russekålen med gul blomst. Ta den med deg inn og gjør den til din venn. Knoppene smaker nemlig brokkoli!

 

Fjæresauløk - Skjærgårdens koriander 

Vi nærmer oss stranden og stopper ved noen lange stilker med frø som vokser oppover. Rundt frøstilkene vokser det lange blader. Det er disse som er fjæresauløken og smaker som fersk koriander. 

 

Strandstjerne - Restaurantbransjens IT-plante

Helt nede ved strandkanten på Bygdøy står bunter med strandstjerner eller strandasters om du vil.

– Dette har blitt en skikkelig it-plante i restaurantbransjen. Du kan servere den helt rå eller dampe den til en fiskerett. Den smaker mineralsk og av sjø og salt, akkurat som østers, forteller Trond

 

Strandkarse - En norsk wasabi

Ved stranden finner vi også strandkarse. Den har spisse saglignende blader og smaker sterkt. Vi tar en jafs og venter litt... og der stikker den sterkt i nesen, slik som Wasabi.

– Bruk den istedenfor pepperrot i potetmosen, tipser Trond.

 

Sisselrot - Skogens sukett

Like ved stranden klatrer Trond opp på en liten bergknaus og river opp en grønn stengel. 

– Mangler du en sukett på tur, så har du denne, sier han. Det er sisselrot han holder opp. 

– Rasp litt i den og la den oksidere så kommer den gode lakris-smaken frem. Han finner frem en plastpose med vått tørkepapir i som holder sisselroten fersk til han kommer hjem. 

 

Gin and Granskudd 

Vi rusler videre mot skogen. Store grantrær byr på små lysegrønne knopper - granskudd - som smaker syrlig og av norsk natur. Disse kan du koke sirup på og ha i sommerens fresheste drink med gin, sodavann og is. Voilà!

 

Gjøksyre - Smaken av vår

I skogen dekker gjøksyra små områder med sine hjerteformede blader. Den har tre blader og en rød stilk og er selve definisjonen på smaken av vår. Trond lærer oss hvordan vi plukker gjøksyra raskt.

– Ta bare en neve og se til at alle stilker er røde. Du kan spise alt på den og den er fin å ha til fisk, forteller han.

På sanketur er det ikke så lett å få øyekontakt med sankeentusiasten. Svendgård går stort sett bare går og ser ned i grøfta. Vi foreviget han i et sjeldent øyeblikk – med blikket rett i kamera!

Les mer om sanking på bloggen Plukkselv.no

31. mai 2018
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt.

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelige inneplantene.

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Valmuer

Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt