Akeleie
Akeleie Bilde: iStockphoto

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Fakta om Akeleien

Norsk navn: Akeleie

Latinsk navn: Aquilegia

Populære arter

  • Aquilegia vulgaris / Aquilegia cultorum – vanlig Akeleie
  • Aquilegia canadensis – Akeleie fra Nord-Amerika
  • Aquilegia chrysantha – spesielt høy Akeleie
  • Aquilegia flabellata – dvergform av Akeleien

Antall arter: Akeleien er planteslekt i soleiefamilien med ca. 100 arter.

Akeleien i Norge: Akeleier kan vokse vilt i Norge. De er selvsående og flerårige.

Utseende

Akeleien er en elegant staude med lange stengler og kremmerhusformede blomsterdekkblader. Den vanligste og opprinnelige fargen på blomstene til akeleiene er blå, med de dukker også ofte opp i rosa/rødfiolette og hvite varianter. Akeleieplanter krysser seg lett med hverandre og nye fargekombinasjoner kan dukke opp. Stengelen er nesten hårløs og bladene er blågrønne. Bladene er to ganger tredoble og har hår på undersiden. Akeleien kan bli mellom 30 og 80 cm høy, alt avhengig av lysforhold, jordas surhetsgrad og tilgang på næring. Blomstene kan sitte i klaser på opptil 15 stk.

Såing og planting

Akeleier kan kjøpes i gartnerier, men er også selvsående. Du kan faktisk så akeleier året rundt. Om du eksempelvis sår Akeleiene dine på våren, vil de som regel blomstre året etter.

Har du allerede Akeleier i hagen, kan du sette fart på selvsåingen ved å riste litt på frøkapslene på plantene. Du kan også samle inn frøene og strø de utover der du ønsker at de skal spre seg.

Om du velger å la Akeleiene spire inne i vinduskarmen, kan de plantes ut når som helst så lenge bakken er bar. Det anbefales likevel å så i potte. Du kan la potten stå inne 2 til 3 dager før du setter den ut, slik at frøene får trukket litt væske fra den fuktige pottejorden. Hvis det er frost ute og du setter de rett ut, vil ikke frøene få væske. Vær derfor bevisst på når på året du planter ut frøene. Akeleiefrø spirer nokså raskt og en varm høstuke kan muligens gi spiring. Om frøene spirer før vinteren, er det ikke sikkert planten takler vinteren.

Blomstring

Akeleiene blomstrer om våren fra rundt mai til midt i juli. Blomstringsperioden strekker seg mellom 4 og 8 uker. Ikke alle blomster springer ut samtidig, så blomstringen på hver plante kan faktisk strekke seg til et par måneder avhengig av værforhold.

Akeleier i hagen

Akeleiene setter farge og preg på hagen din. Men vær oppmerksom på at Akeleiene er selvsående og raskt kan spre seg mer enn tiltenkt. Blomstene på nysådde planter kan dessuten får en helt annen farge enn deres moderplante. Ønsker du deg en blomstereng på naturlig vis, er Akeleien å anbefale.

Grobunn

Akeleien trives best i godt drenert og lett moldjord, men planten er generelt ikke kresen på jorda. De klarer seg som regel uten vanning og luking. Til tross for plantenes høyde, er oppbinding ikke nødvendig.

Levetid

Som alle stauder visner Akeleien helt om vinteren. Men neste vår skyter den igjen opp av jorda. En avblomstret og vissen Akeleie tåler frost og overlever mellom 2 og 5 år.

Stell

Akeleier klaret seg fint uten særlig stell. Men plantene er sårbare for en spesiell meldugg som legger seg som et pulverlag på bladene.

Meldugg på bladene oppstår enten når klimaet er regnfullt og fuktig eller når dagstemperaturene er høye og nettene kjølige.

Dersom Akeleiene dine angripes av meldugg, bør du i første omgang fjerne den angrepne delen av planten. Forsøk å legge til rette for mer direkte sollys og vindsirkulasjon rundt Akeleiens blader. Du kan også forsiktig strø svovel på bladene. 

Akeleiene kan også bli angrepet av minerlarver som danner små ganger inne i bladene. Dette kan bekjempes med insektsmiddel.

Vanning

Akeleien klarer seg som regel fint uten ekstra vanntilførsel, med mindre vi er midt i en hetebølge. For mye vanning eller regnvann kan derimot forårsake ulike plantesykdommer som for eksempel meldugg.

Gjødsling

Akeleien tilpasser seg ulike typer jord. Gjødsling er kun nødvendig dersom jorden er spesielt næringsfattig.

Lys

Akeleiene foretrekker å stå i delvis skygge, men tåler også mye sol.

Nyttebruk

Indianerne i Nord-Amerika brukte blomsten fra Akeleien i krydderblandinger sammen med andre friske, grønne planter. Smaken  påstås å ha vært veldig søt. Blomsten i selg selv skulle også være ufarlig å spise i små mengder. Ufarligheten gjelder så absolutt ikke plantens frø og røtter da de er meget giftige og kan forårsake alvorlig mage-tarminfeksjoner og hjerteproblemer. 

 

31. januar 2016
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.