Pilea/Elefantøre – Planten med den mystiske opprinnelsen

Planten som kom til Norden i 1940 årene, er lett å stelle og er pen i vinduskarmen. Her kan du få tips til alt du skal vite om plantning og passing av din elefantøre plante.

Pilea-planten har blitt en populær stueplante, og spesielt på Instagram har den finurlige planten fått mye oppmerksomhet de siste årene.

Vitenskapelig navn: Pilea peperomioides

Norsk navn: Elefantøre, misjonærplante og kinesisk pengeplante 

Pilea-planten har blitt en populær stueplante, og spesielt på Instagram har den finurlige planten fått mye oppmerksomhet de siste årene. En Pilea kan holde seg vakker og grønn hele året. Den er lett å ta vare på og krever ikke mye plass. Det er en liten, grønn plante med vakre, runde blader som kan vokse opptil 10 cm i diameter. Bladene sitter på en lang, tynn stilk som ligger nesten midt på bladet.

Elefantøre planten er godt egnet for vinduskarmen. Imidlertid, ikke ta feil av den lille planten, fordi den vokser og reproduserer raskt. Noen mener at det skjer i samme hastighet som ugress. En Pilea er i motsetning til ugress ikke noe du vil bli kvitt så snart som mulig, men faktisk en levedyktig potteplante som du kan ha glede av lenge. Her får du en detaljert guide til stelling av elefantøre planten. 

Pilea: Historien om elefantøre planten

Pilea-planten kom til Norden i 1946 i bagasjen til den norske misjonæren Agnar Espegren. Han hadde blitt sendt hjem fra Hunan provinsen i Kina to år før, og i den forbindelse tilbrakte Espegren og hans familie en uke i Yunnan i Kina. Her fant han Pilea Peperomioides kanskje på et marked, skriver Alice Vincent i sin bok Rootbound: Rewilding a Life.

Nettopp denne historien ligger til grunn for at Pilea-planten også kalles misjonærplanten. Men planten har faktisk flere kallenavn enn misjonærplante, kinesisk pengeplante og elefantøre. Den kalles også vennskapsplanten og tallerkenplanten. Ja, kjært barn… eller kjær plante har mange navn.       

Pilea-planten, som den norske misjonæren hadde med seg, har formert seg i Skandinavia i 60 år fordi stiklinger har blitt delt mellom familie og venner. Derfor er plantene vi ser i dag genetisk identiske med den som den norske misjonæren plukket tilbake på 40-tallet. Dette betyr at elefantøre planten du har hjemme i stuen kan være over 60 år gammel. 

Pilea Babyer I Potter
Masse nye Pilea-babyer som er plantet og klar til kanskje å bli gitt videre. Foto: Getty Images

Er pilea giftig?

I følge Helse Norge er planten ikke giftig, og det forventes ingen symptomer fra et lite inntak av den. Helse Norge anbefaler å gi litt vann å drikke for å fjerne rester og ubehagelig smak hvis ulykken er ute, og barnet ditt for eksempel har sett sin luke for å få seg en matbit. 

Slik planter du elefantøre planten 

Vanligvis vil man kjøpe en ny elefantøre plante i en krukke eller potte. Hvis elefantøre ikke er i en potte eller krukke, eller om du trenger å plante den på nytt, er det viktig at du velger en potte med hull i bunnen for drenering. En Pilea liker ikke for mye vann. Her er fem enkle trinn for å plante en Pilea.

Potte Med Hul
Krukker med hull i bunnen slik at vannet kan sile ut. Foto: Getty Images.
  • Sørg for å velge en krukke med god plass, slik at Pilea planten ikke trenger å leve trangt
  • Start med et lag lecakuler i bunnen av krukken. Kulene hindrer røttene i år råtne og drepe planten, da overflødig vann lettere kan renne av. Alternativt kan du også legge litt grus i blomsterjorden. På denne måten sikrer du enda bedre gjennomløp av vann, slik at jorden dreneres ordentlig. 
  • Fyll litt jord på toppen av lecakulene slik at det dekker. Det folk flest bruker er helt alminnelig blomsterjord. 
  • Plasser elefantøre planten i midten av potten. Hvis det er nødvendig, få hjelp fra noen andre som kan holde planten rett.  
  • Fyll jord rundt planten og press jorden lett ned langs sidene. Slik unngår du lufthuller og at jorden synker når du vanner den.
  • Vann elefantøre planten din rikelig med en gang du har plantet den. Da får den en god start!
Lecakuler I Bunnen Av Potten
Det er en god ide å legge lecakuler i bunnen av potten før du planter Pileaen. Foto: Getty Images

Plassering av pilea

En Pilea trives best med mye lys. Imidlertid bør det ikke være direkte sollys, da det får bladene til å bli gule og kjedelige. Den må derfor ha mye indirekte sollys, som den kan få i et nordvendt, kjølig vindu, eller hvis den plasseres inne i rommet der den ikke står direkte i solstrålene. 

