Bilde: Getty images

Fakta om orkideer

Orkideer er en av verdens mest tallrike plantefamilier, og de fleste trives bedre på stein og trær enn i jord. Orkideer er lettstelte og kan blomstre år etter år.

Fakta om orkideer

  • Norsk navn: Orkidé
  • Latinsk navn: Orchidaceae
  • Antall arter: Orkidèfamilien omfatter mer enn 750 slekter og over 20.000 arter.
  • Antall ville arter i Norge: 35
  • Såing og planting: Det kan tas stiklinger av enkelte arter gjennom hele året.
  • Blomstring: Stueplanteorkidéen kan blomstre på alle tidspunkt året rundt.

Se også: Slik vanner og steller du orkideer

Orkideer - inne eller ute?

  • Orkideer egner seg kun unntagelsesvis i norske hager. Nesten alle orkidéarter som kan kjøpes i Norge er tropiske eller subtropiske. De egner seg derfor best som innendørsplanter.
  • Det finnes omtrent 35 orkidéarter, fordelt på 22 slekter i Norge. De er alle sjeldne og samtlige arter som vokser i Norge, er fredet.

Tre typer orkideer

Epifytte orkideer – gror på andre planter og trær

De færreste orkideer vokser i jord. Flesteparten av orkidéartene er epifytte. Det betyr at de bor på andre planter, fortrinnsvis trær. Orkideens rotnett klamrer seg fast til trærne eller vertsplantene. Vi kan likevel ikke si at orkideen er en snylter. Orkideen lever nemlig av det vannet den samler opp fra dugg, regn og den beskjedne næringen fra vannet og nedfalt organisk materiale.

Orkideenes rotnett er synlige over jorden, og på blomstenea rotnettstengler ser vi ofte de karakteristiske utposningene, såkalte bulber, som planten samler vann i. Epifytte orkideer vil råtne hvis de blir plassert i jord eller mold. Plantens usedvanlige egenskaper gjør den i stand til å overleve tørke ved å tære på lagrene sine.

Litofytte orkideer – gror på stein

Enkelte orkideer vokser på stein. De går under betegnelsen litofytte og vokser som regel på spesielt solrike og varme plasser. Disse orkideene er i stand til å klare seg på enda mindre næring enn de epifytte orkideene.

Terrestiale orkideer – gror i jord

En tredje variant av orkideene skiller seg ut fra de andre orkideene ved at den vokser i jord som de fleste andre planter. Denne typen orkideer har i motsetning til epifytte og litofytte orkideer ikke de vannsamlende utposningene på rotstenglene.

Levetid

Orkidéer er flerårige og kan blomstre opptil flere måneder. Men uten forvarsel kan blomstene falle av og orkidéen din blir stående igjen ribbet og ikke spesielt dekorativ. Men frykt ikke; den kan fortsatt leve lenge hvis du stimulerer til ny vekst. Klipp av de døde stenglene rett over det andre ”øyet”, (leddene kan ses som små klumper) men er den vissen bør den skjæres helt ned. Sett gjerne potten i et lyst, men kjølig rom etter avblomstring og eventuell beskjæring.

Formering

Det finnes svært mange orkidearter og de ulike artene bestøves på ulike måter. Selve bestøvingen er en relativt komplisert prosess som egne orkidegartnerier har spesialisert seg på.

Ønsker du selv å ta stiklinger av for eksempel din stueorkidé Phalaenopsis, må du følge med når den utvikler nye småskudd på blomstergrenen. Ved å fukte det nye skuddet med en type forstøver (bruk helst regnvann), hjelper du orkidèen med å utvikle et rotnett. Når rotnettet har begynt å utvikle seg, kan du forsiktig skjære av og plante den i en ny beholder med næringsrik jord. Orkidégjødsel kan kjøpes i gartnerier.

Vanning og stell

De fleste orkideer som kjøpes i Norge, trenger vann ca. en gang i uken. Orkideen bør stå i en potte som lar vannet renne ut i bunn for at røttene ikke skal råtne. Enkelte orkideer skal vannes ved at røttene trekker vannet opp gjennom hull i bunn av potten. Vær oppmerksom på at plantene trenger mer vann om sommeren enn om vinteren.

Gjødsling

Bruk orkidégjødsel som kan kjøpes i gartneri. Vanlig blomstergjødning kan fort bli for næringsrik for orkidéen. Husk at planten er vant til et begrenset opptak av næring fra naturens side. Har du ikke tilgang på den særegne orkidégjødselen, kan likevel ordinær gjødsel brukes, men da i langt svakere dosering enn til vanlige stueplanter.

Lys

Alle orkideer skal ha lys, men i ulikt omfang. Blomster med kraftige og saftige blader tåler mer lys enn planter med tynne blader. Vær oppmerksom på at kraftig eksponering av sollys kan skade bladene. Har du orkideene stående i drivhus med sterk sol hele dagen, anbefales bruk av skyggefilter.

Bruk

Spiselige orkideer:

  • Vaniljestenger stammer fra de tørkede frøstenglene til en spesiell type orkidéplanter.
  • Roten til orkidéarten Orchis mascula er en viktig ingrediens i en tyrkisk pulverblanding som brukes i en varm drikk (Salep) og i en spesiell tyrkisk iskrem.

Her kan du lese mer om hvordan orkideen din bør vannes og stelles

31. januar 2016
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt