Hvis bladene blir gule er inneholder jorden for mye kalk.
Hvis bladene blir gule er inneholder jorden for mye kalk. Bilde: Istockphoto & GettyImages

Sitrontre: Råd og tips til å lykkes med det eksotiske sitrustreet

Lyst på et eksotisk sitrontre? Her får du de beste tipsene til hvordan du lykkes med sitrontre hjemme og i hagen.  

Tenker du å kjøpe et sitrontre? Sitrontrær trives best i et middelhavsklima, men kan fint plantes i krukke og settes utendørs om sommeren i Norge. Treet lukter både fantastisk når det blomstrer i mars-april og er en vakker plante å pynte balkongen med. At du da også har muligheten til å høste og spise dine egne sitroner er bare et kjempe pluss! 

Sitrontre i krukke - utendørs

Om våren kan du sette treet utendørs. Plasser sitrontreet ut i starten av juni til september for best blomstring og fruktsetting. Sitrontrær tåler litt frost hvis det får en sjanse til å bli vant til det. 

- Men frost første uken etter at du har satt den ut er ikke bra. Sett den derfor i skyggen den første uken, og plasser den deretter i full sol, sier Johan Orre, gartner ved Plantasjen. 

Plant om planten (det kan du gjøre hvert annet år) og still den på terrassen eller på et annet solrikt og vindstille sted i hagen. Bruk sitrus / middelhavsjord. Vanlig blomsterjord inneholder for mye kalk og for lite jern, som etterlater bladene gulaktige. 

Sitrontre - tips til pleie 

Det er lett å ta vare på sitrontrær hvis du gjør det ordentlig. Trikset for å lykkes med sitrontre er å vanne det mye og sørge for at treet får mye lys. 

- Gi sitrontreet rikelig med vann og rikelig med næring, sier Orre. 

Sitrontrær har det best utendørs når det er sommer og skal gjerne stå på en solrik, vindstille og varm plass. Sørg for å alltid holde jorda fuktig og pass på at røttene ikke blir tørre. Husk at sitrontre vokser raskt, beskjær det derfor litt lett hvert år. 

Hvilken gjødsel skal sitrontre ha? 

Det er viktig å gi næring til sitrontre for å få treet til å ha det bra. 

- Bruk middelhavsjord eller sitronjord og ikke glem å gjødsle med sitrusnæring, så du gir de beste forutsetningene for at treet skal vokse, sier Orre. 

Frost og minusgrader - ta inn sitrontreet 

Tid for vinterhvile! Når vinteren kommer er det på tide å ta inn krukken. Sitrontreet trives i best i et kjølig og lyst rom. 5-10 plussgrader er optimal innetemperatur for sitrontreet og for at fruktene og bladene blir på treet.

- Det er nå den store utfordringen skjer da sitrontreet skal klare seg innendørs i et tørt og mørkt miljø. Bruk gjerne ekstra belysning, eksempelvis en plante lampe, hvis du ikke klarer å få god belysning, det kan gi et fantastisk resultat, sier Orre. 

Sitronene er modne når de er skikkelig gule. De kan henge modne på planten i flere flere måneder! 

Sitrontre mister bladene 

Når du tar inn krukken på vinteren, er det normalt at sitrontreet mister bladene, men vanligvis kommer det nye skudd tilbake til våren. 

- Nå er det viktig at du vanner sparsomt og ikke gir planten næring, sier Orre. 

Slik lykkes du med sitrontre 

  • Plasser krukken utendørs så snart det er sommer og varmt ute. 
  • Vann og gjødsle godt. 
  • Se på kjøpet ditt. Husk at mange butikker bruker plantebeskyttelsesmidler - sørg for at frukten til treet er spiselige! 
  • Ikke vær redd for å høste sitronene og bruk dem i matlagingen. 
23. januar 2020
Mer om Hage

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...