Bilde: iStock

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære sortene. 

Lyngen tåler tidlig nattefrost, så selv når kulda setter inn kan du nyte en fargerik hage med lyng. 

Lyngfamilien på våren og høsten

Lyng er en fellesbetegnelse for en mengde stedsegrønne, lave busker, der noen er fjellplanter, mens andre trives bedre på fuktige grunn. Lyngfamilien, Ericaceae, omfatter bla. Calluna, som blomstrer på høsten, og Erica som er en lyngplante man kjøper på våren. 

Bruk lyng som bunndekke 

Du kan bruke lyng som bunndekke i surbunnsbedet i hagen, for eksempel under eller rundt en rhododendronbusk, hvis den står lyst og på en solfylt plass. Du kan også putte lyng i steinbedet eller i egne lyngbed. 

Bland forskjellige lyngarter 

For å kunne nyte lyngen hele året, skal du huske å velge forskjellige arter av lyng. En god blanding kan være å plante lyng med bronsefarget løv, sentknoppene lyng og vårlyng med gul og bronse, samt tradisjonell lyng med grønne blader.

Lyngen er minst utsatt hvis den står lyst og luftig

Lyng bør være i lett og luftig jord. Avsett ⅓ sandjord eller god hagejord og ⅔ grov sphagnum. Husk å vanne rikelig i begynnelsen. Alle typer av lyng trives å stå lyst og luftig, da tørker regn og dugg kjappere og planten er mindre utsatt for sopp. Pass på at du fjerner visne blader som faller ned fra trær, da minimerer du også risikoen for sopp. 

Slik beskjærer du lyng

Skjær av de visne og tørre blomsterstandene slik at lyngen er tett, da unngår du at lyngen blir tynn og raslet. Ikke skjær helt ned til det harde treet ute blader, lyngen kommer sjeldent med nye skudd herfra. Lyng skal beskjæres hvert år etter blomstring. Men du kan godt vente til begynnelsen av april (før de virkelig vokser). Vårlyngen skal også klippes etter blomstring, det vil si i slutten av mai. Vill lyng i slettelandskap.

Vill lyng i slettelandskap.

Lyng typer: 

Hedelyng eller høstlyng. Calluna vulgaris, finnes i mange variasjoner hos et gartneri. Det finnes alminnelig blomstrende, fyltblomstrende og knoppblomstrende Calluna. 

Av lyngarter kan disse blant annet anbefales: 

 • Alicia" med hvite blomster og lys grønne blader. 
 • Dark Beauty” med rubinrøde blomster og kompakt vekst. 
 • Wickwar Flames” får fiolette blomster og gule blader, som senerer blir bronsjefarget. 
 • Alportii” har røde blomster, mørkegrønne blader og høy vekst. 

Vårlyng, Erica carnea, kan blomstre allerede i februar: 

 • Isabell” år hvite blomster med lys grønne blader. 
 • Rosalie” får rosa blomster og mørkegrønne blader med bronse skjær. 

Klokkelyng, Erica tetralix, blomstrer fra juni til september. 

 • Alba Mollis” får hvite blomster. 
 • Con Underwood” får magentarøde blomster og grågrønne blader. 

Purpurlyng, Erica cinerea, har 5 mm lange nåler og er spesielt kjent for sin overdådige blomstring: 

 • Alba Major” har hvite blomster og grønne blader. 
 • Katinka” år rubinrøde blomster og blågrønne blader. 

Lyng, Erica x darleyensis, er en krysnings blomst som blomstrer sent på høsten eller tidlig på våren. 

 • Silberschmelze” er hvit. 
 • Kramers Rote” er magentarød. 

Kald eller mild vinter? 

Ifølge en gammel overtro sies det at hvis høstlyngen blomstrer på toppen, vil vi få en kald vinter. Derimot hvis den kun blomstrer på sidene så vil vinteren bli mild.

 

6. september 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...