Dette er bare en av måtene du kan bli kvitt skitt på flisene
Dette er bare en av måtene du kan bli kvitt skitt på flisene Bilde: iStockphoto

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Du kan rense flisene med trykk eller fett

Vannstråle retningen skal maks ha en vinkel på 30° i forhold til belegningen, da en mer direkte vannstråle kan skylle bort fugesandet.

Godt gammeldags fett er den beste og mest miljøvennlige kur. Jevnlig rengjøring med vann og kost fjerner de fleste urenhetene, alger og mose. Kosten ”stresser” i tillegg ugress, slik at det ikke gror.

Slip bort algene

Hvis du gjerne vil få det ekstra rent og fjerne algene, så finnes det flere muligheter. Du kan strø sand utover flisene og slipe dem rene ved å feie rundt sandet. Velg en skarp kornet, renvasket 0-4 mm sand / grus, så sandkornene fungerer som sandpapir. Og selv om det tar tid så får du samtidig fylt fugene med frisk sand. Les også: Legg fliser på uteplassen

Fuger uten ugress

Fugesand kan forhindre og forebygge at det kommer ugress mellom flisene og det finnes flere forskjellige typer. En type har en så høy pH-verdi at ukrutt faktisk ikke kan gro i det. En annen type herder så hardt at det ikke er noe som kan vokse i det. Fuger er til gjengjeld fortsatt elastiske. Andre typer av fugesand pakker seg hardt og forhindrer at ugress tar fatt.

>> Få de beste tipsene og triksene til hagen med viivilla´s GRATIS nyhetsbrev

Forebyggende fugesand

Du kan bruke forebyggende fugesand når du legger fliser og til å etterfylle på en gammel flisbelegg. Du kan også bruke det på vanskelige fliser med masse ugress. Deretter må du skrape sand opp i ca. 3 cm dybde og skifte det ut med ugresshemmende sand. Det er viktig å huske at ugress som har røtter lengre nede fortsatt vil gro opp gjennom sanden.

Spray algefjerner på

Det finnes forskjellige algefjernings produkter. Dette sprayes ufortynnet rett på og fjerner både eksisterende alger og forhindrer nye algeangrep. Mange av produktene skal brukes i tørr-vær, hvor det har tid til å trekke inn og kan så vaskes bort eller skylles vekk neste gang det regner. Det er viktig å lese på flasken før du går i gang. 

Vær forsiktig med høytrykksspyler

Hvis du vil bruke høytrykkspyler til å rengjøre, så skal du gjøre det med letthet. For høyt trykk, for tett på flisene kan nemlig skade overflaten, ved at du spoler litt av betongen av overflaten av. Dette fører til at flisene blir mer grove og dermed mer utsatt for skitt og alger. Sett deretter trykket til det laveste nivået og vask med god avstand til flisene. Om nødvendig så kan du velge et lite område som ikke er spesielt synlig, hvor du tester først, for å sikre deg at det ikke kommer skader.

Flekkfjerner av fliser

  • Mose og alger: forsvinner som regel når det blir tørrvær. Alternativt kan det fjernes med en miljøgodkjent algefjerner eller slipes vekk med skarp kornet sand, som feies over belegningen. Mose kan skrapes opp fra fugene – husk å etterfylle med fugesand.
  • Tyggegummi: oppløses med bensin og skrapes av flisene.
  •  Olje: Fersk våt olje suges opp med papir, sagflis, kattegrus eller lignende. Olje som har trengt ned i belegningen vaskes med motorrens og dekkes med eksempelvis kattegrus eller lignende i ett døgn. Olje skader ikke belegningen.
  • Treimpregnering: suges opp med en klut eller papir i et døgns tid.
  • Maling: Vannbasert våt maling suges opp med papir eller klut. Vaskes av med vann. Våt maling med oljebasis suges opp med papir eller en klut og dekkes til med sagflis i ett døgn. Resten vaskes av. Tørr maling kan skrubbes av med sand og en flat stein. Maling som har tørket dypt inn kan fjernes med en blåselampe.
  • Rust: fjernes med rustfjerner. Dypp rustfjerner med pasta av like deler 15 % natriumnitrat og glyserol. Pastaen skal sitte på 2-3 dager før avskrapning og vasking. Alle behandlinger avsluttes med vasking med vann og alminnelig skurepulver.

Kampen mot ugress

Også når det kommer til ugress så er det lettere å forebygge enn å helbrede. Har du god gammeldags flisbelegg med helt fylte fuger, så gir den naturlige forseglingen av fugene en tett og forholdsvis hard overflate. Dette gjør det vanskelig for ugressfrø å spire. Samtidig renner vannet lettere bort, slik at det ikke er fuktig nok for plantene å overleve.

Hvis fugen ikke er helt fylt, kan ugressfrø samles i fordypningene og spirer i ro og frem mellom steinene. Samtidig samler vannet seg slik at uvelkomne planter får gode forhold. Det er derfor viktig å sørge for at fugene er fylte. Det ser også ofte penest ut.

 

13. juni 2018
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...