Slik holder du kleggen unna

Kleggen har en sakslignende munn som den klipper opp huden med, slik at den kan suge blod fra åpent sår. Høres det ikke så fristende ut? Slik gjør du for å unngå klegg!

Kleggen trives best i nærheten av vann og der det finnes kuer og hester.


Kleggen,Tabanidae på latin, trives best i nærheten av vann og der det finnes kuer og hester. Kleggen er som mest plagsom for både dyr og mennesker under høy- og sensommeren, særlig på solfylte dager med høy luftfuktighet – for eksempel etter et regnvær.

De er vanligvis mest aktive om formiddagen og tidlig om kvelden, da det er da luftfuktigheten pleier å være som høyest.

– Det er kun hunnkleggen som suger blod. Den kan være veldig aggressiv siden noen av artene er avhengige av blod for at eggene skal utvikles til larver. Hvis man er i bevegelse vil kleggen mest sannsynlig angripe bakfra, noe som gjør det vanskelig for mennesker og andre dyr å oppdage dem, sier Yngve Brodin som er mygg- og flueekspert ved Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

4000 typer klegg i verden

Det finnes omlag 4000 forskjellige typer klegg i verden, og 37 av dem finner vi i Norge. Storkleggen er den mest plagsomme for buskap, den er som navnet tilsier store og den avgir en kraftig summelyd, mens regnkleggen er verst for oss mennesker.

Regnkleggen klipper opp huden med en sakslignende munn og suger blod, samtidig som den spruter inn et antikoaguleringsstoff. Det er dette stoffet som kan fremkalle en allergisk reaksjon.

Kleggen kan bære på smitte

– Klegger kan spre smitte. I tropiske land kan de spre alvorlige og noen ganger dødelige sykdommer som sovesyke og miltbrann, sier Yngve Brodin.

Klegg som sykdomsbærere er ikke et problem i Nord-Europa, men de kan i uvanlige tilfeller forårsake blodforgiftning. Et bitt fra en klegg kan inneholde bakterier fra andre mennesker eller dyr som gir opphav til infeksjon, og dersom man ikke steller det kan det føre til blodforgiftning. Men vanligvis etterlater ikke kleggen annet enn et smertefullt bitt.

– Hvis man har blitt bitt av en klegg bør man rense såret. Hvis det blir rødt, hovner opp eller får litt gulaktig puss i midten bør man vurdere å kontakte lege, sier mygg- og flueeksperten Yngve Brodin.

Hold kleggen unna huden dinKleggen har stilige øyne, men det er vel i stort sett det eneste som er bra med den. Foto: iStockphoto

Reduser risikoen for å bli bitt:

  • Kle deg i matte lysegule eller matte lysegrønne klær. Unngå blanke sorte eller blanke mørkeblå plagg, da dette er farger som kleggen elsker.
  • Bortsett fra at de har veldig godt syn, tiltrekkes klegghunnene av karbondioksid og svette og at man er i bevegelse. Det virker også som om de tiltrekkes av urin.
  • Det er ikke vitenskapelig bevist, men erfaring tilsier at røyking, sterk parfyme og hvitløk hjelper mot kleggen.
  • En velbrukt måte å bli kvitt klegg på er å henge opp en blank, sort ball (på størrelse med en håndball) med pålimte strimler av samme type som brukes til å fange vanlige fluer.

Kilder: Store norske leksikon (SNL), Yngve Brodin, mygg- og flueekspert ved Naturhistorika Riksmuseet (NRM), Peter Nielsen, insektsbiolog ved Göteborgs Naturhistoriska museum (GNM) og Wikipedia