Lavendel – Slik lykkes du i bed og krukker

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

lavendel

Fakta

  • Norsk navn: Lavendel
  • Latinsk navn: Lavendula
  • Engelsk navn: Lavender
  • Antall arter: 39. Lavendelarten er en del av myntefamilien. (Lamiaceae)

Populære arter

  • Lavandula angustifolia: Den mest vanlige lavendelen, også kalt ekte lavendel.
  • Lavandula stoechas: Kalles også sommerfugllavendel, pga. blomsten som  minner om sommerfuglvinger.
  • Lavandula x intermedia: En hybridlavendel, som er steril og derfor ikke selvsående.

Stell av lavendel: 

Lavendelens opprinnelse

Lavendelen er en middelhavsplante. Den vokser både vilt og dyrket i blant annet Frankrike, Spania (og Kanariøyene) og Nord-Afrika.

Den første beskrivelsen av lavendel stammer fra grekeren Dioskorides fra 1. århundre e. kr. Den beskriver blant annet hans opplevelse av store lavendelåkre i Frankrike.

Det er også i dag først og fremst Frankrike vi forbinder med lavendel. Frankrike er fortsatt den største produsenten av lavendel.

Lavendel i Norge

Lavendel er en varmekrevende plante, som i Norge kun kan dyrkes i områder med god sommervarme. Men i middelshavslandene er lavendelen primært en fjellplante som vokser oppe i de høyere luftlagene. Her kan det bli kaldt utover natten og om vinteren. Derfor kan for eksempel Ekte Lavendel tilpasse seg det norske klimaet. En god regel er å dekke lavendelen til vinterstid.

Utseende

Lavendel er en flerårig halvbusk som vanligvis blir mellom 20 til 60 cm. høy. Noen få planter kan bli opptil 1 m høy. Lavendelen har opprette greiner med grågrønne, smalt lansettformede eller linjeformede blader med en innrullet kant. Blomstene er blåfiolette og sitter i akslignende blomsterstander.

Planting

Lavendel er en varmekrevende plante som i Norge kun bør dyrkes om våren og utover sommeren i områder med gode sommertemperaturer. Planten trenger lang tid på å slå rot, så hvis du planter den utover høsten, kan den få vanskeligheter med å overleve.

Avstanden mellom hver plante varierer ut i fra hvilke arter du planter. Ekte lavendel, Lavendula angustifolia, plantes eksempelvis med ca. en halv meters avstand mellom hver plante.

Lavendel kan også sås. Merk deg da at frøene ikke nødvendigvis kommer fra samme type plante. Ønsker du et mer ensartet bed, bør du derfor ta stiklinger av dine egne planter.

lavendel i hagen
Foto: Getty Images

Når blomstrer lavendel? 

Lavendelen blomstrer fra juni til august.

Grobunn 

Lavendelen trives best i veldrenert og noe tørr jord. Røttene skal absolutt ikke svømme i vann. En noe sandete jord med litt grus og småstein er å foretrekke for lavendelen. Er jorden for tung og leirete, bør du drenere og legge grus i bunn for så å blande inn en lettere jord.

Levetid

Lavendelen er flerårige planter. Med riktig stell kan de bli opp til 10 år gamle.

Beskjæring av lavendel 

Høsten er den beste tiden for beskjæring av lavendel. Beskjæringen bør gjøres når planten er ferdigblomstret. Når du skal beskjære, kan du klippe den ned til ca. 10-20 cm over bakken. Dette kan gjøres fra midten av mai.

Vanning av lavendel 

Lavendelen stiller ikke store krav til vanning. Planten er særdeles nøysom med vann og trenger kun et mindre supplement til nedbøren de 3 første måneder etter utplanting.

Når det gjelder vanning av lavendel, er nøkkelen å drenere jorda godt, så røttene ikke blir stående i vann.

Gjødsling

Lavendelen har ikke gjødslingsbehov, siden den trives best i mager, veldrenert jord. Den behøver ikke mer gjødning enn de planterestene som faller ned omkring etter vårens beskjæringer. Synes du plantene henger slapt, kan du likevel forsøke å gi den en liten porsjon mild gjødning.  Årsaken til lavendelens mistrivsel kan like godt være for lite sol – for den elsker mye og direkte sol eller rett og slett for bløt og fuktig grobunn.

lavendel i potte
Foto: Getty Images

Lys

Man kan nærmest se at lavendelen liker seg i sola. Den slørete lillafargen på de noe tørre blomstene vitner om at planten er skapt for soldyrking. Lavendelen kan stå i stekende sol hele dagen, og det er under nettopp denne betingelsen planten blomstrer seg mest frodig. Lavendelen greier seg også fint i halvskygge.

Ta stiklinger av lavendel  

Det er enkelt å ta stiklinger av lavendel. Når våren kommer, tar du en avklippet gren på litt under 10 cm. Det er viktig at toppstiklingen du velger, er uten knopper eller blomsterdannelser. Fjern bladene nedenfor og plant den i sandblandet jord. La den stå et lyst sted, men i ly fra direkte sol.

Lavendel i krukker

Lavendelen passer perfekt til krukker. Pass på at krukken du bruker har et ordentlig dreneringshull. Og ikke minst – krukken med lavendel bør plasseres slik at den får rikelig med sol på seg.

Bruk

Duften av lavendel er svært karakteristisk og ettertraktet. Derfor benyttes den både i parfymer, i kremer og som essens til duftlamper. Når lavendelen skal brukes til duftrelaterte formål, må den høstes inn før kronen bretter seg ut, siden den største konsentrasjonen av den eteriske oljen kommer fra kronen.

Lavendelen har også en plass på kjøkkenet. Lavendelen benyttes i krydderblandingen Herbes de Provence. Både blomstenes og lavendelens blader kan inngå i ulike typer te og flere andre spiselige retter som for eksempel i salater.

Det sies også at lavendelen holder bladlus borte fra roser. Den næringsrike jorda, som rosene foretrekker, harmonerer ikke så godt med lavendelens foretrukne magre jord. Sørg derfor for at jordbunnsforholdene er godt adskilte, hvis du ønsker å bruke planten i kampen mot bladlusene.