Slik blir du kvitt brunskogsneglen

Mange hageeieres største fiende, brunskogsneglen, er nå i ferd med å spre seg i hager over det ganske land. Med litt hell blir de færre i år på grunn av den lange vinteren, og de som kommer får gjerne hjelpe til med å utrydde seg selv.


Det altetende sneglene har tidligere blitt forvekslet med iberiaskogsnegler, men det er alltså brunskogsnegler som har økt hvert år siden arten for første gang dukket opp i Norge i 1988. Sneglen har også fått tilnavnet mordersnegl fordi arten spiser både åtsler og planter.

Brunskogsneglen lever i første rekke av levende planter og hageavfall, og den kan ødelegge store deler av en hage på kort tid. Men sneglen spiser også åtsler, og hvis en artsfrende dør tar det ikke lang tid før andre brunskogsnegler kommer og begynner å spise av den.

Sneglene tar knekken på hverandre

Ett av midlene som i følge Kenneth Ervik i Skadedyrbutikken.no har god effekt på sneglen, er det som heter Nemaslug. Dette er en levende organisme som tar seg inn i sneglen via dens kroppsåpninger og hindrer den fra å ta til seg føde, noe som ganske raskt vil ta livet av sneglen.

Et verktøy som har vist seg effektivt sammen med Nemaslug er en såkalt snegleplukker. Med den slipper du å bøye deg ned, og den både samler, klipper og kaster sneglen inn i en pose bak. Når posen er halvfull, ta den av og dynk sneglene med Nemaslug i henhold til bruksanvisning. Rist så posen godt og la den stå 5–10 minutter. Sneglerestene legges så i en par–tre hauger der det er mye aktivitet.

Etterhvert vil friske snegler kjenne lukten og spise restene av sine artsfrender, de blir selv smittet og dør – og blir i neste runde spist av andre, friske snegler som også blir syke og dør. Slik kan du bli kvitt mange snegler, uten å måtte gjøre så veldig mye selv. Husk å spyle godt av snegleplukkeren etter bruk.

Gå sammen med naboene

– Det er viktig at flere naboer går sammen og gjør tiltak for best resultat. Vi ser at dette blir mer og mer vanlig, samt at en rekke kommuner nå deler ut Nemaslug gratis, forteller Ervik.
 
Bekjempelse av brunskogsneglen kan godt påbegynnes mot slutten av mai, men det er viktig å ikke starte for tidlig med Nemaslug da levende organismene vil dø dersom det er for kjølig.

– Et annet bra middel er Smartbayt, en ny spennende åtestasjon basert på øl som lokkemiddel, sier Ervik. Åtestasjonen fungerer slik at det helles øl i midten, og rommet utenfor fylles med sneglegift. Med lokket på vil ikke sneglene få tak i ølet, men lukten slipper ut. De øltørste sneglene vil lokkes til fella og spise av den forgiftende åten. Det blir heller ikke noe gris, da det eneste som kreves er å fylle på øl og gift.

Et lavår for brunskogsneglene

Ifølge forskning som har blitt utført ved Universitetet i Bergen (UiB), kan langvarig kulde gjøre kraftige innhogg i brunskogsneglebestanden – i det minste denne sommeren.

– Vi ser for oss at det blir betraktelig mindre brunsnegler i år. Det kan godt bli snakk om en halvering i forhold til toppår, sier forsker Bjørn Arild Hatteland ved UiB og Bioforsk til Aftenbladet. Han fortsetter:

– Selv om vi får en kraftig begrensning i snegletallet i løpet av en kald vinter, kan brunsneglene legge 200–300 egg. Spørsmålet er hvor mange som overlever. Hvis mange klarer seg gir det grunnlag for en ny oppgang fra utpå ettersommeren, påpeker Hatteland.

Sneglene spiser gjerne hverandre, og det er det smart å utnytte.

Her får du kjøpt sneglemiddel: