Bilde: Spirea.no

Slik gjenoppliver du et gammelt frukttre

Det finnes håp om gjenoppstandelse selv for gamle, neglisjerte epletrær. Men det tar minst tre år å få treet tilbake til «normalen».

Naboen vår har et gammelt epletre som ikke har blitt beskåret på mange år. De fleste greinene peker rett oppover, og i fjor kom det bare ett enkelt eple på treet.

Vi spurte derfor naboen om vi kunne få lov til å prøve å beskjære epletreet slik at det kanskje kan komme noen epler på det igjen.

Tiår med neglisjering  

Det var lett å se på epletreet at det i sin tid ble gjort en jobb for å beskjære det i riktig form. Men ifølge naboen er det ikke gjort noe særlig med treet siden han flyttet hit på 1980-tallet. Vi snakker med andre ord om cirka 30 år uten beskjæring.

For å få treet tilbake til «god gammel form», må vi derfor beregne å bruke litt tid. En gradvis beskjæring over tre år anbefales.

Årsaken til at ikke alt kan beskjæres på en gang, er at da vil treet rett og slett få skikkelig sjokk. Fjerner du for mye av treet på én gang, vil treet tro at det befinner seg i den ytterste livsfare, og dermed reagere med en voldsom skuddvekst. 

All beskjæring vil føre til skuddvekst, men jo kraftigere beskjæring, desto mer skuddvekst.

Slik redder du det gamle frukttreet

Lag en treårsplan for beskjæringen.Vår treårsplan går som følger ;

Første år

Fjern cirka 1/3 av de greinene som peker rett oppover. På grunn av plantehormonene blir det ikke frukt på greiner som peker rett til værs. Det ville også vært veldig upraktisk å plukke epler i toppen av et tre.

Det er også viktig at du fjerner alle greiner som er døde eller skadet. Greiner som krysser hverandre eller går innover i treet kan også fjernes. På 1/3 av skuddene som er igjen, klipper du toppene.

Andre år

  • Fjern igjen en god del av de opprette skuddene inne i kronen.
  • Beskjær ledegrener til utovervendene skudd, klipp igjen av toppene for å stimulere forgreining.
  • Fjern noen få grove greiner i midten av treet for å åpne for lys og sirkulasjon inne i kronen.
  • Fjern halvparten av veksten fra forrige årsvekst, men la de best utviklede utovervendende grenene være.

Tredje år

  • Fortsett å klippe av toppene på skuddene for å stimulere forgreininger.
  • Fjern sterktvoksende greiner som skyter fra greinkragene av fjernede greiner.
  • Nå bør det formes noen fruktbærende skudd. Sørg for at de får lys og luftsirkulasjon.
  • Nå bør det være mulig å forsiktig starte normale beskjæringsrutiner.

Selv om frukttreet er blitt neglisert i mange år, er det vanligvis bedre å prøve å få skikk på et gammelt tre, fremfor å sage det ned og plante nytt. Unntaket er hvis treet har sykdom som for eksempel frukttrekreft, eller det er en gammel sort som lett blir angrepet av sykdom eller skadedyr.

Lykke til med å redde treet ditt!

Sjekk ut Spirea.no for flere nyttige tips til hagen.  

11. mars 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...