Bilde: iStock

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Ta stiklinger på vinteren 

Alt som skal til for å få en sin helt egne, nye busk, er en ren, skarp rosesaks pluss litt viten om hvilken busk som evner å danne røtter fra vinterstiklinger. Vinterstikliner tar du i vintermånedene, når plantene har innstilt veksten og har mistet alle bladene sine. 

Se til stiklingene 

Det er viktig at jorden som du setter stiklingene i er fuktig, men aldri våt. Det er derfor viktig at du sjekker ofte. Du kan sette stiklinger i potter med jord eller direkte ute i hagen. Kjøkkenhagen er et opplagt sted da jorden som regel er luftig og jobbet med. Går du for en potteløsning, skal pottene plasseres lyst og lidt beskyttet for eksempel i drivhus.

Pass på de tidlige røttene 

Når det blir vår og det kommer varme i luftene begynner knoppene og de lysegrønne bladene å titte frem som et bevis på at det er liv i stiklingene. Du skal dog være oppmerksom på at det ofte er mere aktivitet i toppen enn i roten. Du skal derfor være ganske forsiktig når du omplanter planten. De tidlige røttene er den  nye plantens livline. 

La dem stå hele sommeren

Hvis du har stukket stiklingene direkte i jorden, kan du helt fint la dem stå hele sommeren, før du omplanter dem. Hvis du har stukket stiklingene i en potte, skal du veldig forsiktig plantee dem ut i jord i sluttningen i mai. Velg et sted med god, porøs jord og hold fortsatt et øye med at planten ikke har for lite eller for mye vann. 

Slik gjør du 

Velg en gren som har samme tykkelse som en blyant og klipp den av ved basis. De nyeste grenene har lettest ved å danne nye røtter. De kan som regel gjenkjennes ved at de har en lysere bark. Fjern skuddspissen, som ofte er myk og som ikke tåler så mye, spesielt ikke når vinteren kommer. Klipp grenen i 20-25 cm lange stykker. Klipp rett under en knopp nederst og rett over en knopp øverst. 

Husk hva som er opp og ned 

Det er lurt å klippe med vannrett klipp nederst og et skrått snitt øverst, da er det lett å huske hvilken vei som er og opp og ned på stiklingen. Stikk stiklingen cirka halveis ned i jorden med toppen oåå og trykk jorden godt ned rundt den. Sørg for at jorden er fuktig, men at den hverken er våt eller på noe tidspunkt tørker ut. 

Unngå ugress 

Hvis du legger et lag med sort plast og dekker jorden der stiklingene skal stå, slipper du for å rense for ugress. Det vil også sikre at stiklingene ikke får konkurranse fra andre planter.

Syv “lette” busker  

Det er ikke alle busker som er lette å formere med stiklinger, men du går ikke helt feil hvis ud velger en av disse syv:

  1. Rips 
  2. Solbær
  3. Forsythia
  4. Kornel
  5. Hyld
  6. Hvit jasmin
  7. Buddleja
29. august 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...