Bilde: iStock

Så sunn blir du av hagearbeid

Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lage.

Hagearbeid kan være så mangt. Men at hagearbeid og forskjellige hageaktiviteter er sunt, det er det liten tvil om.

Den danske legen og professoren Bente Klarlund Pedersen har nylig samlet forskningsresultater om hagearbeid fra hele verden, og funnene hennes er entydig positive.

Her er noen av de positive effektene av hagearbeid Pedersen har funnet i arbeidet sitt:  

  • Hagearbeid gir bedre humør

  • Hagearbeid er god trening

  • Hagearbeid reduserer risikoen for depresjon, angst og demens

  • Hagearbeid bidrar til fellesskapsfølelse, livskvalitet og livsglede

  • Hagearbeid har god terapeutisk effekt på traumatiserte sinn

– Konklusjonen klar. Hagearbeid er sunt! Det kan ikke diskuteres. Det ville være på sin plass å skrive ut hagearbeid på resept, sier Bente Klarlund Pedersen til Haveselskapet.dk.

Godt for kropp og sjel

Du som er aktiv i hagen reduserer altså risikoen for å bli rammet av depresjoner, angst eller uønsket vektøkning, viste funnene til den danske legen.

Hun gikk gjennom 22 vitenskapelige artikler fra hele verden om helse og hagearbeid, en såkalt metaanalyse, og fant tydelige svar; Det å jobbe i hagen 30 minutter hver dag har en klart beroligende og positiv effekt på mennesker.  

Derfor er hagearbeid sunt

Foruten de psykologiske fordelene ved hagearbeid, er det også opplagte fysiologiske fordeler ved å holde på i hagen. Det er jo ikke uten grunn at det kalles hagearbeid - man kan faktisk få en god treningsøkt og forbrenne mange kalorier ved å stå på i hagen.  

Så mange kalorier forbrenner du på hagearbeid

Hvor mange kalorier du forbrenner på arbeid i hagen avhenger av flere faktorer, som blant annet vekt, alder, fysisk form og muskelmasse. Men en generell tommelfingerregel er at du ca forbrenner mellom 80-130 kalorier på 20 minutters hagearbeid, avhengig av intensiteten på arbeidet.

Basert på dette har Haveselskabet satt opp følgende tabell:

  • 20 minutter graving med spade: 90-120 kalorier

  • 20 minutter med motorisert gressklipper: 90-110 kalorier

  • 20 minutter med vanlig gressklipper: 100-130 kalorier

  • 20 minutter med motorsag eller tungt redskap: 100-130 kalorier

 Kilde: Haveselskapet.dk

 

4. mai 2018
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...