Rutelilje
Ruteliljen har rutemønstrede blomster Bilde: iStockphoto

Rutelilje – en småtrendy vårblomst

Ønsker du deg en yndig hageplante av spesiell karakter? Ruteliljen er spinkel av vekst, men har nydelige rutemønstrede blomster. Les alt om dyrking, blomstring og stell.

Fakta om rutelilje

  • Norsk navn: Rutelilje, Vibeegg, Kongekrone, Vipeegg
  • Latinsk navn: Fritillaria meleagris
  • Tysk navn: Schachbrettblume
  • Engelsk navn: Snakes head tritillary

Populære arter

  • Alba: hvit med svake, grønnlige ruter
  • Aphrodite: hvit med svake ruter
  • Artemis: pur­purrød med spesielt tydelige ruter
  • Cha­ron: mørkefiolett
  • Pomona: hvit med fiolette ruter
  • ­Purpie King: purpurrød med svake ruter

Kjennetegn

Ruteliljen er en løkplante med søte, små blomster. Planten er spinkel av vekst, noe som gjør at den lett lar seg utkonkurrere av mer kraftigvoksende hageplanter.

Opprinnelse og slekt

Ruteliljer er naturlig utbredt i de sentrale og østlige delene av Europa. I naturen vokser som regel ruteliljer sammen i et større antall i kupert terreng med kalkrik jord.

Ruteliljen stammer fra slekten Fritilaria og er en plante i liljefamilien, som også omfatter en rekke andre vårblomstrende løkplanter.

Utseende

Ruteliljen er en oppreist løkplante med et særpreget utsende. Ruteliljen har 1-2 forholdsvis store, hengende og rutete/sjakkbrettmønstrede blomster på hver av de tynne stenglene. Blomstene er klokkeformede og er vanligvis hvite og lilla. Stengelen blir 30-50 cm høy, avhengig av vekstvilkår. Planten har grønne og smale blader.

Det finnes også helt hvite ruteliljer, samt hvite blomster med grønt rutemønster.

Sesong for blomstring

Ruteliljen er en vårplante og blomstringen skjer som regel i april og mai, altså like etter krokusen. Ruteliljen blomstrer i 3-4 uker, som er ganske bra for løkblomst å være. Som avskåret, er blomsten holdbar i opptil 3 uker.

Planting, dyrking og deling

Plant løkene i august eller september. I likhet med de fleste andre vårblomstrende løk- og knollvekster, bør Ruteliljen kjøpes inn og plantes så tidlig som mulig. Blir den stående i butikken utover høsten kan løken svekkes og medføre råte og inntørking.  Plant løkene i jorda med en dybde på 5-6 cm. De skal ligge forholdsvis tett.

Ruteliljen kan selvsagt også formeres fra frø, men da går det som regel flere år før de blomstrer. Vær oppmerksom på at frøene trenger frost for å spire. Frøene kan derfor drysses utover jorda. Alternativt kan ruteliljen formeres fra sideløk, som samles opp etter at planten har visnet.

Grobunn

Ruteliljer vokser fint i vanlig hagejord, men trives best i en næringsjord som minner om skogbunn. Gi derfor jorda rikelig med Sphagnum, som både forsurer jorden og holder på fuktigheten. Ruteliljer trives også i jord med høyt kalkinnhold og krever ellers fuktig grobunn i vekstperioden. Er hagejorden din kalkfattig, kan du godt drysse litt kalk ut tidlig på våren når frosten er over.

Planten trives dessuten i porøs jord; i både bed og gress.

Stell av rutelilje

Løkvekster, som ruteliljer, er generelt lettstelte og robuste planter som gjerne blomstrer igjen og igjen. Dersom ruteliljen trives der den vokser, kan de raskt bli mange, ettersom de er selvsående.

Ruteliljene trenger å vannes jevnlig, ettersom planten trives best i fuktig jord.

Gjødsling

Ruteliljen bør gjødsles ved ca. hver fjerde vanning i vekstperioden.

Sol og temperatur

Gi ruteliljen din full sol eller halvskygge. I perioden fra våren og forsommeren og frem til plantene visner, trenger ruteliljen rikelig med sol.

Bruk

Ruteliljer er flotte i staude- og blomsterbed. Men de egner seg også som krukkeplanter og i buketter.

Fiender

Ruteliljenes verste fiender er tørke, jordrotter (vånd, vannrotter) og liljebiller ( en type bladbille). Jordrottene kan gnage på knoppene og de små lakkrøde liljebillene lever av ruteliljenes blader og blomster.

7. april 2019
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt