Slik lykkes du med monstera

Monstera har blitt ekstremt populært de siste årene. Det er en enkel og dekorativ plante som bor i mange hjem. Her kan du få tips til både planting, stell og reproduksjon av monstera.

monstera stell

Med sine store, dekorative blader, er monstera en av de mest populære potteplantene. Planten vokser også raskt og er lett å stelle med. Her kan du lære mer om planten, og finne ut hvordan du best kan ta vare på den og pleie den.

Monstera deliciosa

Det virkelige navnet på monstera-planten er Monstera Deliciosa. Planten går også under navnet “Finger philodendron”, da den er spesielt kjent for sine fingerlignende blader. 

I tillegg går planten under navnet “Bloggerplanten” på grunn av dens popularitet blant forskjellige bloggere og instagrammere på Internett, som har bidratt til å spre bevisstheten om planten de siste årene. 

monstera deliciosa
Foto: Getty Images

Hvordan ta vare på Monstera

Lys

Du må være spesielt oppmerksom på hvor mye lys og vann du utsetter den for. Planten burde settes i lyset, men ikke i direkte sollys. Derfor burde du ikke plassere den i vinduskarmen.

Du vil ofte være i stand til å fornemme når planten får for lite eller for mye lys. Dersom en monstera blir utsatt for mye direkte lys, vil bladene bli gule. Får den for lite lys, vil de betydelige hullene i bladene bli forhindret i å utvikle seg.

Vann

Til tross for at planten stammer fra regnskogen, trenger den ikke mye vann. Det er derfor en god ide å la den tørke ut mellom vanningene.

Som en tommelfingerregel skal du vanne en gang i uken. Det beste tipset er imidlertid å sjekke jorden en gang i blant for å se om planten trenger vann. Du kan gjøre dette ved å stikke fingertuppene i bakken. Hvis de øverste tre centimeterne av jorden er tørr, er det på tide å vanne.

Hold den vedlike

Monstera vokser ekstremt raskt og kan bli opptil 2,5 meter høy i stuen. Hvis du vil at planten din skal vokse seg stor, kan du gjødsle den en gang i måneden i løpet av våren og sommeren. 

Når planten din vokser, er det en god ide å støtte den. Det er en krypende plante, noe som betyr at den vokser sidelengs i stedet for oppover. Et godt tips er å knytte den tett til en mossepinne eller snor i taket for å holde den oppreist. 

vanne monstera
Som en tommelfingerregel skal du vanne monstera en gang i uken. Foto: Getty Images

Transplantasjon og potte om monstera

Ofte er monstera allerede kjøpt i en potte. Det er imidlertid en god ide å plante den på nytt en gang i året på grunn av dens store rot.

  • Plant den i en ny potte med en luftig pottejord, rik på torvmose. 
  • Det kan være lurt å legge en mossestang ned i potten som planten kan støtte seg til.
  • En veldig stor plante trenger ikke transplantasjon. Her kan det i stedet være en god ide å erstattet det øverste jordlaget i potten. 
potte om monstera
Det er en god ide å omplante monstera cirka en gang i året. Foto: Getty Images

Formering og avlegger

Det er mulig å formere monstera på to måter: Ved deling og ved stiklinger.

Formering ved deling

En eldre plante kan formeres ved deling. Planten tas ut av sin opprinnelige potte, og røttene børstes forsiktig fri for jord. Hvis røttene kan skille relativt enkelt, er det et tegn på at den kan deles. Når røttene er fri fra hverandre, kan det ut av hver rotklump dukke opp en ny plante. Den nye planten skal ha sin egen potte med frisk jord og ha rikelig med vann.

Formering ved stiklinger

Du kan forplante monstera ved å ta stiklinger.

