Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.


Du kan rense flisene med trykk eller fett

Vannstråle retningen skal maks ha en vinkel på 30° i forhold til belegningen, da en mer direkte vannstråle kan skylle bort fugesandet.

Godt gammeldags fett er den beste og mest miljøvennlige kur. Jevnlig rengjøring med vann og kost fjerner de fleste urenhetene, alger og mose. Kosten ”stresser” i tillegg ugress, slik at det ikke gror.

Slip bort algene

Hvis du gjerne vil få det ekstra rent og fjerne algene, så finnes det flere muligheter. Du kan strø sand utover flisene og slipe dem rene ved å feie rundt sandet. Velg en skarp kornet, renvasket 0-4 mm sand / grus, så sandkornene fungerer som sandpapir. Og selv om det tar tid så får du samtidig fylt fugene med frisk sand. Les også: Legg fliser på uteplassen

Fuger uten ugress

Fugesand kan forhindre og forebygge at det kommer ugress mellom flisene og det finnes flere forskjellige typer. En type har en så høy pH-verdi at ukrutt faktisk ikke kan gro i det. En annen type herder så hardt at det ikke er noe som kan vokse i det. Fuger er til gjengjeld fortsatt elastiske. Andre typer av fugesand pakker seg hardt og forhindrer at ugress tar fatt.

>> Få de beste tipsene og triksene til hagen med viivilla´s GRATIS nyhetsbrev

Forebyggende fugesand

Du kan bruke forebyggende fugesand når du legger fliser og til å etterfylle på en gammel flisbelegg. Du kan også bruke det på vanskelige fliser med masse ugress. Deretter må du skrape sand opp i ca. 3 cm dybde og skifte det ut med ugresshemmende sand. Det er viktig å huske at ugress som har røtter lengre nede fortsatt vil gro opp gjennom sanden.

Spray algefjerner på

Det finnes forskjellige algefjernings produkter. Dette sprayes ufortynnet rett på og fjerner både eksisterende alger og forhindrer nye algeangrep. Mange av produktene skal brukes i tørr-vær, hvor det har tid til å trekke inn og kan så vaskes bort eller skylles vekk neste gang det regner. Det er viktig å lese på flasken før du går i gang. 

Vær forsiktig med høytrykksspyler

Hvis du vil bruke høytrykkspyler til å rengjøre, så skal du gjøre det med letthet. For høyt trykk, for tett på flisene kan nemlig skade overflaten, ved at du spoler litt av betongen av overflaten av. Dette fører til at flisene blir mer grove og dermed mer utsatt for skitt og alger. Sett deretter trykket til det laveste nivået og vask med god avstand til flisene. Om nødvendig så kan du velge et lite område som ikke er spesielt synlig, hvor du tester først, for å sikre deg at det ikke kommer skader.

Flekkfjerner av fliser

  • Mose og alger: forsvinner som regel når det blir tørrvær. Alternativt kan det fjernes med en miljøgodkjent algefjerner eller slipes vekk med skarp kornet sand, som feies over belegningen. Mose kan skrapes opp fra fugene – husk å etterfylle med fugesand.
  • Tyggegummi: oppløses med bensin og skrapes av flisene.
  •  Olje: Fersk våt olje suges opp med papir, sagflis, kattegrus eller lignende. Olje som har trengt ned i belegningen vaskes med motorrens og dekkes med eksempelvis kattegrus eller lignende i ett døgn. Olje skader ikke belegningen.
  • Treimpregnering: suges opp med en klut eller papir i et døgns tid.
  • Maling: Vannbasert våt maling suges opp med papir eller klut. Vaskes av med vann. Våt maling med oljebasis suges opp med papir eller en klut og dekkes til med sagflis i ett døgn. Resten vaskes av. Tørr maling kan skrubbes av med sand og en flat stein. Maling som har tørket dypt inn kan fjernes med en blåselampe.
  • Rust: fjernes med rustfjerner. Dypp rustfjerner med pasta av like deler 15 % natriumnitrat og glyserol. Pastaen skal sitte på 2-3 dager før avskrapning og vasking. Alle behandlinger avsluttes med vasking med vann og alminnelig skurepulver.

Kampen mot ugress

Også når det kommer til ugress så er det lettere å forebygge enn å helbrede. Har du god gammeldags flisbelegg med helt fylte fuger, så gir den naturlige forseglingen av fugene en tett og forholdsvis hard overflate. Dette gjør det vanskelig for ugressfrø å spire. Samtidig renner vannet lettere bort, slik at det ikke er fuktig nok for plantene å overleve.

Hvis fugen ikke er helt fylt, kan ugressfrø samles i fordypningene og spirer i ro og frem mellom steinene. Samtidig samler vannet seg slik at uvelkomne planter får gode forhold. Det er derfor viktig å sørge for at fugene er fylte. Det ser også ofte penest ut.