Bilde: iStock

Så sunn blir du av hagearbeid

Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lage.

Hagearbeid kan være så mangt. Men at hagearbeid og forskjellige hageaktiviteter er sunt, det er det liten tvil om.

Den danske legen og professoren Bente Klarlund Pedersen har nylig samlet forskningsresultater om hagearbeid fra hele verden, og funnene hennes er entydig positive.

Her er noen av de positive effektene av hagearbeid Pedersen har funnet i arbeidet sitt:  

  • Hagearbeid gir bedre humør

  • Hagearbeid er god trening

  • Hagearbeid reduserer risikoen for depresjon, angst og demens

  • Hagearbeid bidrar til fellesskapsfølelse, livskvalitet og livsglede

  • Hagearbeid har god terapeutisk effekt på traumatiserte sinn

– Konklusjonen klar. Hagearbeid er sunt! Det kan ikke diskuteres. Det ville være på sin plass å skrive ut hagearbeid på resept, sier Bente Klarlund Pedersen til Haveselskapet.dk.

Godt for kropp og sjel

Du som er aktiv i hagen reduserer altså risikoen for å bli rammet av depresjoner, angst eller uønsket vektøkning, viste funnene til den danske legen.

Hun gikk gjennom 22 vitenskapelige artikler fra hele verden om helse og hagearbeid, en såkalt metaanalyse, og fant tydelige svar; Det å jobbe i hagen 30 minutter hver dag har en klart beroligende og positiv effekt på mennesker.  

Derfor er hagearbeid sunt

Foruten de psykologiske fordelene ved hagearbeid, er det også opplagte fysiologiske fordeler ved å holde på i hagen. Det er jo ikke uten grunn at det kalles hagearbeid - man kan faktisk få en god treningsøkt og forbrenne mange kalorier ved å stå på i hagen.  

Så mange kalorier forbrenner du på hagearbeid

Hvor mange kalorier du forbrenner på arbeid i hagen avhenger av flere faktorer, som blant annet vekt, alder, fysisk form og muskelmasse. Men en generell tommelfingerregel er at du ca forbrenner mellom 80-130 kalorier på 20 minutters hagearbeid, avhengig av intensiteten på arbeidet.

Basert på dette har Haveselskabet satt opp følgende tabell:

  • 20 minutter graving med spade: 90-120 kalorier

  • 20 minutter med motorisert gressklipper: 90-110 kalorier

  • 20 minutter med vanlig gressklipper: 100-130 kalorier

  • 20 minutter med motorsag eller tungt redskap: 100-130 kalorier

 Kilde: Haveselskapet.dk

 

4. mai 2018
Mer om Hage

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 planter og blomster du kan ha i krukke

Blomster i krukker er både pene og praktiske. Vi har samlet 10 forslag til blomster som du kan gå i gang med som ditt neste prosjekt i hagen, på balkong...

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en måte å unngå det eller rett det opp på. Få svarene på 10 forskjellige tomat problemer fra den danske  hageeksperten, Lotte Bjarke fra magasinet idenyt.

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor tålmodighet. Se vår guide til hvordan du kan fliselegge her.

Insekthotell - Gi insektene et flott bosted i hagen

Dekorer hagen din og hjelp insektene med et flott insekthotell. Et insekthotell skaper rom og plass til egg og larver fra bier, sommerfugler, marihøner,...

Slik gjenoppliver du et gammelt frukttre

Det finnes håp om gjenoppstandelse selv for gamle, neglisjerte epletrær. Men det tar minst tre år å få treet tilbake til «normalen».

Dette må du tenke på når du henger opp fuglekasse

Skal du sette opp en fuglekasse? Da er det særlig én ting du bør ta hensyn til. 

Vår = tid for frisørtime i hagen

Tidlig vår er tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker, roser, og en del prydbusker og prydtrær.

Beskjæring av epletre

Uansett om du har et nytt eller gammelt epletre så kan du hjelpe treet ved å beskjære det riktig. Det former nemlig treet sånn at det blir pent å se på...

Når er egentlig den første vårdagen?

Når er det riktig å erklære våren for ankommet? Er det en dato, en temperatur eller rett og slett en følelse? 

Nå kan du få nabolagets største, fineste og enkleste julepynt!
Annonsørinnhold

Har du flaggstang? Gratulerer!

Når du har en flaggstang er det dumt at den bare er i bruk når solen er ute på flaggdager. Nå kan flaggstangen bli like viktig hele julesesongen som...

Hønsegjødsel gjør hagen godt

Hønsegjødsel er helsekost for hagen. Plantene får det meste av det de trenger av næringsstoffer og innholdet av mold i jorda øker.