Bilde: iStock

Så sunn blir du av hagearbeid

Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lage.

Hagearbeid kan være så mangt. Men at hagearbeid og forskjellige hageaktiviteter er sunt, det er det liten tvil om.

Den danske legen og professoren Bente Klarlund Pedersen har nylig samlet forskningsresultater om hagearbeid fra hele verden, og funnene hennes er entydig positive.

Her er noen av de positive effektene av hagearbeid Pedersen har funnet i arbeidet sitt:  

  • Hagearbeid gir bedre humør

  • Hagearbeid er god trening

  • Hagearbeid reduserer risikoen for depresjon, angst og demens

  • Hagearbeid bidrar til fellesskapsfølelse, livskvalitet og livsglede

  • Hagearbeid har god terapeutisk effekt på traumatiserte sinn

– Konklusjonen klar. Hagearbeid er sunt! Det kan ikke diskuteres. Det ville være på sin plass å skrive ut hagearbeid på resept, sier Bente Klarlund Pedersen til Haveselskapet.dk.

Godt for kropp og sjel

Du som er aktiv i hagen reduserer altså risikoen for å bli rammet av depresjoner, angst eller uønsket vektøkning, viste funnene til den danske legen.

Hun gikk gjennom 22 vitenskapelige artikler fra hele verden om helse og hagearbeid, en såkalt metaanalyse, og fant tydelige svar; Det å jobbe i hagen 30 minutter hver dag har en klart beroligende og positiv effekt på mennesker.  

Derfor er hagearbeid sunt

Foruten de psykologiske fordelene ved hagearbeid, er det også opplagte fysiologiske fordeler ved å holde på i hagen. Det er jo ikke uten grunn at det kalles hagearbeid - man kan faktisk få en god treningsøkt og forbrenne mange kalorier ved å stå på i hagen.  

Så mange kalorier forbrenner du på hagearbeid

Hvor mange kalorier du forbrenner på arbeid i hagen avhenger av flere faktorer, som blant annet vekt, alder, fysisk form og muskelmasse. Men en generell tommelfingerregel er at du ca forbrenner mellom 80-130 kalorier på 20 minutters hagearbeid, avhengig av intensiteten på arbeidet.

Basert på dette har Haveselskabet satt opp følgende tabell:

  • 20 minutter graving med spade: 90-120 kalorier

  • 20 minutter med motorisert gressklipper: 90-110 kalorier

  • 20 minutter med vanlig gressklipper: 100-130 kalorier

  • 20 minutter med motorsag eller tungt redskap: 100-130 kalorier

 Kilde: Haveselskapet.dk

 

4. mai 2018
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...