Dette er Norges vanilje

Planteleksikon

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

Bilde: Jørgen Berg Pedersen

– Mjødurt er en vanlig plante i hele Norge, og har en karakteristisk smak med innslag av vanilje, honning og sitrus. Både bladene, blomsten og roten kan spises, men uttrekk fra unge bladskudd er best. Tørket blomst kan brukes som vanilje, skriver kokk og forfatter Trond Svendgård i sin nye bok "Plukk selv"

Vi var med Svendgård på sanketur i Oslo tidligere i år, og han viste oss da hvordan du kjennetegner, plukker og bruker en rekke forskjellige viltvoksende norske planter. 

Og her ser du hvordan mjødurten ser ut, og kan brukes: 

 

Mjødurten har rødlig stilk, bringebærlignende blader og bittesmå blader innimellom de store bladene.  bla. Det er Mjødurten. Hvis man plukker noen blader og ruller dem i hånda, vil man umiddelbart kjenne en karakteristisk søt aroma som slår i mot deg.  

– Du kan trekke mjødurt i litt vann med sitron og få en rosa saft som smaker godt og virker mot hodepine. Planten er god å bruke i saft, is og desserter og kalles "Nordens vanilje". Litt senere i sesongen får den en hvit blomst som kan knuses og brukes som vaniljepulver, forteller Trond

6. juni 2018
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Planteleksikon Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Planteleksikon Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Planteleksikon Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

6 inneplanter som ikke dør

Planteleksikon Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelige inneplantene.

VIDEO: Her er Norges wasabi

Planteleksikon Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Valmuer

Planteleksikon Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Planteleksikon Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planteleksikon Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Planteleksikon Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Planteleksikon Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Planteleksikon Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Planteleksikon Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Planteleksikon Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Planteleksikon Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.