Du kan med fordel vri elefantøre planten en halv sving innimellom, slik at den får lys fra alle kanter. Den vokser i henhold til lys og varme, så ved å snu planten får du en mer symmetrisk og ensartet plante. En skjev Pilea er altså et tegn på at den ikke trives med sin beliggenhet. Men hvis elefantøre planten har blitt skjev, ikke bekymre deg for mye. En Pilea blir raskt vant til endringer i omgivelsene, og så snart den får indirekte sollys på den mindre frodige siden, vil den begynne å snu i den andre retningen slik at den blir mer rett igjen. 

Pilea Lys1
Pilea planten trives godt i et nordvendt vindu, der det ikke er direkte sollys. Foto: Getty Images

Vanning av pilea

En Pilea liker ikke å få «plaskvåte føtter.» Sørg derfor for at den er i en potte med hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne av. Dreneringen styrkes ved å plassere lecakuler i bunnen av krukken.

Som en generell regel skal elefantøre planten vannes når de øverste 3-4 centimeterne av jorden er tørre. Jordoverflaten kan derfor tørke ut og sprekke, men jorda bør helst ikke tørke ut nede ved røttene. Du kan sjekke om det er tid for vanning ved å stikke fingertuppen i jorden og kjenne etter. Hvis den øverste jorden fortsatt er fuktig, bør du vente litt lenger med vanningen. Hvis du ikke har lyst til å stikke fingeren i jorden hver gang, kan du prøve å vanne elefantøre planten en gang i uken og vurdere om det fungerer. Du kan også anskaffe en jordfuktighetsmåler, som vil hjelpe deg å vise når det er tid for vanning.

Hvis din favorittkrukke ikke har hull i bunnen, kan du legge lecakuler eller små steiner i bunnen av krukken. Du kan også bruke favorittkrukke din som pottedeksel ved å plante Pilea i en plastpotte med hull i bunnen og deretter plassere den i potten.

Gjødsling?

Noen elefantøre planter holder seg fine og grønne hele tiden og trenger derfor ikke gjødsel. Hvis planten din trenger et ekstra skudd med energi, kan du gjødsle den omtrent hver 14. dag i vekstsesongen. Det er derfor ikke nødvendig å gjødsle en elefantøre om vinteren, når planten ikke vokser så mye. Flytende gjødsel, som er blandet med vann, er godt egnet for en elefantøre plante.

Slik formerer du pilea-planten med stiklinger

Noe av det morsomme med en Pilea-plante er hvor raskt den produserer stiklinger som du kan plukke og plante om. Du kan gi Pilea-babyene, som de også kalles, til familie og venner i gave eller bare som en søt tjeneste. Derfor har den også fått navnet vennskapsplanten.

Pilea Baby Stamme
Pilea stiklinger fra stammen. Foto Getty Images.

Ettersom Pilea planten vokser, popper det fort ut små stiklinger opp ved stammen eller ut i kanten av potten. Hvis du vil omplante en stikling fra stammen skal du grave litt ned i jorden slik at du kan skjære stiklinger av helt inne ved hovedstammen. Stiklinger skal helst være 3-5 centimeter lange før du skjærer dem av og omplanter dem.

Når du har skåret den av så planter du den i sin egen potte og vanner den godt.
Her kan du se et skudd fra stammen. Når det blir 3-5 centimeter langt kan du skjære det av. Foto: Getty Images.

Når du har skåret den av så planter du den i sin egen potte og vanner den godt. Hvis du vil bruke en Pilea-baby som er poppet opp fra et rotskudd et annet sted i potten, så skal du enten rykke den forsiktig opp med rot eller skjære den av der hvor den vokser opp av jorden. Heretter skal den også plantes i sin egen potte og vannes godt. 

Nyplantede Pilea Babyer
Nyplantede Pilea babyer som har fått godt med vann. Foto: Getty Images

Hvis du gjerne vil oppleve hvordan røttene tar form på den lille Pilea-babyen, kan du i stedet for å plante den direkte i en potte, sette den i et glass med vann. Så snart de nye røttene begynner å komme frem så skal Pilea-babyen plantes i jord i en potte. 

Hvis elefantøre planten mistrives

Hvis du opplever gule blader, tørre flekker eller krøllete blader, så er det et tegn på at elefantøre planten mistrives. Det er nøkkelord: lys, vann og temperatur. Du skal sørge for at elefantøre planten din ikke står i direkte sollys som kan gjøre bladene gule. Flytt derfor planten over i et nordvendt vindu, hvor den får masse indirekte sollys. 

Det er også en god ide å revurdere din vanning av planten. Får Pilea-planten for mye vann eller hvis det ikke renner ut av potten, vil den også få gule blader, og det er et tegn på at røttene drukner. Hvis din elefantøre plante ikke allerede står i en krukke med hull i bunnen så er det første skrittet mot en sunn elefantøre plante. Du kan også sørge for å vanne planten sjeldnere. 

Har din Pilea brune, tørre flekker eller krøller baldene sammen, så kan det være tegn på at den står for varmt. Det er en hardfør plante som fint kan klare kulden. Still den derfor kjølig. Hvis du har mulighet for det, så sett den utenfor over natten. 

Dette visste du kanskje ikke  

Kanskje vet du det ikke, eller kanskje har du aldri sett det med egne øyne før: Det skjer nemlig ikke for alle Pilea planter, men den kan blomstre. På noen av dem popper små knopper eller hvite blomster frem om våren.

Grunnen til at alle Pilea planter ikke blomstrer er egentlig et spørsmål om klima og temperaturen som de opprinnelig levde i. Som botanikere har funnet ut av så vokste planten på kjølige og skyggefulle bergsider oppe i høyden, hvor temperaturen kunne falle til frysepunktet om vinteren. Pilea-planten har muligens hatt en hvileperiode over vinteren og så har den kunnet bruke den oppsamlede energien til å skylle blomster frem om våren. 

Blomst I Pilea
Du kan være heldig å oppleve disse små, fine blomstene hvis du prøver trikset med å sette Pileaen kjølig over vinteren. Foto: Getty Images

Flere har opplevd at deres elefantøre plante har blomstret, og de har alle tilfelles at deres planter har stått utendørs eller i en kjølig utestue over vinteren. Trikset må altså være å plassere Pilea planten et kjølig sted hvis du vil ha sjansen for å oppleve blomster til våren. Det er imidlertid ytterst sjeldent at en Pilea prydes med åpne blomster, så ikke bli skuffet hvis det kun er lukkede blomster som kommer frem. 

Andre arter

Når vi sier Pilea vil de fleste tenke på den kinesiske pengeplante, Pilea Pepermioides. Denne arten har faktisk mange søsken som også er fine stueplanter, og som er lette å stelle.

Pilea Depressa

Pilea Depressa er en flott hengeplante med sine små runde blader som også kalles baby tears. Denne arten stammer fra det varmere og mer tropiske Caribbean, så den egner seg bedre til lune steder i hjemmet som et drivhus eller på en overdekket terrasse. Denne Pilea planten er heller ikke så glad i direkte sollys, men du kan sette den i et østvendt vindu slik at den får middel-mengde lys. Angående vanning er det en tommelfingerregel å vanne planten tre ganger i uken i sommerperioden, og en gang i uken i vinterperioden. Den må heller ikke overvannes. 

Pilea Depressa er en flott hengeplante med sine små runde blader som også kalles baby tears
Pilea Depressa. Foto: Getty Images

Pilea Glaucophylla

Pilea Glaucophylla eller Pilea Greyzy som den også heter, er en vakker utgave av planten med et grålig skjær. Dens små blader sitter i grupper flere steder på den lange stenglene og kan også egne seg som en hageplante hvis den klarer å gro. Slik som de andre Pilea-artene skal Pilea Greyzy plasseres i indirekte sollys. Du kan også plassere den i et østvendt vindu slik at den får litt morgensol, det vil ikke skade. Vanning er sik som de andre arter, unngå å overvanne. 

Pilea Greyzey
Pilea Glaucophylla. Foto: Getty Images

Det er en art av Pilea for alle grønne fingre der ute. Så ønsker du en lett stueplante med masse av liv, er Pilea et godt alternativ.