Bilde: iStock

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Ta stiklinger på vinteren 

Alt som skal til for å få en sin helt egne, nye busk, er en ren, skarp rosesaks pluss litt viten om hvilken busk som evner å danne røtter fra vinterstiklinger. Vinterstikliner tar du i vintermånedene, når plantene har innstilt veksten og har mistet alle bladene sine. 

Se til stiklingene 

Det er viktig at jorden som du setter stiklingene i er fuktig, men aldri våt. Det er derfor viktig at du sjekker ofte. Du kan sette stiklinger i potter med jord eller direkte ute i hagen. Kjøkkenhagen er et opplagt sted da jorden som regel er luftig og jobbet med. Går du for en potteløsning, skal pottene plasseres lyst og lidt beskyttet for eksempel i drivhus.

Pass på de tidlige røttene 

Når det blir vår og det kommer varme i luftene begynner knoppene og de lysegrønne bladene å titte frem som et bevis på at det er liv i stiklingene. Du skal dog være oppmerksom på at det ofte er mere aktivitet i toppen enn i roten. Du skal derfor være ganske forsiktig når du omplanter planten. De tidlige røttene er den  nye plantens livline. 

La dem stå hele sommeren

Hvis du har stukket stiklingene direkte i jorden, kan du helt fint la dem stå hele sommeren, før du omplanter dem. Hvis du har stukket stiklingene i en potte, skal du veldig forsiktig plantee dem ut i jord i sluttningen i mai. Velg et sted med god, porøs jord og hold fortsatt et øye med at planten ikke har for lite eller for mye vann. 

Slik gjør du 

Velg en gren som har samme tykkelse som en blyant og klipp den av ved basis. De nyeste grenene har lettest ved å danne nye røtter. De kan som regel gjenkjennes ved at de har en lysere bark. Fjern skuddspissen, som ofte er myk og som ikke tåler så mye, spesielt ikke når vinteren kommer. Klipp grenen i 20-25 cm lange stykker. Klipp rett under en knopp nederst og rett over en knopp øverst. 

Husk hva som er opp og ned 

Det er lurt å klippe med vannrett klipp nederst og et skrått snitt øverst, da er det lett å huske hvilken vei som er og opp og ned på stiklingen. Stikk stiklingen cirka halveis ned i jorden med toppen oåå og trykk jorden godt ned rundt den. Sørg for at jorden er fuktig, men at den hverken er våt eller på noe tidspunkt tørker ut. 

Unngå ugress 

Hvis du legger et lag med sort plast og dekker jorden der stiklingene skal stå, slipper du for å rense for ugress. Det vil også sikre at stiklingene ikke får konkurranse fra andre planter.

Syv “lette” busker  

Det er ikke alle busker som er lette å formere med stiklinger, men du går ikke helt feil hvis ud velger en av disse syv:

  1. Rips 
  2. Solbær
  3. Forsythia
  4. Kornel
  5. Hyld
  6. Hvit jasmin
  7. Buddleja
29. august 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...