Julerose – en vinterblomstrende staude

Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen din står i vinterdvale.

Julerose er kanskje en av de vakreste blomstene vi har på vinteren. Både fordi det ikke er så mange vinterblomstrende stauder, men også fordi den er så naturlig fin og enkel i utseendet sitt. Her har vi samlet alt du skal vite om julerose: 

Fakta om Julerose

  • Norsk navn: Julerose (alminnelig julerose)
  • Latinsk navn: Helleborus niger
  • Engelsk navn: Christmas rose eller Black hellebore

Julerosen har mange navn, deriblant nyserot eller sort nyserot, snølilje, julerot og påskeklokke.

Populære arter

  • Helleborus niger: hvit og lavstammet
  • Helleborus foetidus (stinkende nyserot): grønn
  • Helleborus abchasicus: rød, blomstrer i mars og april
  • Helleborus orientails (påskeklokke): hvit, rosa eller lilla

Opprinnelse

Julerosen er en planteslekt i soleiefamilien og stammer fra europeiske fjellområder. Den gror i lyse skogsområder med kalkrik jordbunn. Julerosen trives best i skogholtets ytterkanter, der den får både sol og litt skygge.

De fleste arter stammer fra fjellområder i Sørøst-Europa, spesielt Balkanområdet, der de vokser vilt. Vi finner også juleroser som vokser vilt i Alpene, i Middelhavsområdet og i Øst-Asia.

Utseende

Julerosen, som ikke har noe med rosefamilien å gjøre, er en eviggrønn staude med elliptiske småblader. Selve blomsten på julerosen skiller seg ut fra andre planter. Den har nemlig ikke fargerike kronblader og grønne begerblad, som på planter flest.

På julerosen er det nemlig begerbladene som tiltrekker seg oppmerksomheten med sine flotte farger. Begerbladene er store og hvite, mens kronbladene er grønne. Julerosen har tykke, læraktige og vintergrønne blader. Blomstene sitter enkeltvis på en kraftig og bladløs stilk.

juelrose
Julerosen, som ikke har noe med rosefamilien å gjøre, er en eviggrønn staude med elliptiske småblader. Foto: Getty Images

Planten har en sort rotstokk som blader og blomsterstengler vokser ut fra. Julerosen blir ca. 30 cm høy.

Vi har forskjellige arter av julerosen og planten finnes derfor i flere farger. Den kanskje vanligste julerosen(Helleborus niger), har kritthvite blomster. Andre typer kan være grønne, rosa og lilla.

Planting, formering og deling

Vi kan dyrke frem julerosen på flere måter. De kan formeres ved deling og ved å så frø.

Har du allerede en fin julerose du ønsker å dele og formere kan du etter blomstring sette planten lyst og svalt, men likevel beskyttet mot frost. Når våren kommer, kan julerosen plantes ut i hagen.

Skjær eller brekk en liten del ytterst fra planten, ettersom den mest livskraftige veksten foregår der. Pass på at det er minst ett bladanlegg og rikelig med rotstykke på stiklingen. Sett de delte plantene i en jordblanding bestående av en del sand eller fin grus, en del kompost og en del hagejord. Bland inn litt kalk. Luk bort ugress rundt og vann jevnlig gjennom hele sommeren. Det kan ta noen år før julerosen blomstrer etter omplanting, så plant den et sted der den får stå i fred i en godt stund.

Ved deling av julerosen, bør du være oppmerksom på sopp, som gjør bladene brune.

Sesong for blomstring av julerose 

Julerosen blomstrer som regel i perioden mellom desember og april, avhengig av vær og temperatur.

Stell av julerosen

Julerosen kan være sårbar og stiller krav til grobunn, næring og plassering. Det kan være utfordrende å få den til å vokse og vær oppmerksom på at det kan ta opp til flere år før julerosen finner seg til rette og vokser godt.

Men når julerosen først har grodd til, ødelegges ikke blomstene av verken frost og snø, og du kan glede deg over julerosen din i lang.

Julerosen bør plasseres i halvskygge.

Beskjæring

Julerosens læraktige blader fra fjoråret skal klippes ned når blomstringen tar slutt. Dette styrker julerosen og sikrer neste sesong.

Grobunn og vanning av julerose 

Julerosen trives best i kalkrik humusjord. Den står best i fuktig jord, men blir den stående i vann, råtner røttene og planten dør.

Dersom julerosen din ikke vil blomstre, kan det komme av kalkmangel. Tilfører du kalk, kan den blomstre året etter. Forebygg kalkmangel ved å gjødsle med kalksalpeter av og til.

Plassering

Julerosen er en skyggetålende staude. I hagen kan den plantes under småtrær og større busker.

Arten er følsom for mye fukt og tørke, men tåler full sol gjennom hele sommeren. Julerosen trives best innimellom stauder som vokser fram noe senere enn den selv.

Julerosen kan få sopp. Soppen ses som et hvitt belegg på bladenes underside. Sprøyting med kobberbaserte midler er siste utvei.

Forebygg soppdannelse ved å plante julerosen slik at den får luft.

Bruk

Julerosen kan fint brukes som bunndekkplante, men er også populær som krukkeplante, spesielt i juletiden.

Planten inneholder det giftige stoffet helleborin. Stoffet kan gi utslett, så bruk hansker om du skal høste inn frø.