hvit kløver
I Norge vokser 18 arter av kløver. Blant annet hvit kløver Bilde: iStockphoto

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet. 

Fakta om Kløver

Norsk navn: Kløver
Latinsk navn: Trifolium
Engelsk navn: Clover eller Trefoil

Kløveren er en krypende urteaktig plante . Den kan kommer i både ett- og flerårige varianter og blir mellom 10-50 cm høy avhengig av arten. Kløverrøttene har en spesiell egenskap som gjør at den samler opp fritt nitrogen i lufta og omsetter det til næring i planten. Dette kommer kløveren godt til nytte og beriker samtidig mager jord omkring planten.

Populære arter

Kløver er en planteslekt i erteblomstfamilien med ca. 300 forskjellige arter.

I Norge forekommer 18 arter, blant annet:

  • Gullkløver (Trifolium aureum)
  • Rødkløver (Trifolium pratense)
  • Krabbekløver (Trifolium campestre)
  • Hvitkløver (Trifolium repens)

Kløverens utseende

Kløver er en krypende plante med nedadgående røtter, stengler som slår røtter under jorda og utløpere over jorda. Kløverens grønne blader sitter spredt. De er trekoplede og sammensatt av tre små taggete blader. Blomstene er hvite, gule eller rødlige med erteforede kroner. Blomstene sitter tett samlet som kuler på en lang stilk.

Blomstene inneholder nektar og bestøves vanligvis av humler og bier.

Planting av kløver

Kløverplanten kan formeres fra frø. Du kan også selv dele større grupper av kløver og plante dem ut etterpå. Begge formeringsalternativene bør gjennomføres i løpet av våren.

Kløver formerer seg for øvrig velvillig av seg selv – gjennom selvsåing.

Blomstring, stell og vanning

Kløveren blomstrer som regel fra juni til og med september. Planten er hardfør og tåler stort sett all slags vær, selv kalde norsk vintre.

Planter du hvit kløver som bunndekke i hagen din, skal du vite at plantene klapper litt sammen når frosten kommer. Når våren kommer, reiser de seg likevel raskt igjen.

Vanning og grobunn

Kløveren trenger rikelig med vann gjennom hele sommeren.

Kløveren trives best i fuktig, noe næringsfattig og lett basisk jordbunn. 

Plassering

Kløver er som nevnt tidligere, en hardfør plante som tåler mye. Den foretrekker likevel å få vokse i sol eller halvskygge.

Bruk av kløver

Kløver egner seg godt som prydplanter i krukker. Men de gjør seg også godt i som bunndekkende stauder. Kløveres fine blader setter et flott preg på hagen din.

I motsetning til mange andre planter, kan kløver faktisk spises, ikke bare av kyr, men også av mennesker.

Bruk gjerne kløverbladene i salater. Selve blomsten kan brukes som pynt på for eksempel desserter.

Tørre kløverblader kan brukes som te.

Alle har vel som liten  vært på jakt etter en kløver med fire blader. Disse er sjeldne, men leter du lenge, finner du nok en – kanskje bringer den lykke?

26. januar 2016
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt