Bilde: iStockphoto

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Fakta om lavendel

  • Norsk navn: Lavendel
  • Latinsk navn: Lavendula
  • Engelsk navn: Lavender
  • Antall arter: 39. Lavendelarten er en del av myntefamilien. (Lamiaceae)

Populære arter

  • Lavandula angustifolia: Den mest vanlige lavendelen, også kalt ekte lavendel.
  • Lavandula stoechas: Kalles også sommerfugllavendel, pga. blomsten som  minner om sommerfuglvinger.
  • Lavandula x intermedia: En hybridlavendel, som er steril og derfor ikke selvsående.

 Lavendelens opprinnelse

Lavendelen er en middelhavsplante. Den vokser både vilt og dyrket i blant annet Frankrike, Spania (og Kanariøyene) og Nord-Afrika.

Den første beskrivelsen av lavendel stammer fra grekeren Dioskorides fra 1. århundre e. kr. Den beskriver blant annet hans opplevelse av store lavendelåkre i Frankrike.

Det er også i dag først og fremst Frankrike vi forbinder med lavendel. Frankrike er fortsatt den største produsenten av lavendel.

Lavendel i Norge

Lavendel er en varmekrevende plante, som i Norge kun kan dyrkes i områder med god sommervarme. Men i middelshavslandene er lavendelen primært en fjellplante som vokser oppe i de høyere luftlagene. Her kan det bli kaldt utover natten og om vinteren. Derfor kan for eksempel Ekte Lavendel tilpasse seg det norske klimaet. En god regel er å dekke lavendelen til vinterstid.

Utseende

Lavendel er en flerårig halvbusk som vanligvis blir mellom 20 til 60 cm. høy. Noen få planter kan bli opptil 1 m høy. Lavendelen har opprette greiner med grågrønne, smalt lansettformede eller linjeformede blader med en innrullet kant. Blomstene er blåfiolette og sitter i akslignende blomsterstander.

Planting av lavendel

Lavendel er en varmekrevende plante som i Norge kun bør dyrkes om våren og utover sommeren i områder med gode sommertemperaturer. Planten trenger lang tid på å slå rot, så hvis du planter den utover høsten, kan den få vanskeligheter med å overleve.

Avstanden mellom hver plante varierer ut i fra hvilke arter du planter. Ekte lavendel, Lavendula angustifolia, plantes eksempelvis med ca. en halv meters avstand mellom hver plante.

Lavendel kan også sås. Merk deg da at frøene ikke nødvendigvis kommer fra samme type plante. Ønsker du et mer ensartet bed, bør du derfor ta stiklinger av dine egne planter.

Blomstring

Lavendelen blomstrer fra juni til august.

Grobunn

Lavendelen trives best i veldrenert og noe tørr jord. Røttene skal absolutt ikke svømme i vann. En noe sandete jord med litt grus og småstein er å foretrekke for lavendelen. Er jorden for tung og leirete, bør du drenere og legge grus i bunn for så å blande inn en lettere jord.

Levetid

Lavendelen er flerårige planter. Med riktig stell kan de bli opp til 10 år gamle.

Beskjæring

Høsten er den beste tiden for beskjæring av lavendel. Beskjæringen bør gjøres når planten er ferdigblomstret. Når du skal beskjære en lavendel, kan du klippe den ned til ca. 10-20 cm over bakken. Dette kan gjøres fra midten av mai.

Vanning

Lavendelen stiller ikke store krav til vanning. Planten er særdeles nøysom med vann og trenger kun et mindre supplement til nedbøren de 3 første måneder etter utplanting.

Når det gjelder vanning av lavendel, er nøkkelen å drenere jorda godt, så røttene ikke blir stående i vann.

Gjødsling

Lavendelen har ikke gjødslingsbehov, siden den trives best i mager, veldrenert jord. Den behøver ikke mer gjødning enn de planterestene som faller ned omkring etter vårens beskjæringer. Synes du plantene henger slapt, kan du likevel forsøke å gi den en liten porsjon mild gjødning.  Årsaken til lavendelens mistrivsel kan like godt være for lite sol – for den elsker mye og direkte sol eller rett og slett for bløt og fuktig grobunn.

Lys

Man kan nærmest se at lavendelen liker seg i sola. Den slørete lillafargen på de noe tørre blomstene vitner om at planten er skapt for soldyrking. Lavendelen kan stå i stekende sol hele dagen, og det er under nettopp denne betingelsen planten blomstrer seg mest frodig. Lavendelen greier seg også fint i halvskygge.

Stiklinger

Det er enkelt å ta stiklinger av lavendel. Når våren kommer, tar du en avklippet gren på litt under 10 cm. Det er viktig at toppstiklingen du velger, er uten knopper eller blomsterdannelser. Fjern bladene nedenfor og plant den i sandblandet jord. La den stå et lyst sted, men i ly fra direkte sol.

Lavendel i krukker

Lavendelen passer perfekt til krukker. Pass på at krukken du bruker har et ordentlig dreneringshull. Og ikke minst – krukken med lavendel bør plasseres slik at den får rikelig med sol på seg.

Bruk

Duften av lavendel er svært karakteristisk og ettertraktet. Derfor benyttes lavendel både i parfymer, i kremer og som essens til duftlamper. Når lavendelen skal brukes til duftrelaterte formål, må den høstes inn før kronen bretter seg ut, siden den største konsentrasjonen av den eteriske oljen kommer fra kronen.

Lavendelen har også en plass på kjøkkenet. Lavendelen benyttes i krydderblandingen Herbes de Provence. Både blomstenes og lavendelens blader kan inngå i ulike typer te og flere andre spiselige retter som for eksempel i salater.

Det sies også at lavendelen holder bladlus borte fra roser. Den næringsrike jorda, som rosene foretrekker, harmonerer ikke så godt med lavendelens foretrukne magre jord. Sørg derfor for at jordbunnsforholdene er godt adskilte, hvis du ønsker å bruke lavendel i kampen mot bladlusene.

26. januar 2016
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.