Bilde: Getty Images

Grønnkål: Slik dyrker du din egen supergrønnsak

Grønnkål er en supergrønnsak som kan brukes til mye! Den er også enkel å dyrke, selv om mange skadedyr også liker å spise den. Grønnkål kan dyrkes på de fleste næringsrike jorder over hele landet - også på fjellet. 

Dyrk din egen grønnkål 

Grønnkål er god, nyttig og lett å dyrke. I Norden er det en av de eldste kjøkkenplantene, og det er funnet spor av forskjellige kålplanter fra arkeologiske utgravninger datert tilbake fra tusentallet. Det sier mye om forholdet vårt til grønnkål. 

Forskjellige grønnkål versjoner

Grønnkål er en vakker grønnsak å ha stående. Noen versjoner har glatte blader, men som oftest ser du grønnkål med krusete blader. Fargen på bladene varierer også i forskjellige nyanser av grønt, men flere varianter har også lilla blader. Noen ganger har bladnervene en annen farge enn bladoverflaten. Uansett variant er grønnkål ofte så fine at de også kan plantes som prydplante i bed eller krukke. Se her 10 planter og blomster du kan ha i krukke.

Når skal jeg høste grønnkålen? 

Du kan enten dyrke grønnkål å høste bladene når de er små til bruk i forskjellige salater, eller du kan la den vokse seg høy og stor for å bruke dem på sensommeren og høsten. Høst deretter ved å plukke de ytre bladene til det bare er stammen igjen med en dott på toppen. Du trenger ikke å stresse med å høste grønnkålen da kål tåler kulde godt. I sør-Norge kan grønnkål til og med noen ganger forbli ute om vinteren. Det er oftest hjort og harer som spiser opp grønnkål, ikke kulden. 

Dyrk innendørs eller plant frø

Grønnkål kan dyrkes innendørs og frøplanter plantes når det ikke er fare for nattefrost lengre. Regn med at det tar ca. 85 - 105 dager fra såing til høsting. Fordelen med forkultivering, i tillegg til tidligere høst, er at de lettere kan beskytte seg mot bladlopper og snegler som liker små kålplanter. 

Så innendørs 4-6 uker før den skal plantes ut. Plant deretter plantene på nytt, det vil si at de skal omplasseres til en større krukke når de vokser. Plasser planten litt dypere ved hver transplantasjon slik at de står mer fast. 

Dyrk grønnkålen i sol til halvskygge, og i næringsfull hagejord. Plant utendørs når det ikke er fare for nattefrost lengre. Det er vanligvis i begynnelsen av juni i hele landet. Grønnkål er vanligvis tilgjengelig i de fleste gartnerier og hagebutikker i løpet av mai. 

Du kan også så grønnkål direkte, også på fjellet. Da blir det høstet litt senere enn om de blir forkultivert inne. Så grønnkål direkte ned i jorden i april-juni. Frøene spirer ved en jordtemperatur over 10 grader. Så ikke for tett. Legg dem i en avstand på 40-50 cm mellom plantene. Hvis du har flere rader, skal det være 50-60 cm mellom radene. 

Vann og gjødsel grønnkål

Vann grønnkålen regelmessig om sommeren da den slutter å vokse hvis den blir tørr. Legg gjerne gresstuster på jorden, det holder på fuktigheten bedre. Gi gjerne grønnkål hønsegjødsel etter midtsommer og muligens igjen i begynnelsen av august.  

Beskytt grønnkålen mot skadedyr 

Dessverre er vi ikke alene om å like den grønne, gode kålsmaken til grønnkålen. Det gjør også forskjellige skadedyr. Jordlopper elsker å spise de unge kålbladene, mens kålmøll og kålsommerfugl foretrekker de eldre bladene. Sørg for å gjødsle og vanne grønnkålen regelmessig slik at den vokser godt. Når de vokser er de ikke like utsatt for angrep. Du kan også beskytte avlingene ved å dekke dem til med fiberduk eller insektnett etter såing eller utplantning. Men da må du passe på at den dekker ordentlig slik at det ikke er smutthull i kantene. 

24. januar 2020
Mer om Hage

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...