Bilde: Pixabay

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelige inneplantene.

Planter som trenger lite vann

Hvis planter i hjemmet ditt blir visne og slappe kort tid etter at de kommer i hus, kan det skyldes at du ikke steller riktig med dem. Den mest opplagte grunnen er at plantene ikke får nok vann, eller at du ikke har satt deg godt nok inn i plantens næringsbehov.

En annen grunn kan være at du vanner plantene for mye. Dette kan få røttene til å råtne. En måte å løse dette på er rett og slett å få seg planter som er enklere å stelle, og som kun trenger vann hver andre, tredje eller fjerde uke. 

Hvorfor bør du ha planter hjemme?

Det kan hende du får lyst til å bare gi opp å ha planter hjemme, men du skal vite at grønne vekster i huset er bra for inneklimaet.  

I tillegg til å gi hjemmet ditt liv og farger, bidrar planter også til et bedre luft. Planter produserer nemlig oksygen, i tillegg hjelper de til å holde styr på luftfuktigheten i hjemmet ditt, og det kommer godt med på vinteren, når luften er tørrere enn ellers.

6 inneplanter som er lette å holde i live

Så du bør altså ha planter. Men hvis du er en mindre god plantevert og har mange klorofyllfylte liv på samvittigheten, er kanskje best å anskaffe seg noen enkle planter som trenger lite vann.

Vi har derfor samlet en oversikt med seks planter som er nærmest umulige å drepe.

1. Kaktus

Kaktuser kommer i mange varianter, og er nesten like lette å holde i live som plastplanter. Så selv om du er helt håpløs med planter, bør du klare disse. Kaktuser er dessuten veldig dekorative, og passer også fint inn hos mer grønnfingrete verter.

Det eneste du skal passe på er at kaktusen får rikelig med sol, og at du ikke gir den for mye vann. Utover det holder det ofte å vanne kaktusen en gang i måneden, eller sjeldnere, avhengig av hvor mye sol den får. Får kaktusen mye sol, bør den ha litt mer vann.

 

2. Kinesisk pengeplante (Pilea peperomioides)

(Foto: Quackor/Wikimedia Commons)

Kinesisk pengeplante er kjent under flere navn, som parasollpilea, pengeplante, elefantøre eller misjonærplante. Men uansett hva du velger å kalle den, så er én ting sikkert, nemlig at pengeplanten er enkel å holde i live, så lenge du ikke overvanner den. Du skal bare vanne den kinesiske pengeplanten én gang i uka, eller sjeldnere, hvis jorda fortsatt er fuktig.

 

3. Dragetre (Dracaena fragrans)

(Foto: Forest & Kim Starr/Wikimedia Commons)

Dracaena, dragetre eller “Janet Craig-planten” som den også kalles, kan overleve i selv de mørkeste hjem. Planten har et buskete utseende bestående av flotte, blanke blader.

Dragetreet tåler ikke direkte sollys og skal som hovedregel vannes i forhold til hvor mye sol den får. Jo mindre sol den får, jo mindre vann trenger den. Vent derfor med å vanne dracaenaen til jorden dens er tørr.

 

4. Svigermors tunge (Sansevieria trifasciata)

(Foto: Pixabay)

Svigermors tunge har et skarpt navn på norsk, og kalles faktisk “Snake Plant” på engelsk. Men trass det uinnbydende navnet, er den harmonisk og lite krevende å ha i hus, siden den kun trenger vann hver annen eller tredje uke.

Svigermors tunge er kjent for sine lange, tykke blader i grønt, gult og hvitt som går i hverandre og skaper et fint spill, og et fargerikt innslag i boligen.

 

5. Ungkarstrøst (Aspidistra elatior)

(Foto: Pixabay)

I likhet med “svigermors tunge” har også planten “ungkarstrøst” et smått sarkastisk ladet navn. Ungkarstrøsten trives godt i skygge og kan overleve med beskjedne mengder sollys.

Det holder som regel å vanne planten ca en gang i uken eller sjeldnere, hvis jorda fortsatt er fuktig.

 

6. Elefantfot (Beaucarnea recurvate)

(Foto: Pixabay)

Sist men ikke minst har vi elefantfot, som heter Beaucarnea recurvate på latin og det har det klingende navnet “ Mexican Ponytail Palm” på engelsk. Elefantfoten trenger vann ca annenhver uke, men kan i utgangspunktet lagre vann selv i opptil  tre uker. Og med dette er også elefantfoten et godt valg for deg, som liker planter, men ikke er så god til å vanne dem.

 

20. mars 2018
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen...

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.