Dette er bare en av måtene du kan bli kvitt skitt på flisene
Dette er bare en av måtene du kan bli kvitt skitt på flisene Bilde: iStockphoto

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Du kan rense flisene med trykk eller fett

Vannstråle retningen skal maks ha en vinkel på 30° i forhold til belegningen, da en mer direkte vannstråle kan skylle bort fugesandet.

Godt gammeldags fett er den beste og mest miljøvennlige kur. Jevnlig rengjøring med vann og kost fjerner de fleste urenhetene, alger og mose. Kosten ”stresser” i tillegg ugress, slik at det ikke gror.

Slip bort algene

Hvis du gjerne vil få det ekstra rent og fjerne algene, så finnes det flere muligheter. Du kan strø sand utover flisene og slipe dem rene ved å feie rundt sandet. Velg en skarp kornet, renvasket 0-4 mm sand / grus, så sandkornene fungerer som sandpapir. Og selv om det tar tid så får du samtidig fylt fugene med frisk sand. Les også: Legg fliser på uteplassen

Fuger uten ugress

Fugesand kan forhindre og forebygge at det kommer ugress mellom flisene og det finnes flere forskjellige typer. En type har en så høy pH-verdi at ukrutt faktisk ikke kan gro i det. En annen type herder så hardt at det ikke er noe som kan vokse i det. Fuger er til gjengjeld fortsatt elastiske. Andre typer av fugesand pakker seg hardt og forhindrer at ugress tar fatt.

>> Få de beste tipsene og triksene til hagen med viivilla´s GRATIS nyhetsbrev

Forebyggende fugesand

Du kan bruke forebyggende fugesand når du legger fliser og til å etterfylle på en gammel flisbelegg. Du kan også bruke det på vanskelige fliser med masse ugress. Deretter må du skrape sand opp i ca. 3 cm dybde og skifte det ut med ugresshemmende sand. Det er viktig å huske at ugress som har røtter lengre nede fortsatt vil gro opp gjennom sanden.

Spray algefjerner på

Det finnes forskjellige algefjernings produkter. Dette sprayes ufortynnet rett på og fjerner både eksisterende alger og forhindrer nye algeangrep. Mange av produktene skal brukes i tørr-vær, hvor det har tid til å trekke inn og kan så vaskes bort eller skylles vekk neste gang det regner. Det er viktig å lese på flasken før du går i gang. 

Vær forsiktig med høytrykksspyler

Hvis du vil bruke høytrykkspyler til å rengjøre, så skal du gjøre det med letthet. For høyt trykk, for tett på flisene kan nemlig skade overflaten, ved at du spoler litt av betongen av overflaten av. Dette fører til at flisene blir mer grove og dermed mer utsatt for skitt og alger. Sett deretter trykket til det laveste nivået og vask med god avstand til flisene. Om nødvendig så kan du velge et lite område som ikke er spesielt synlig, hvor du tester først, for å sikre deg at det ikke kommer skader.

Flekkfjerner av fliser

  • Mose og alger: forsvinner som regel når det blir tørrvær. Alternativt kan det fjernes med en miljøgodkjent algefjerner eller slipes vekk med skarp kornet sand, som feies over belegningen. Mose kan skrapes opp fra fugene – husk å etterfylle med fugesand.
  • Tyggegummi: oppløses med bensin og skrapes av flisene.
  •  Olje: Fersk våt olje suges opp med papir, sagflis, kattegrus eller lignende. Olje som har trengt ned i belegningen vaskes med motorrens og dekkes med eksempelvis kattegrus eller lignende i ett døgn. Olje skader ikke belegningen.
  • Treimpregnering: suges opp med en klut eller papir i et døgns tid.
  • Maling: Vannbasert våt maling suges opp med papir eller klut. Vaskes av med vann. Våt maling med oljebasis suges opp med papir eller en klut og dekkes til med sagflis i ett døgn. Resten vaskes av. Tørr maling kan skrubbes av med sand og en flat stein. Maling som har tørket dypt inn kan fjernes med en blåselampe.
  • Rust: fjernes med rustfjerner. Dypp rustfjerner med pasta av like deler 15 % natriumnitrat og glyserol. Pastaen skal sitte på 2-3 dager før avskrapning og vasking. Alle behandlinger avsluttes med vasking med vann og alminnelig skurepulver.

Kampen mot ugress

Også når det kommer til ugress så er det lettere å forebygge enn å helbrede. Har du god gammeldags flisbelegg med helt fylte fuger, så gir den naturlige forseglingen av fugene en tett og forholdsvis hard overflate. Dette gjør det vanskelig for ugressfrø å spire. Samtidig renner vannet lettere bort, slik at det ikke er fuktig nok for plantene å overleve.

Hvis fugen ikke er helt fylt, kan ugressfrø samles i fordypningene og spirer i ro og frem mellom steinene. Samtidig samler vannet seg slik at uvelkomne planter får gode forhold. Det er derfor viktig å sørge for at fugene er fylte. Det ser også ofte penest ut.

 

13. juni 2018
Mer om Hage

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette bør du vite. 

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan...

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en måte å unngå det eller rett det opp på. Få svarene på 10 forskjellige tomat problemer fra den danske  hageeksperten, Lotte Bjarke fra magasinet idenyt.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...

Insekthotell - Gi insektene et flott bosted i hagen

Dekorer hagen din og hjelp insektene med et flott insekthotell. Et insekthotell skaper rom og plass til egg og larver fra bier, sommerfugler, marihøner, biller og andre viktige insekter.

Få mer ut av regnvannet med en regnvannstønne

En regnvannstønne er en god investering hvis du bruker mye vann i hagen. Les her alt du trenger å vite om oppsamling og gjenbruk av regnvannet med en...

Dette må du tenke på når du henger opp fuglekasse

Skal du sette opp en fuglekasse? Da er det særlig én ting du bør ta hensyn til.

De 11 beste klatreplantene til pergola og overdekkene terrasser

Lykke er å spasere under ett tak av blomster, gjennom en pergola eller sitte under klatreplanter i full blomst på terrassen. Her er 11 spennende forslag på slyngplanter og klatreplanter som gjør drømmen til virkelighet.

10 planter og blomster du kan ha i krukke

Blomster i krukker er både pene og praktiske. Vi har samlet 10 forslag til blomster som du kan gå i gang med som ditt neste prosjekt i hagen, på balkong...

Så sunn blir du av hagearbeid

Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lage.

Slik blir solsikken din 5 meter høy

Den flotte, gule solsikken minner mange om norsk sommer. De kan bli opp til 4-5 meter, hvis du følger vårt råd om tournesol – blomsten som alltid snur seg mot solen.  

Vår = tid for frisørtime i hagen

Tidlig vår er tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker, roser, og en del prydbusker og prydtrær.

Beskjæring av epletre

Uansett om du har et nytt eller gammelt epletre så kan du hjelpe treet ved å beskjære det riktig. Det former nemlig treet sånn at det blir pent å se på...