Bilde: iStock

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære sortene. 

Lyngen tåler tidlig nattefrost, så selv når kulda setter inn kan du nyte en fargerik hage med lyng. 

Lyngfamilien på våren og høsten

Lyng er en fellesbetegnelse for en mengde stedsegrønne, lave busker, der noen er fjellplanter, mens andre trives bedre på fuktige grunn. Lyngfamilien, Ericaceae, omfatter bla. Calluna, som blomstrer på høsten, og Erica som er en lyngplante man kjøper på våren. 

Bruk lyng som bunndekke 

Du kan bruke lyng som bunndekke i surbunnsbedet i hagen, for eksempel under eller rundt en rhododendronbusk, hvis den står lyst og på en solfylt plass. Du kan også putte lyng i steinbedet eller i egne lyngbed. 

Bland forskjellige lyngarter 

For å kunne nyte lyngen hele året, skal du huske å velge forskjellige arter av lyng. En god blanding kan være å plante lyng med bronsefarget løv, sentknoppene lyng og vårlyng med gul og bronse, samt tradisjonell lyng med grønne blader.

Lyngen er minst utsatt hvis den står lyst og luftig

Lyng bør være i lett og luftig jord. Avsett ⅓ sandjord eller god hagejord og ⅔ grov sphagnum. Husk å vanne rikelig i begynnelsen. Alle typer av lyng trives å stå lyst og luftig, da tørker regn og dugg kjappere og planten er mindre utsatt for sopp. Pass på at du fjerner visne blader som faller ned fra trær, da minimerer du også risikoen for sopp. 

Slik beskjærer du lyng

Skjær av de visne og tørre blomsterstandene slik at lyngen er tett, da unngår du at lyngen blir tynn og raslet. Ikke skjær helt ned til det harde treet ute blader, lyngen kommer sjeldent med nye skudd herfra. Lyng skal beskjæres hvert år etter blomstring. Men du kan godt vente til begynnelsen av april (før de virkelig vokser). Vårlyngen skal også klippes etter blomstring, det vil si i slutten av mai. Vill lyng i slettelandskap.

Vill lyng i slettelandskap.

Lyng typer: 

Hedelyng eller høstlyng. Calluna vulgaris, finnes i mange variasjoner hos et gartneri. Det finnes alminnelig blomstrende, fyltblomstrende og knoppblomstrende Calluna. 

Av lyngarter kan disse blant annet anbefales: 

 • Alicia" med hvite blomster og lys grønne blader. 
 • Dark Beauty” med rubinrøde blomster og kompakt vekst. 
 • Wickwar Flames” får fiolette blomster og gule blader, som senerer blir bronsjefarget. 
 • Alportii” har røde blomster, mørkegrønne blader og høy vekst. 

Vårlyng, Erica carnea, kan blomstre allerede i februar: 

 • Isabell” år hvite blomster med lys grønne blader. 
 • Rosalie” får rosa blomster og mørkegrønne blader med bronse skjær. 

Klokkelyng, Erica tetralix, blomstrer fra juni til september. 

 • Alba Mollis” får hvite blomster. 
 • Con Underwood” får magentarøde blomster og grågrønne blader. 

Purpurlyng, Erica cinerea, har 5 mm lange nåler og er spesielt kjent for sin overdådige blomstring: 

 • Alba Major” har hvite blomster og grønne blader. 
 • Katinka” år rubinrøde blomster og blågrønne blader. 

Lyng, Erica x darleyensis, er en krysnings blomst som blomstrer sent på høsten eller tidlig på våren. 

 • Silberschmelze” er hvit. 
 • Kramers Rote” er magentarød. 

Kald eller mild vinter? 

Ifølge en gammel overtro sies det at hvis høstlyngen blomstrer på toppen, vil vi få en kald vinter. Derimot hvis den kun blomstrer på sidene så vil vinteren bli mild.

 

6. september 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...