Campanula Blåklokke
Blåklokke (Campanula rotundifolia) Bilde: Getty Images

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke stiller store krav til verken dyrking eller stell, bør du velge Klokkeblomsten.

Fakta om Campanula

  • Norsk navn: Klokkeblomst i klokkeslekten
  • Latinsk navn: Campanulaceae
  • Engelsk navn: Campanula

Vanlige arter i Norge

  • Blåklokke (Campanula rotundifolia)
  • Engklokke (Campanula patula)
  • Fagerklokke (Campanula persicifolia)
  • Høyfjellsklokke (Campanula uniflora)
  • Nesleklokke (Campanula trachelium)

Antall arter

Klokkeslekten (Campanula) omfatter cirka 2000 arter fordelt på 90 planteslekter. Blomsten vokser over hele verden, men planten er mest utbredt i tempererte områder og rundt Middelhavet.

Campanula  i Norge

Artene som finnes naturlig i Norge er enten to- eller flerårige arter, men ettårige arter finnes også i slekta.

Campanula betyr lille klokke på latin. De silkeaktige blomstene kommer hovedsakelig i blå og fiolette nyanser, men viser seg også i nyanser av rosa og hvitt. Det er stor variasjon på størrelsen innen klokkeslekten. Vi har små planter på bare 5 cm og de største buskvariantene kan strekke seg opp til 2 m.

Såing og planting

Campanulaene varsler at sommeren er nær. Alle varianter er enkle å dyrke og egner seg godt i både små og store steinbed, hengende over en mur eller som markkrypere i hagerabatter. Ønsker du en type langs bakken, kan du velge for eksempel Krypklokke eller Karpatklokke. Plant gjerne frøene i en potte med priklejord/såjord. Spre førene utover jorden og dekk over med et tynt lag priklejord. Vann nedenfra. Start spiringen i april/mai, siden frøene spirer allerede en uke senere.

Blomstring

Campanulaens blomsterperiode avhenger av arten. Men står blomstene utendørs, blomstrer de utelukkende i sommermånedene fra juni til og med august.

Har du Campanulaen stående inne, bør den stå lyst.

Vann planten ofte, men sørg for å la den tørke lett ut mellom hver vanning. Planten tåler direkte sollys, så lenge du passer på at den får jevnlig tilførsel av fuktighet. Høysesongen for Campanula innendørs regnes fra mars til juni, men plantene kan vokse utmerket hele vinteren om de lever under rette forhold.

Grobunn

Campanula vokser best i godt drenert jord og i halvskygge, men er generelt ikke kresen med vekstforholdene. Vær bare påpasselig på at jorden ikke er for fuktig.

Levetid

Campanulaer er primært stauder. Planten finnes både som ettårig, toårig og flerårig.

Stell

Campanulaer er hardføre planter som ikke trenger mye stell verken inne eller ute. Plantens største utfordring om den står i hagen er snegler, som viser stor interesse for de vakre klokkene. Plukk umiddelbart bort snegler som eventuelt setter seg på plantene dine. En god regel er å sjekke alle nye planter for snegler og egg før du setter dem ut i hagen din.

Vanning

Campanulaen skal vannes moderat. Den er ikke kresen på jorda, men trives best når fundamentet verken er for fuktig eller uttørret.

Gjødsling

Gjødsling er ikke noe krav, med mindre Campanulaen står i spesielt næringsfattig jord.

Lys

Både innendørsplanter og utendørsplanter skal stå lyst og i halvskygge.

 

31. januar 2016
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.