Bilde: iStockphoto

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Fakta om fredsliljen

Norsk navn: Fredslilje
Latinsk navn: Spathiphyllum wallisii
Engelsk navn: Peace lily

Populære arter

Spathiphyllum wallisii er muligens den mest populære arten. Spathiphyllum wallisii 'Domino', med sitt vakre utseende er også å finne i mange norske hjem. Spathiphyllum wallisii 'Mauna Loa' er en større hybrid av den velkjente planten.

Fredsliljens opprinnelse

Planten kommer opprinnelig fra tropiske regnskoger i Mellom-Amerika og det nordlige Sør-Amerika, der den får stå i skyggen fra store trær. Spathiphyllum er beslektet med flamingoblomst (Anthurium), men er noe lettere å dyrke frem.

Hvordan ser en Fredslilje ut?

Planten er kjent for sine avlange, ovale, mørkegrønne blader og sine hvite, kolbeformede blomster, som sitter på en høy stengel.

Fredsliljen kan bli mellom 20 og 60 cm høy.

Blomstring

Fredsliljen blomstrer hele sommeren og jo større planten er, jo flere blomster får den. Ved høy luftfuktighet kan du oppleve at Fredsliljen blomstrer også om vinteren.

Fredsliljen er en robust og holdbar plante. Den kan med rett stell klare seg i mange år.

Beskjæring

Det er ikke nødvendig å beskjære Fredsliljen. Det skal være tilstrekkelig å fjerne visne blomster og blader. Da klipper du enkelt og greit av, der bladstilken stikker ut av planten.

Planting og ompotting av Fredslilje

Når du kjøper en Fredslilje, bør du først og fremst velge en plante med en blomst eller en knopp. Skinnende, kraftige og grønne blader er også et godt tegn.

Flytt fredsliljen over i en større potte hver vår, slik at den får plass til å vokse seg større.

Deling av Fredsliljen 

Fredsliljen kan klare seg i mange år. Del den gjerne med 3-4 års mellomrom for å  legge til rette for god vekst.

Det er flere måter å dele Fredsliljen på. Den enkleste metoden er å dele rotklumpen om våren. Rotdelene med skudd deles forsiktig på midten og hver av delene kan plantes i egne potter. Pass på å dekke til alle røttene med jord.

Fredsliljens foretrukne grobunn

Jorden bør være fuktig, men ikke gjennomvåt. Plant derfor Fredsliljen i en potte med hull i bunnen, så overflødig vann kan renne ut.

Stell

Fredsliljen er som nevnt en lettstelt stueplante. Sørg for å vanne rikelig og ikke la den stå i direkte sollys, siden dette kan skade bladene. Får bladene på Fredsliljen for mye sollys, blir de fort gule.

Sliter du med å få Fredsliljen din til å blomstre, kan for lite lys være årsaken. Plasser planten slik at den får mer lys, men hold den som nevnt utenfor direkte sollys.

Akkurat som annet du har stående i stuen din, blir også Fredsliljene støvete. Det anbefales at du tørker av bladene varsomt med en lofri klut.

Du trenger altså ikke spesielt grønne fingre for å håndtere Fredsliljen. Stueplanten er lettstelt, men vær oppmerksom på at den ikke trives med verken matos eller trekk. Plasser derfor Fredsliljen ikke på kjøkkenet.

Vanning

Fredsliljen krever relativt mye vann og bør om sommeren vannes 2-3 ganger i uken. Om vinteren skal ukentlig vanning være nok.

Det er viktig at Fredsliljens jord holder seg fuktig. Dynk planten ved å bruke en sprayflaske eller plant den over i en urtepotteskjuler foret med våt sphagnum. En selvvannende potte kan også være et alternativ. Fredsliljen trives med høy luftfuktighet.

Gjødsling

Fredsliljen bør gjødsles etter behov. Ca en gang i måneden er som regel nok.

Bruk

Fredsliljen er en velkjent og vakker stueplante, men kan også anvendes i dekorasjoner, der de holder seg fine i lengre tid.

Plassering av Fredsliljen

Om sommeren skal Fredsliljen stå i halvskygge, altså ikke i direkte sol. Det anbefales å holde en stuetemperatur på18-21°C . Om vinteren skal de stå så lyst som mulig. Den ideelle temperaturen i vinterperioden ligger mellom 16 og 18°C. Fredsliljen vokser langsommere om vinteren.

Vær oppmerksom på at Fredsliljen er giftig for både mennesker, hunder og katter. Overvei derfor hvor du plasserer planten din.

31. januar 2016
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.