  • Finn en stilk med en begynnende luftrot. En luftrot er røtter som vokser over bakken, og som vanligvis brukes til at planten kan klatre opp et tre. 
  • Følg spissen av stilken ned til nærmeste ledd, og kutt rett under leddet og luftroten med en ren saks eller kniv.
  • Den nye stiklingen må raskt plantes i enten vann eller jord. 
  • Du kan velge å plante den i en gryte med fuktig jord – både ledd og luftrøtter må være under jorden. Det er viktig at stiklingen er fuktig hele tiden, til den får røtter.
  • Du kan også sette stiklingen din i vann, slik at du kan følge med på utviklingen av røttene.
  • Hvis du har satt stiklingen i vann, må røttene være ca. 4 centimeter lange før du kan flytte stiklingene til en vanlig gryte. Det tar omtrent 3-8 uker.  

Les også: Slik får du flere blomster på orkideen

monstera stikling
Du kan sette monstera stikling i vann, slik at du kan følge med i utviklingen av røttene. Foto: Getty Images

Tegn på misnøye – monstera gule blader

Selv om planten er hardfør, kan den mistrives hvis den ikke plasseres på rett sted, eller passes riktig. Det er flere vanlige tegn på at planten din blomstrer:

Monstera-plantens utseendeÅrsak til mistrivselGode råd
Sorte flekker på bladeneDen står sannsynligvis et sted med for lav temperaturFlytt planten til et mer lunt sted
Tørre/brune flekker på bladeneDen får sannsynligvis for mye direkte sol, så bladene blir sviddePlasser planten et sted med indirekte sol i stedet
Bleke bladerDen mangler sannsynligvis næringGjødsle planten med flytende gjødsel i forbindelse med vanning
Gule/brune bladerDen vannes sannsynligvis for myeLa plantejorden tørre ut og vann mindre fremover
Har monsteraen din gule blader? – og det kan skyldes af du vanner den for mye.

Andre sorter

Monstera er en slekt på rundt 50 varianter. I tillegg til ‘monstera deliciosa’, som er den mest kjente og populære planten i slekten, finnes det også andre populære varianter. 

Monstera adansonii

Monstera adansonii kalles “Swiss Cheese Plant” og “Monkey Mask”. Sorten er kjent for sine hjerteformede og hullete blader som er mindre enn bladene til en monstera deliciosa. 

monstera adansonii
Monstera adansonii har hjerteformede, hullete blader. Foto: Getty Images

Monstera minima 

Ofte forveksles Monstera minima med sin storesøster, Monstera deliciosa, også kjent som «Finger philodendron». Den har imidlertid mindre blader og vokser raskere.

Monstera minima har mindre blader enn den vanlige monstera deliciosa.
Monstera minima har mindre blader enn den vanlige monstera deliciosa.

Les også: Slik lykkes du med plantekasser i kjøkken- og blomsterhagen

Blomstene og frukten

Om sommeren kan eldre planter utvikle blomster under de rette forholdene, som er en temperatur på opptil 24 grader og fuktig luft.

Blomsterstanden, som består av grønnaktige små blomster, er omgitt av et hvitt høyt blad. Blomsten erstattes av en frukt som er oransje-gul og lukter ananas. Frukten er spiselig når den er moden, men de grønne plantedelene er giftige.  

Monstera plantens grønnlige små blomster omringes av et hvitt høyblad
Monstera plantens grønnlige små blomster omringes av et hvitt høyblad

Planten fra Mexico

Monstera hører opprinnelig hjemme i de tropiske regnskogene i Nord- og Mellom-Amerika, spesielt i det sørlige Mexico og Guatemala. Her er den designet for å klatre langs trær med sine luftrøtter og vokser opp til 18 meter høy.

Det er forskjellige teorier om hvorfor bladene er hullete. Den første teorien er at hullene i bladene maksimerer overflatearealet til planten, slik at den absorberer mer sollys ved bunnen av regnskogen. 

Den andre teorien er at hullene i bladene gjør den mer hardere overfor regnskogens

Hvor kommer monstera fra?
Planten kommer opprinnelig fra Mexico og Guatemala. Foto: Getty Images