Magnolietre
Magnolietreet er vakkert. Bilde: iStockphoto

Mangoliatreet – hagens stolthet

Magnoliatreet lyser opp med sine vakre store blomster. Se hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Fakta om Magnoliatreet

Norsk navn: Magnoliatre
Latinsk navn: Magnolia liliiflora
Engelsk navn: Lily magnolia

Populære sorter

Det finnes over 80 ulike arter av magnoliatreet. Her er de mest populære:

  • Stjernemagnolia (Magnolia stellata): Saktevoksende, 2-3 meter høy busk med duftende bark og hvite stjerneformede blomster.
  • Åkandemagnolia (Magnolia sieboldii): Mellomstor busk med hvite, skålformede blomster og rødt midtparti. Blomstrer fra juni til august.
  • Alminnelig magnolia (Magnolia soulangiana): Kraftig busk på 4 meter med klokkeformede, duftende blomster. Blomstrer før løvspring til juni.
  • Snømagnolia/Japansk magnolia (Magnolia kobus): 5-7 meter kjegleformet tre med hvite blomster. Blomstrer før løvspring i april-mai.
  • Hårdfør magnolia (Magnolia x loebneri): Kraftigvoksende, lite tre som får hvite, stjerneformede blomster i april og mai. Denne arten er mer hardfør enn de andre i slekten.

Magnoliaen blomstrer lengre når været er kjølig. En enkelt blomst kan blomstre i over en uke, men det er stor variasjon fra sort til sort.

Opprinnelse

Treet stammer opprinnelig fra Øst-Asia, Himalaya, det østlige Nord-Amerika og Mellom-Amerika. De første magnoliatrærne som kom til Europa for ca. 200 år siden og har nå blitt et utbredt tre i norske hager.

Magnoliatreets utseende

Magnoliatreet blomstrer vakkert om våren, men de krokete grenene gjør treet dekorativt også resten av året.

Etter blomstringen springer treets lysegrønne blader ut og pryder treet fram til høsten kommer.

Sesong for blomstring

Blomstringsperioden varierer fra sort til sort, men stort sett blomstrer treet i løpet av våren.

Beskjæring av magnoliatreet

Magnoliatreet liker ikke å bli beskjært. Men blir treet for stort, anbefales det å beskjære i perioden mai-juni.

For de trærne som blomstrer tidligst, kan du, uten å ødelegge blomsterknoppdannelsen, vente med beskjæring til blomstringen avsluttes i mai-juni.

De typene som blomstrer etter løvspring, kan beskjæres enda tidligere på våren. (I april) Men pass på; jo kraftigere du beskjærer, desto mer forstyrres likevekten mellom krone og rot.

Resultatet kan da bli at vanris eller såkalte heksekoster vokser fram på trestammen.

Planting og flytting

Du kan plante magnolia både vår og høst. Magnoliaen trives best i en kalkfri, drenert og lett sur jord, som holder på fuktigheten. Treet foretrekker å bli plassert i jord som ligger noe høyere (5-10 cm) enn terrenget rundt.

Du kan forbedre jorden ved å blande inn komposterte blader og barnåler. Sørg for at jorden er drenert slik at ikke overskuddsvann blir liggende. Plant treet helst på et solrikt og lunt sted.

Magnoliatreet er sårbart og jo eldre treet blir, jo vanskeligere blir det å flytte det. Det finnes flere nyere sorter av magnolia, som har en sen vekst. Disse egner seg godt i småhager.

Stell

Magnoliaen passer seg nesten selv,  men planter du magnoliaen på høsten, må du være oppmerksom på at jorden skal være lun og fuktig ved planting.

Sørg for vinterdekking de første årene etter planting. Bruk f. eks. tørre blader eller granbar. Et nyplantet magnoliatre trenger rikelig med vann for å slå rot. Gi den derfor rikelig med vann.

Gjødsel

Dersom du har magnoliatreet ditt stående i sur jord, kan du vurdere å gjødsle treet de første 2-3 årene med en blandingsgjødsel på våren. Ellers har treet normalt ikke behov for å gjødsles.

Plassering

Magnoliatreet foretrekker et lunt og beskyttet sted i hagen, med halvskygge eller solrik plassering.

Bruk

Magnoliaen bør plantes som en solitærbusk, det vil si at den gjerne står alene. På denne måten får både røtter og grener god plass til å strekke seg ut.

19. mars 2019
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt