Julerose
Julerosen er et vakkert innslag når hagen står i vinterdvale. Bilde: iStockphoto

Julerose – en vinterblomstrende staude

Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen din står i vinterdvale.

Fakta om Julerosen

  • Norsk navn: Julerose (alminnelig julerose)
  • Latinsk navn: Helleborus niger
  • Engelsk navn: Christmas rose eller Black hellebore

Julerosen har mange navn, deriblant nyserot eller sort nyserot, snølilje, julerot og påskeklokke.

Populære arter

  • Helleborus niger: hvit og lavstammet
  • Helleborus foetidus (stinkende nyserot): grønn
  • Helleborus abchasicus: rød, blomstrer i mars og april
  • Helleborus orientails (påskeklokke): hvit, rosa eller lilla

Opprinnelse

Julerosen er en planteslekt i soleiefamilien og stammer fra europeiske fjellområder. Den gror i lyse skogsområder med kalkrik jordbunn. Julerosen trives best i skogholtets ytterkanter, der den får både sol og litt skygge.

De fleste arter stammer fra fjellområder i Sørøst-Europa, spesielt Balkanområdet, der de vokser vilt. Vi finner også juleroser som vokser vilt i Alpene, i Middelhavsområdet og i Øst-Asia.

Utseende

Julerosen, som ikke har noe med rosefamilien å gjøre, er en eviggrønn staude med elliptiske småblader. Selve blomsten på julerosen skiller seg ut fra andre planter. Den har nemlig ikke fargerike kronblader og grønne begerblad, som på planter flest.

På julerosen er det nemlig begerbladene som tiltrekker seg oppmerksomheten med sine flotte farger. Begerbladene er store og hvite, mens kronbladene er grønne. Julerosen har tykke, læraktige og vintergrønne blader. Blomstene sitter enkeltvis på en kraftig og bladløs stilk.

Planten har en sort rotstokk som blader og blomsterstengler vokser ut fra. Julerosen blir ca. 30 cm høy.

Vi har forskjellige arter av julerosen og planten finnes derfor i flere farger. Den kanskje vanligste julerosen(Helleborus niger), har kritthvite blomster. Andre typer kan være grønne, rosa og lilla.

Planting, formering og deling

Vi kan dyrke frem julerosen på flere måter. De kan formeres ved deling og ved å så frø.

Har du allerede en fin julerose du ønsker å dele og formere kan du etter blomstring sette planten lyst og svalt, men likevel beskyttet mot frost. Når våren kommer, kan julerosen plantes ut i hagen.

Skjær eller brekk en liten del ytterst fra planten, ettersom den mest livskraftige veksten foregår der. Pass på at det er minst ett bladanlegg og rikelig med rotstykke på stiklingen. Sett de delte plantene i en jordblanding bestående av en del sand eller fin grus, en del kompost og en del hagejord. Bland inn litt kalk. Luk bort ugress rundt og vann jevnlig gjennom hele sommeren. Det kan ta noen år før julerosen blomstrer etter omplanting, så plant den et sted der den får stå i fred i en godt stund.

Ved deling av julerosen, bør du være oppmerksom på sopp, som gjør bladene brune.

Sesong for blomstring

Julerosen blomstrer som regel i perioden mellom desember og april, avhengig av vær og temperatur.

Stell av julerosen

Julerosen kan være sårbar og stiller krav til grobunn, næring og plassering. Det kan være utfordrende å få den til å vokse og vær oppmerksom på at det kan ta opp til flere år før julerosen finner seg til rette og vokser godt.

Men når julerosen først har grodd til, ødelegges ikke blomstene av verken frost og snø, og du kan glede deg over julerosen din i lang.

Julerosen bør plasseres i halvskygge.

Beskjæring

Julerosens læraktige blader fra fjoråret skal klippes ned når blomstringen tar slutt. Dette styrker julerosen og sikrer neste sesong.

Grobunn og vanning

Julerosen trives best i kalkrik humusjord. Den står best i fuktig jord, men blir den stående i vann, råtner røttene og planten dør.

Dersom julerosen din ikke vil blomstre, kan det komme av kalkmangel. Tilfører du kalk, kan den blomstre året etter. Forebygg kalkmangel ved å gjødsle med kalksalpeter av og til.

Plassering

Julerosen er en skyggetålende staude. I hagen kan den plantes under småtrær og større busker.

Arten er følsom for mye fukt og tørke, men tåler full sol gjennom hele sommeren. Julerosen trives best innimellom stauder som vokser fram noe senere enn den selv.

Julerosen kan få sopp. Soppen ses som et hvitt belegg på bladenes underside. Sprøyting med kobberbaserte midler er siste utvei.

Forebygg soppdannelse ved å plante julerosen slik at den får luft.

Bruk

Julerosen kan fint brukes som bunndekkplante, men er også populær som krukkeplante, spesielt i juletiden.

Planten inneholder det giftige stoffet helleborin. Stoffet kan gi utslett, så bruk hansker om du skal høste inn frø.

26. januar 2016
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt