Storkenebb er en hardfør og elegant staude.
Storkenebb er en hardfør og elegant staude. Bilde: Getty Images

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Fakta om Storkenebb

Norsk navn: Storkenebb
Latinsk navn: Geranium
Engelsk navn: Cranes Bill

Populære arter

  • Geranium Phaeum: Sortrøde, bølgekronede blomster. Finnes også med hvite, grålige, lilla og rosa blomster
  • Geranium Rozanne: Store, blåfiolette blomster
  • Geranium Cinereum: Hvitgrå, 15-20 cm høy 

Opprinnelse

Storkenebb er en planteslekt i storkenebbfamilien og omfatter over 400 arter rundt om i Europa, Asia og Nord-Amerika. Planten finnes stort sett over alt i tempererte områder. Storkenebb vokser primært i den østlige delen av Middelhavsområdet, men vokser også på fjellet i tropene.

Utseende

Storkenebb finnes i mange ulike varianter; fra små, teppedannende planter til ganske høye stauder. Storkenebbenes størrelse varierer stort mellom 15 cm og hele 60 cm.

Bladene er håndnervet og de symmetriske blomstene sitter som regel parvis sammen på tynne stengler. Disse bladene er spesielt karakteristiske med ulike mønstre.

Storkenebb egner seg svært godt som bunndekkende staude, på grunn av den tette og kompakte bladveksten ned mot jorda.

Blomstene kan være både enkle og halvfylte og finnes i flere farger: rosa, hvite, blå og lilla. Storkenebb i rødtoner er den mest vanlige.

Sesong for blomstring

Blomstringen avhenger av arten. Geranium phaeum blomstrer eksempelvis i mai og juni, mens rozanne blomstrer fra sommeren og frem til frosten kommer.

Blomstringen for storkenebb strekker seg vanligvis over et par måneder om sommeren. 

Planting og flytting av storkenebb

Storkenebb kan plantes ut hele året, utenom perioden med frost i jorda.

Det krever ikke all verden av kunnskaper for å plante storkenebb ut. Begynn med å grave et plantehull som er stort nok til å romme plantens røtter, uten at de bøyes.

Løsne opp jorden i bunn av plantehullet så røttene lettere får fotfeste. Sett planten ned i hullet, fyll på med jord omkring og tilfør vann. Avslutt med å klappe jorden godt fast rundt planten.

Planteavstanden mellom hver plante bør være ca. 25-30 cm.

Du kan også dele og flytte storkenebb. Beste tidspunkt for både deling og flytting er om høsten, når jorda fortsatt er varm og fuktig.

Grobunn

Storkenebb trives best i tørr og ikke spesielt leiret jord. Dersom du synes jorda er for leirete, kan du gjerne blande inn litt sand – men ikke for mye, ettersom planten også trenger mye næring fra jorda.

Ellers overlever storkenebb stort sett overalt og stiller ikke de store krav til jordbunnen. Norsk hagejord er som regel tilstrekkelig for at storkenebb skal trives.

Stell av storkenebb

Storkenebb finnes på lista over de nokså enkle staudene og krever ikke mye stell.  Planten er hardfør og uproblematisk å ha med å gjøre. Den overlever vintre, ettersom den tåler frost. Dekk likevel gjerne til om vinteren.

Vanning og gjødsling

Storkenebb er rustet for å tåle tørkeperioder og planter som står ute, trenger derfor ikke å vannes.

Dersom planten står i passe næringsrik jord, har den heller ikke behov for å bli gjødslet.

Plassering

Storkenebb trives best og blomstrer kraftigere ute i full sol. De fleste artene tåler likevel halvskygge og noen ganske få også full skygge.

Storkenebb kan fint stå i krukker, men trives best når den får strekke røttene sine ut i fri jord.

Plant gjerne flere storkenebb ved siden av hverandre. Da forsterkes det visuelle inntrykket og de setter et vakkert preg på hagen din.

Nyttebruk

Storkenebb egner seg godt som bunndekkeplanter. Plasser dem gjerne i et bed innimellom rosene. Storkenebbenes kraftige blader skygger for jorda og hindrer ugress i å vokse frem.

Siden planten er spesielt hardfør, kan den også utkonkurrere skvallerkålen.

26. januar 2016
Mer om Planteleksikon

VIDEO: Slik spiser du rå brennesle

Brennesle er beryktet plante. Men brennesle er faktisk veldig sunt, og kan spises tilberedt eller rett fra busken. Vi viser deg hvordan.

12 spiselige vekster i norsk natur

Her er 12 ville planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Bli med på sanketur! Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

KÅRING: Norges 10 rareste navn på sopp og planter

Ikke alle sopp- og planter har særlig tiltalende navn på norsk. Her kårer vi de ti verste.

Dette er Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelig...

VIDEO: Her er Norges wasabi

Strandkarse er en vanlig plante i skjærgården. Smak på den, og du vil kjenne en kraftig smak av pepperrot, nesten som wasabi!

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Akeleien - selvsående og lettstelt

Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Primula – en frisk forsmak på våren

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.