Bilde: Getty Images

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Fakta om Primula

  • Norsk navn: Primula eller kusymre
  • Latinsk navn: Primula
  • Engelsk navn: Primula og Primrose

Populære arter

  • Primula denticulata: Kuleprimula
  • Primula rosea: Roseprimula
  • Primula pubescens: Show Aurikler

Primulaens opprinnelse

Det finnes over 500 ulike arter av primula. Mange av disse stammer fra mer tempererte områder på den nordlige halvkule. Over halvparten av alle kjente arter hører hjemme i Himalaya. Primula er en planteslekt i nøkleblomfamilien, Primulaceae.

Primula i Norge

Primula eller kusymre, er en kjær kjenning i norske hjem og hager. Den gir vårfølelse i stua i januar og pryder hagen med vakre, klare farger i juni.

Norske gartnerier produserer primula i store mengder og planten ligger på 5. plass over de mest populære potteplantene i Norge.

Primula er vanlig i kyststrøk fra Aust-Agder til Sør-Trøndelag. Planten vokser i fuktig, skyggefull skog og i gressbakker. Den trives også i maritimt miljø nær sjøen.

Utseende

Primula er en urteaktig staude med vakre grønne blader. Vi finner primula i stor  fargeskala fra hvit til solgul, fra knallblå over til lys fiolett og fra rosa over til dyp rød. Primulaene er flerårige og trives godt i hagen. Noen ganske få fremavlede arter er riktignok ettårige.

Primula vulgaris er den vanligste stueplanten, men også syrinprimula (P. malacoides) og begerprimula (P. obconica) selges det mange av. Blomstene hos begge disse artene sitter samlet i kranser. Hhos Primula vulgaris kommer blomstene opp èn og èn fra midten av bladrosetten.

Vanligvis blir primulaen 15-25 cm høy, men enkelte arter kan bli opp til 90 cm.

Planting av primula

Tidligere skulle primulaen helst plantes ut om høsten, mens jorda fortsatt var varm og luftig. Men det var den gang  primula ble solgt som barrotsplante, altså uten jord og potte. I dag selges de derimot i potter og er langt bedre rustet til utplanting hele året, så lenge det ikke er frost i jorda.

Primulaer er enkle å plante. Grav et hull som er stort nok så røttene ikke bøyes. Fyll hullet med vann før du setter planten i jorda, slik at vannet trekker godt ned. Bland gjerne jorden med litt kompost. Fyll på med jord rundt primulaen så den står støtt.

Primula formeres både ved såing og ved deling.  Det anbefales å dele primulaen ca. hvert tredje år.

Primula og blomstring

Enkelte primulaer begynner blomstringen sin allerede tidlig på våren. For en stund tilbake var primulaens sesong relativt kort. I dag har vi såpass mange forskjellige sorter tilgjengelige, at vi faktisk kan ha blomstrende primulaer helt til september. Navnet primula refererer for øvrig til at planten var en av de første (primus) blomstene som blomstret da våren kom.

Primula innendørs

Primulaer i potter. Foto: iStock

Primula er en populær stueplante. Det viktigste å merke seg ved stell av primula, er at jorden alltid skal være fuktig. Samtidig skal den heller ikke bli stående i vann. Vær oppmerksom på at primulaen foretrekker en stuetemperatur på mellom 15 og 18 grader. Da står den lengre og avgir mer duft enn om den oppbevares varmere. Primulaer innendørs skal ikke stå i direkte sollys, ei heller for mørkt, ettersom det avbleker blomsten.

Stell av primula

Primulaen må vannes regelmessig, spesielt i tørre og varme perioder. Får ikke planten tilstrekkelig med vann, legger bladene seg ned mot jorden og blomsterstengelen begynner å henge. Primulaer står best i halvskyggen og i fuktig jord.

Planten trenger ikke å beskjæres og gjødsling er som regel ikke nødvendig, med mindre jorden den vokser i er spesielt næringsfattig. Overgjødsling kan faktisk ha en uheldig effekt på primulaen. Det kan føre til at bladene vokser seg store og kraftige, mens blomstene forblir uendret. Primulaen kan plantes ut i hagen når faren for frost er over.

Aurikler og primula

Primula og aurikler omtales ofte om hverandre. En aurikkel er en vanlig hageplante i nøkleblomfamilien som er fremavlet som en hybrid mellom ulike primulaarter fra alpene. En av disse er Primula auricula, derav navnet. Denne blomstrer i mai og juni i mange fargenyanser. I motsetning til de fleste andre primulaer, trives Primula auricula best i sandete og tørr jord. De fleste hageaurikler er en krysning mellom Primus auricula og Primus hirsuta.

Primula og virkestoffet primin

Primula inneholder stoffet primin, som noen er overfølsomme for.

Konsentrasjonen av primin har opprinnelig vært størst i begerprimula (Primula obconica). De nyere typene av begerprimula er nå mer allergivennlige og hudnøytrale enn tidligere.

Vær likevel oppmerksom på at mennesker med spesiell overfølsomhet for stoffet primin, kan utvikle håndeksem.

26. januar 2016
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.